Racoarea diminetii, umbra din timpul zilei toride, placuta caldura a serii, dar mai ales iesirea din rutina zilnica a activitatilor casnice zilnice sunt doar câteva dintre bucuriile pe care le poti avea intr-o bucatarie de vara amenajata in aer liber.
Bucataria de vara este o oportunitate pentru persoanele care locuiesc la casa si au un spatiu optim pentru construirea acesteia. Insa, inainte de a incepe construirea si amenajarea unei bucatarii de vara, este bine sa tii cont de anumite etape.
Proiectarea bucatariei in functie de facilitatile dorite
O prima etapa consta in proiectarea unei bucatarii de vara in functie de spatiul disponibil, specificul arhitectural al locuintei, peisagistica gradinii sau a curtii interioare; facilitatile pe care le doresti si materialele ce vor fi folosite, precum lemnul, caramida, piatra de râu sau de munte. Astfel, pot fi:
– bucatarie de vara fara acoperis – este accesibila in ceea ce priveste costurile materialelor folosite, insa are dezavantajul de a fi expusa conditiilor meteo nefavorabile;
– bucatarie de vara tip foisor – cel mai intâlnit tip de constructie, datorita preturilor medii in ceea ce priveste construirea, avantajul de a putea fi temporar inchisa din cauza expunerii la soare sau la vânt, dar mai ales pentru ca poate deveni un element de decor important;
– bucatarie de vara cu acoperis sau inchisa – are avantajul de a fi ferita de factorii climatici, este mai usor de intretinut si curatat si, implicit, poate fi dotata cu mobilier cu blaturi de lucru, masa si scaune de gradina si racordata la instalatiile de apa, canalizare, gaz si electrificare.
Indiferent de tipul de bucatarie de vara ales, este importanta si planificarea pardoselii, mai ales ca aceasta poate fi expusa sau influentata de schimbarile climatice. De aceea, pentru o rezistenta cat mai indelungata la conditiile climatice, dar si pentru a evita inundarea pardoselii bucatariei si a infiltrarii apei in suprafetele din zona umeda a chiuvetei este recomandat a se realiza un montaj gresie si faianta.
Amplasarea bucatariei de vara
Din cauza spatiului disponibil limitat, bucataria de vara poate fi construita in continuarea locuintei, fiind o extensie a casei. Acest tip de bucatarie are facilitati in ceea ce priveste racordarea mult mai usoara la utilitati sau costurile materialelor. O bucatarie de vara separata de locuinta, desi poate constitui un element de decor important pentru gradina sau curtea casei, poate fi un inconvenient din cauza distantei fata de instalatiile de apa, canalizare, gaz, curent electric.
Un alt aspect important in amplasarea bucatariei de vara il reprezinta distanta fata de propria casa si de vecinatati mai ales din cauza cosului de fum.
Amplasarea bucatariei de vara este conditionata si de obtinerea unor autorizatii si avize, deoarece bucataria de vara este considerata o anexa gospodareasca, asemenea garajului sau magaziei. De aceea, este nevoie de obtinerea Certificatului de urbanism, intocmirea proiectului tehnic de catre arhitect, dupa caz, si de inginerii constructor si de instalatii; obtinerea avizului de mediu, daca Agentia pentru Protectia Mediului considera ca este nevoie; autorizatia de constructie de la Primarie.
Amenajarea bucatariei de vara
Amenajarea bucatariei de vara nu difera foarte mult fata de cea clasica, de interior. In orice mediu de gatit este nevoie de o eficientizare a timpului prin cele trei zone ale triunghiului de lucru dintr-o bucatarie, si anume
– umeda (chiuveta, masina de spalat vase);
– fierbinte (plita de gatit, aragazul, cuptorul pe lemne, gratarul);
– rece (frigiderul special din otel inoxidabil sau, in cazul bucatariei de vara blatul de lucru sau alte suprafete de lucru din materiale rezistente, precum inoxul).
Este recomandat a fi proiectat si un spatiu de depozitare, pentru a evita deplasarile in locuinta dupa cele necesare. Foarte utile intr-o bucatarie de vara sunt si carucioarele sau organizatoarele pe roti, care pot fi mutate in functie de utilitate.
In amenajarea unei bucatarii de vara pot fi valorificate diferite obiecte rustice (ceramica, articole tesute, ustensile mestesugaresti si traditionale, sculpturi in lemn sau piatra), mai ales daca este proiectat si un cuptor pe lemne. Totodata, indiferent daca ai ales sa ai o bucatarie de vara moderna, plantele sunt elementele decorative care ofera un frumos decor peisagist, care integreaza bucataria in cadrul natural al gradinii. Un alt element decorativ important, mai ales pentru perioada noptii, consta in folosirea unor corpuri de iluminat, in functie de designul folosit.
Bucataria de vara nu este numai un spatiu al activitatilor casnice, ci unul in care gatitul devine o pasiune, iar timpul petrecut alături de membrii familiei, sau alte persoane dragi, este unul al bucuriei si al relaxarii.