Ultima oră

Curg amenzile! Stația de Epurare Jabăr este în topul sancțiunilor aplicate de Garda de Mediu Timiș

MondialComisariatul Județean Timiș al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat pe parcursul anului 2019 un total de 597 inspecții, dintre care 202 inspecții planificate, conform planului anual de controale şi 395 inspecții neplanificate.

În cadrul inspecțiilor neplanificate, au fost înregistrate 122 controale efectuate în urma sesizărilor,10 controale de verificare a reali­ză­rii măsurilor stabilite anterior, 24 controale de identificare a unor obiective noi și pentru verificarea res­pec­tării actelor de reglemen­tare, 131 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, 17 controale de verificare a respectării măsurilor din ac­tele de reglementare, patru con­troale pentru investigarea unor accidente/incidente cu posibil impact asu­pra mediului și 4 au­to­se­si­zări și 83 de controale cu alte autorități, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituții la nivel județean.

În urma acestor controale, au fost aplicate 6 avertismente și 60 amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.202.000 lei.

“Principalele necon­for­mi­tăți constatate în urma controalelor efectuate în perioada menționată au fost: funcționare fără autorizație de mediu sau fără respec­tarea prevederilor acesteia, situație în care au fost aplicate 10 amenzi cu o valoare totală de 440.000 lei, pres­ta­rea serviciului de salubri­zare de către operatori, fără asigurarea parametrilor teh­nici reglementați – două a­menzi în valoare totală de 60.000 lei, gestionarea necorespunzătoare a de­șeu­rilor – 18 amenzi aplicate în valoare totală de 212.500 lei, realizarea unor proiecte de investiții fără acord de mediu sau fără a notifica APM Timiș la finalizare și înainte de punerea în func­țiu­ne – cinci amenzi în valoa­re totală de 155.000 lei, abandonări de deșeuri în zone nepermise pe domeniul public – șase amenzi aplicate uat-urilor în valoare totală de 75.000 lei, afec­ta­rea calității aerului încon­jurător cinci amenzi în valoare to­tală de 55.000 lei, ne­de­pu­nerea decla­ra­țiilor la fondul pentru mediu, opt amenzi în valoare totală de 29.000 lei, diminuarea su­prafețelor de spații verzi, o amendă în valoare de 50.000 lei. În a­ceastă perioadă au fost înre­gistrate patru evenimente cu risc pentru mediu sau po­luări accidentale. În cazul incidentului de la stația de epurare Jabăr care a condus la afectarea calității apei din râul Timiș, s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 35.000 lei și s-au dispus măsuri de conformare. De asemenea, a existat un incident de poluare a pârâului Timișel prin ma­nipularea necores­pu­n­ză­toare a unui produs fitosani­tar (fungicid) de către an­ga­jații unei societăți cu profil agricol. S-a aplicat sanc­țiune în valoare de 60.000 lei și s-au dispus măsuri. Au mai fost luate măsuri în cazul unui incendiu la centrul de colectare, dezmembrare vehicule scoase din uz din Timișoara și aspul­be­rări pe depozitul de zgură și cenușă Utvin, aspecte care au afectat temporar calitatea aerului înconjurător din zonă. G.N.M Timiș a aplicat în acest sens sanc­țiuni con­tra­ven­ționale în valoare de 20.000 lei și a dispus măsuri de conformare “, a declarat Lavinia Alina Călușeru, co­misar șef.

Potrivit spe­cia­liștilor, activi­tățile cu posibil impact semnificativ sunt considerate activitățile supuse procedurii de obținere a autorizației de mediu potrivit Ordinului MM nr. 1798/2007 și au­torizației in­tegrate de mediu potrivit Legii nr.278/2013.

Func­țio­narea fără a deține auto­ri­zație este interzisă pentru aceste activități. Titularii de autorizații sau autorizații integrate de mediu au obligația de a funcționa cu respectarea prevederilor acestora.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE