Ultima oră

Cuțitul convenabil

MondialAți vizionat vreodată un film Lifetime? Dacă nu, aș spune că nu ați pierdut foarte mult, sunt thrillere de categoria B. Iar dacă da, nu regretați, căci le-am găsit tâlcul ascuns tocmai la București, la fruntariile NATO și ale Uniunii Europene!

Cei familiarizați cu producțiile respective știu că aceste filme se termină invariabil cu o răfuială între cei buni și cei răi, cu pistolul, cu parul, cu ce au oamenii prin casă, băieți sau fete, se pocnesc unii pe alții/altele și uite așa iasă ditamai trilăroiu’.

Mie mi se pare extraordinar cum într-o vilă, viloaie, palat de oameni aparent cumsecade, se găsesc la tot pasul cuțite (în lungime de minimum 30 cm), pistoale, bâte de baseball și alte cele. La bătaia finală, când cei buni și cei răi se fu­gă­resc prin toată casa, o­biectele contondente se află la tot pasul: câte un ciocan sub pat, în dormitor, câte un satâr printre bijuteriile soției sau o scândură groasă și plină de noduri în bucătărie.

Exact acolo unde au nevoie respectivii să-și dea lovitura de grație și să încheie filmul! Cu alte cuvinte, ”cuțitul convenabil” se află fix la locul potrivit, ascuns în caz de nevoie, ca să încheie socotelile.

Așa este și cu promisiunile actualului Guvern Tudose, extensie a celui din ianuarie. ”Vă dăm, vă dăm, vă dăm”, dar cuțitul convenabil, bată-l vina, este mereu acolo unde nu te aș­tepți, ca într-un thriller de ca­tegorie B! Iar finalul ”neaș­tep­tat”, ca în orice film de suspans, este că ”vă dăm, vă dăm, vă dăm” se transformă treptat în ”vă tăiem, vă tăiem, vă tăiem”.

Căci avem mereu la îndemână, pitit printr-un sertar, printr-un dulap sau ascuns sub recameu respectivul cuțit, care poate fi o ordonanță, un proiect de lege, o șoaptă aruncată la comisii și trecută pe ”șest”, în plen.

Mai concret, mărim salarii­le, dar ”parul”, ”bâta” și ”sa­târul” sunt, foarte convenabil, la îndemână: acoperim deficitului bugetar cu excedentul de la fondurile speciale, desființăm asigurările pentru șomaj, creștem cheltuielile administra­tive cu actualizarea progra­me­lor informatice, scădem salarii­le nete, dar creștem birocrația pentru angajatorii și așa în­gro­pați în acte, parafe, ștampile și para-ștampile.

Creșterea fis­calității pentru IMM – urile care și așa se luptă din greu să supraviețuiască este urmarea firească a preluării contri­bu­ţii­lor de asigurări pentru fondurile de sănătate și cele de pensii de la angajator la salariat. Ce să mai vorbim de tot felul de mișcări pentru cârpirea deficitului bugetar de la fondurile speciale, prin scumpiri de carburanți și energie, care sugrumă firmele de producție.

”Cuțitul convenabil” o­pe­rea­ză peste tot. Măsuri luate fără a sta prea mult pe gânduri, precum creșterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro sau chiar mărirea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei, vor face și ele cunoștință cu ”cuțitul convenabil”.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Asociația Oamenilor de Afaceri din România au reac­ționat la aceste măsuri. Un sondaj recent al CNIPMMR arată că o majoritate covâr­și­toare a patronilor de IMM-uri, mai exact 84,3%, sunt de părere că trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat va avea efecte negative. Dar, ca să vezi minune, ca urmare a umflării salariilor, a creșterii amenzilor și a fiscalității asupra unor ca­te­gorii de contribuabili, cresc veniturile bugetare!

Politica noastră seamănă tot mai mult cu un film de ca­te­gorie B, realizat de un regizor amator, pe baza unui scenariu prost și neinspirat.
Să ne vedem la fel de… optimiști și la anul, pe vremea asta!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE