Ultima oră

Cum te ajută consumul de lăptişor de matcă crud

Mondial

Se vorbeşte despre lăptişor de matcă crud în mai toate comunităţile de oameni informaţi şi activi într-ale nutriţiei. Porneşte din stupii albinelor şi poate ajunge pe masa ta.

Însă, înainte să îl consumi trebuie să ştii cum şi de ce o faci. Şi, mai ales, la ce te referi atunci când vorbeşti despre lăptişor de matcă.

Lăptişorul de matcă pur este un lichid cremos, de culoare alb-gălbui, cu un gust acrişor şi un iz puţin înţepător. Regina stupului de albine se hrăneşte doar cu lăptişor de matcă şi trăieşte patru-cinci ani, în timp ce albinele lucrătoare nu ajung la 50 de zile.

Lichidul-minune a fost studiat îndeajuns pentru ca specialiştii să îi ateste beneficiile pentru sănătate. Nu există restricţii de vârstă sau legate de starea de sănătate în consumul de lăptişor de matcă, tocmai pentru că rolul său este să vindece sau să protejeze organismul.

Însă, recomandarea asupra căreia specialiştii în nutriţie au căzut de acord este că lăptişorul de matcă trebuie consumat în formă pură, crudă, neprocesată.

Ce poate să ne ofere acest lichid apicol?

Susţine sistemul imunitar

Recomandat mai ales toamna, atunci când vremea se răceşte şi virozele încep să apară, lăptişorul de matcă crud protejează corpul de bacterii. Compusul său principal este acidul 10-HDA, care are efect antifungic şi antibacterian.

Acest acid stimulează producţia de anticorpi care întăresc imunitatea slabă şi stimulează producţia de celule noi, sănătoase.

Tot în lăptişor se află şi acizi graşi care susţin imunitatea şi previn scăderile de funcţionalitate din sistem. Efectele se vor vedea atât în creşterea performanţelor intelectuale, cât şi în scăderea oboselii.

Echilibrează colesterolul

Lăptişorul de matcă echilibrează tensiunea aterială şi, implicit, colesterolul. Persoanele supraponderale ar trebui să consume lăptişor de matcă crud pentru a preveni sau minimiza problemele de sănătate ce pot apărea în urma unei alimentaţii deviante.

Acest lichid controlează nivelul colesterolului din sânge şi minimizează ponderea acestuia. Potrivit unor studii specializate, persoanele care au consumat circa 1 gram de lăptişor de matcă în fiecare zi, timp de o lună, au avut colesterolul scăzut cu 15-20%.

Combate stresul

Anxietatea, stresul şi durerile de cap derivate din cele două pot fi controlate cu un consum echilibrat de lăptişor de matcă crud. Lichidul conţine piridoxină (vitamina B6) şi niacină (vitamina B3), care funcţionează ca agenţi de calmare şi echilibrare a psihicului şi somnului.

Mergând mai departe, unele studii au demonstrat că lăptişorul de matcă încetineşte procesele de senilitate şi îmbătrânire, în timp ce susţine memoria şi activitatea celulelor nervoase.

Medicii care îi cunosc beneficiile îl recomandă în tratamentele unor boli neuro-psihice precum semenţa senilă, Alzheimer sau Parkinson.

Susţine digestia

Lăptişorul de matcă este cunoscut pentru efectele sale asupra poftei de mâncare, pe care o îmbunătăţeşte.

Cei cu afecţiuni cum ar fi gastroenterita se pot chiar vindeca de aceasta, pentru că lăptişorul ajută la eliminarea bacteriei care susţine afecţiunea.

În plus, acesta previne apariţia ulcerului duodenal. Dacă suferi deja de această afecţiune, atunci vitamina B5 din compoziţia lichidului apicol funcţionează ca sedativ care împiedică acţiunea factorilor ce susţin afecţiunea.

Stimulează formarea oaselor

Corpul uman este stimulat să construiască o cantitate de oase şi să susţină puterea sistemului osos, odată ce întâlneşte un consum de lăptişor de matcă pur.

Potrivit unui studiu susţinut de Nagaragawa Researc h Center, cantitatea de procolagen osos a crescut în corpul şoarecilor de test.

Altfel spus, lăptişorul de matcă minimizează până la vindecare afecţiuni precum osteoporoza, osteopenia şi ajută la recuperarea de după fracturi.

Poţi consuma lăptişor de matcă crud pe termen lung

Încă nu au existat studii care să confirme efecte negative ale consumului de lăptişor de matcă pur. Poţi încerca şi urma o cură cu acest lichid apicol fără să îţi faci griji asupra sănătăţii.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE