Ultima oră

De joi începe Festivalul de la Gărâna. Vor concerta muzicieni de valoare din 13 ţări.

garanaTradiţionalul Festival de muzică jazz de la Gărâna, ajuns în acest an la ediţia a XVI-a, se va desfăşura în perioada 12-15 iulie, în cunoscuta localitate montană, aflată la 50 de km de Reşiţa. Prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Gărâna a avut loc în anul 1997.

Mondial garanaTradiţionalul Festival de muzică jazz de la Gărâna, ajuns în acest an la ediţia a XVI-a, se va desfăşura în perioada 12-15 iulie, în cunoscuta localitate montană, aflată la 50 de km de Reşiţa. Prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Gărâna a avut loc în anul 1997. În acel an, în zilele de 8 şi 9 august, curtea Hanului La Răscruce a ţinut loc de sală de concerte. Din anul 2004, concertele se ţin pe scena amenajată în Poiana Lupului. Ediţiile 1999-2011 au fost prezentate de cunoscutul om de televiziune Florian Lungu, care şi-a anunţat prezenţa şi în acest an.

La fel ca în ediţiile precedente, în cele patru zile de festival, vor avea loc concerte ale unor muzicieni de valoare din România, Polonia, Statele Unite ale Americii, Austria, Marea Britanie, Germania, Elveţia, Norvegia, Finlanda, Franţa, Olanda, Portugalia şi Cuba.

Concertele vor începe în fiecare zi la ora 19. Joi, 12 iulie, festivalul va fi deschis de trupa „Iordache” a saxofonistului român cu acelaşi nume, care vă va propune un amestec original de free jazz şi funk. Vor urma: Slawek Jaskulka, unul din cele mai promiţătoare talente ale jazz-ului polonez din ultimul deceniu; John Scofield’s Hollowbody Band (SUA), trupa chitaristului John Scofield, un mare nume al jazz-ului american, un muzician cu o experienţă de peste 40 de ani şi Adrian Gaspar Trio din Austria, trupa lui Adrian Coriolan Gaşpar din Moldova Nouă, muzician stabilit în Austria, la Viena. Vineri, 13 iulie, vor urca pe scenă arădenii de la „Mario and the Teachers”, binecunoscuţi lugojenilor, apoi Portico Quartet din capitala Marii Britanii, urmat de germanii de la Edgar Knecht Quartet (sound unic, un amalgam de world music, jazz, latino şi baroc) şi de Brink Man ship feat. Nils Petter Molvaer, o trupă din Elveţia care cântă alături de un solist norvegian.
Sâmbătă, 14 iulie, programul începe cu Tord Gustavson Quartet din Norvegia, urmat de americanii de la Dave Hollnad Prism, de finlandezii de la Kuara şi de trupa românească Emi Drăgoi & Jazz Hot Club de Roumanie, o prezenţă în premieră la festivalul de la Gărâna. Duminică, 15 iulie, show-ul va fi inaugurat de trupa Eugen Gondi Trio din Olanda, condusă de marele percuţionist român Eugen Gondi, stabilit de 20 de ani în Ţara lalelelor. Urmează Bugge Wessetoft & Friends, o trupă internaţională, compusă din muzicieni din Norvegia, Franţa, Germania, portughezii de la Carlos Bica – Azul şi Marc Ribot y Los Cubanos Postizos (SUA, Cuba), condusă de muzicianul american Marc Ribot, care are câteva premii Grammy la activ.

Pe tot parcursul festivalului vor avea loc expoziţia de pictură „Impromtu”, a Lorenei Garoiu, precum şi expoziţiile de fotografie semnate de Richard Wayne, Liviu Tulbure şi Robert Costea. Scriitorul şi publicistul Marius Chivu va lansa în Poiana Lupului volumul „Trei săptămâni în Himalaya”, iar Daniel Vighi va prezenta o parte din cărtile despre istoria Timişoarei şi a Banatului. Sâmbătă, 14 iulie, va fi lansat volumul „Gărâna Jazz – Povestea unui festival, a locului şi a publicului său”, semnat de scriitorul lugojean Tinu Pârvulescu. La Gărâna se ajunge pe traseul Buzias – Reşita. Cu trenul, coborâţi la Resiţa Sud, iar de aici puteţi lua microbuzele spre Văliug. Biletele se achiziţionează înainte de concerte, începând cu orele 16.00 de la casa de bilete de la intrarea în incintă. Bilet: 60 ron/zi Abonament: 200 ron/4 zile  Copiii sub 14 ani au intrarea gratuită.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.