Ultima oră

Datoriile spitalului din Lugoj s-au dublat în jumătate de an, iar contractul cu Casa îngroapă şi mai mult unitatea

MondialFinanţele spitalului sunt în derivă după ce în ultimele şase luni suma datorilor înregistrate s-a dublat, lucru nemaiîntâlnit de pe vremea când unitatea supravieţuia din greu şi nu avea sprijinul Primăriei.
La data de 31 decembrie 2013, Spitalul „Dr. Teodor Andrei” înregistra datorii la plata furnizorilor şi utilităţilor de 940.000 de lei (este vorba de facturile care au ieşit din termenul legal). La 30 iunie 2014 deja suma se dublase până la o datorie de 1.900.000 de lei.

Situaţie sumbră pentru următorii ani

Redeşteptarea a realizat o analiză a situaţiei financiare bazată pe cifre exacte şi indicatori din care rezultă că nici în următorii ani nu se vede o îndreptare a situaţiei.
Negocierea contractului dintre conducerea unităţii şi Casă se realizează pe baza unor indicatori din realizările spitalului, dar şi pe baza unor estimări pe care Casa le recunoaşte în forma propusă de spital sau le mai ajustează după istoricul unităţii.
Indicii care intră în calculul matematic ce stabileşte suma pe care Casa o decontează în fiecare an sunt numărul de paturi (368 paturi la spitalul Lugoj), numărul de externări (13.650 externări estimate pentru 2014), durata medie de spitalizare la nivel naţional (6,65 zile) şi tariful pe caz ponderat (stabilit pentru spitalele municipale la suma de 1.380 lei).
Analiza acestor informaţii a dus la semnarea contractului-cadru şi în anul 2014 cu o oarecare întârziere. Contractul s-a semnat zilele trecute pentru lunile ianuarie-septembrie, urmând ca din octombrie să se emită noi fonduri. „La data de 2 iulie a fost transmisă de către Casa de Asigurări suma de contractat pentru asistenţă medicală spitalicească inclusiv luna iunie. În acest moment putem aprecia că contractul pentru lunile iulie, august şi septembrie este relativ bun vizavi de potenţialul unităţii de a interna şi externa pacienţi. Începând cu luna octombrie, ca la toate unităţile spitaliceşti, cel puţin din judeţ, contractul este zero, urmând ca cifrele de contractat să fie stabilite în urma unor rectificări bugetare pozitive”, a declarat Liviuţa Crista, director financiar-contabil.
Suma pentru contractul lunilor ianuarie-septembrie este de 11,55 milioane lei, uşor scăzută faţă de cea de anul trecut.
Printr-un simplu calcul putem observa că datoriile semnificative din 2013 s-au strâns în ultima perioadă a anului, atunci când Casa a efectuat rectificări succesive, însă sumele nu au fost suficiente ca să acopere cheltuielile spitalului lugojean. Revenind la ideea de la începutul materialului, mai gravă este dublarea datoriilor pe perioada ianuarie-iunie a anului curent, ceea ce demostrează că unitatea nu are cum să supravieţuiască nici măcar din fondurile primite prin actualul contract, iar marile probleme vor apărea după luna septembrie, atunci când nu mai există acoperire prin contract, iar Casa de Asigurări va mai vira din rectificări sume infime în contrast cu nevoile spitalului.

CAS dă bani în funcţie de realizări

Întrebată cum explică suma relativ mică stabilită prin contract, Casa a răspuns sec prin purtătorul de cuvând Mariana Mocioalcă că „decontăm în funcţie de realizările spitalului”.
Realizările se referă în primul rând la numărul de externări, capitol la care Lugojul stă extrem de prost. O cercetare a anilor precedenţi arată că adresabilitatea celor 110.000 de oameni din zonă care ar putea beneficia de serviciile medicale de la Lugoj scade anual.
În anul 2009 au fost internaţi şi externaţi 12.908 de pacienţi, în 2010 – 12,487, în 2011 – 11,180, în 2012 – 10,324, iar anul trecut 10,183.
Pentru anul 2014, conducerea a estimat 13.000 de externări, cifră optimistă care nu a impresionat şi reprezentanţii Casei de Asigurări, aceştia luând în considerare o sumă apropiată de istoricul externărilor din anii precedenţi.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Datoriile spitalului din Lugoj s-au dublat în jumătate de an, iar contractul cu Casa îngroapă şi mai mult unitatea

  1. Asta se datoreaza probabil si importului de ” specialisti’ din tara Olteniei cu mentalalitatiile de acolo din ultima perioada.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE