Ultima oră

De ce au fost eliberaţi contrabandiştii găsiţi acasă cu PATRU MILIOANE de ţigări

Judecătorul de Drepturi și Libertăți care i-a eliberat pe cei șase suspecți din dosarul uneia din cele mai mari rețele de contrabandă cu țigări din Vestul țării și-a motivat decizia. Potrivit documentului, judecătorul a considerat că în ciuda faptelor grave de care sunt acuzați traficanții de țigări, aceștia pot fi cercetați în libertate, sub control judiciar.

MondialProcurorii DIICOT au destructurat săptămâna trecută una din cele mai mari reţele de trafic de ţigări, care se alimenta din Serbia şi Ucraina. Potrivit procurorilor, cei 10 inculpaţi din dosar sunt suspectaţi că au pus la punct o „reţea care are ca obiectiv contrabanda cu produse accizabile, (ţigări şi alcool) pe rutele Serbia-România şi Ucraina-România”. Cu ocazia perchezițiilor efectuate în dosar s-au confiscat aproximativ patru milioane de țigări. Opt dintre cei 10 inculpați din dosar au fost arestați de Tribunalul Timiș, dar eliberați de Curtea de Apel Timișoara.

Motivarea sentinței prin care traficanții au fost eliberați arată că judecătorul care a luat decizia de eliberare a inculpaților nu a contestat probele din dosar și nici gravitatea faptelor reclamate. „Oanumită stare de pericol pentru ordinea publică se deduce din modul şi circumstanţele de comitere a faptelor, faptele fiind într-adevăr grave nu numai prin amploarea fenomenului şi consecinţele la care conduce această amploare, pentru bugetul de stat; dar şi prin exemplul pe care îl transmit asemenea conduite către alte persoane, respectiv al obţinerii unor venituri substanţiale fără muncă şi pregătire şcolară superioară”, se arată în sentința Curții de Apel.

Cu toate acestea, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Timișoara a considerat că suspecții pot fi lăsați în libertate pentru că „nu se poate susţine că s-ar genera o reacţie publică ce impune luarea celei mai restrictive măsuri de drepturi, în condiţiile în care este evident că asemenea conduite nu s-ar perpetua dacă membrii societăţii nu ar achiziţiona bunurile provenite din contrabandă”.

Nici faptul că semnalele date de autorități prin instrumentarea altor dosare de contrabandă cu țigări și nici invocarea de către procurori a prejudiciului adus la bugetul de stat nu l-au convins pe judecătorul Curții de Apel de necesitatea arestării suspecților din dosarul cu țigări. „Infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii nu au un caracter violent, ei fiind acuzaţi de infracţiuni economice (contrabandă şi constituirea unui grup infracţional organizat cu acest scop), astfel că cetăţenii din localităţile unde domiciliază aceştia nu sunt în pericol sub aspectul siguranţei fizice.

Pe de altă parte, inculpaţii nu sunt acuzaţi de comiterea unor infracţiuni în dauna unor persoane fizice sau juridice, care de asemenea să pună în pericol sub aspect patrimonial aceste persoane şi nu au comis infracţiuni de genul care, sub aspect psihic, să prejudicieze vreo persoană. (…)Faptul că inculpaţii sunt acuzaţi de infracţiuni grave şi care sunt generatoare de prejudicii la bugetul de stat nu este în sine un argument suficient pentru a crea convingerea că în speţa de faţă nu se poate dispune o măsură mai puţin restrictivă de drepturi, că singura aptă să protejeze ordinea de drept este cea a arestării preventive”, se mai arată în sentința Curții de Apel Timișoara.

Procurorii au mai invocat faptul că inculpații din dosar nu au locuri de muncă și odată lăsați în libertate pot relua traficul cu țigări. „Inculpaţii au dovedit că au domiciliu stabil, sunt bine integraţi în societate, având întemeiate familii, şi chiar dacă nu sunt angajaţi realizează venituri fie din agricultură, fie din alte activităţi, astfel încât sumele”, se mai arată în sentința care a rămas definitivă și prin care s-a dispus eliberarea sub control judiciar a celor opt inculpați din dosar.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE