Ultima oră

Cum să iei un credit de sute de mii de euro și să rămâi cu banii fără să plătești nicio rată din cauza unei greșeli a băncii

O familie din Hațeg, care a contractat un credit bancar de 300.000 de euro, pentru care a garantat cu o vilă pe care o deținea, a rămas atât cu banii cât și cu casa fără să plătească nicio rată. Minunea a fost posibilă printr-o greșeală a băncii, care a greșit executarea silită a debitorilor, iar aceștia au speculat greșeala băncii. Avocatul Alexandru-Cătălin Pușa, care i-a reprezentat pe datornici în instanță susține că este un caz fără precedent în România.  

Avocatul timișorean Cătălin Pușa, care i-a reprezentat în instanță pe debitorii băncii

MondialPotrivit unor surse din mediul bancar în sucursala din Timișoara a BRD este „fierbere” mare după ce Tribunalul Hunedoara a  emis o sentință irevocabilă prin care o familie care a accesat un credit de 300.000 de euro de la BRD este exonerată de plata datoriei, fără a putea fi executaăt silit pentru neplata creditului.

Potrivit avocatului Alexandru-Cătălin Pușa, care i-a reprezentat pe debitori în instanță, totul a început în 2007, când Alin Posteucă și Ana Maria Olivia Posteucă au accesat un credit de 300.000 de euro de la BRD Group Societe Generale. Creditul a fost garantat, printr-un contract de ipotecă, cu o vilă din Hațeg, a cărei valoare a fost estimată la aproximativ 400.000 de euro.  Creditul a fost contractat în luna iunie a anului 2007, iar în același an, cei doi soți au plecat în America.

Tot în 2007, ca urmare a neachitării ratelor, BRD a înscris datoria celor doi soți în Biroul de Credit, acesta fiind și momentul în care, procedural, executarea silită a fost inițiată de către executorii bancari. Între timp, corpul executorilor bancari a fost desființat, unificându-se cu corpul executorilor judecătorești. Pe acest fond, dosarul de executare deschis de executorii bancari pe numele soților Posteucă a fost abandonat. În 2012, executarea silită a fost reluată de la zero, intr-un dosar nou de executare silită, de către un executor judecătoresc, fiind anulate practic, demersurile făcute până la data respectivă de către BRD.

Astfel, executorul judecătoresc a solicitat instanței încuviințarea executării silite. Judecătoria Hațeg a decis încuviințarea executării, dar familia care a contractat creditul a contestat executarea în instanță, arătând că executarea nu poate fi realizată pentru că termenul de trei ani în care executarea silită putea fi realizată s-a prescris. Reprezentanții băncii au arătat că „nu au rămas în pasivitate în ceea ce privește recuperarea creanței, nefiind prescris dreptul său de a cere executarea silită și nici nu a intervenit perimarea actelor de executare”. Reprezentanții băncii au mai arătat în cadrul procesului că soții Posteucă „sunt cei care au dat dovadă de rea-credință, iar mutarea lor într-o altă țară nu îi exonerează de obligațiile pe care și le-au asumat”.

Chiar dacă Judecătoria Hațeg a respins contestația la executare, soții Posteucă au obținut o sentință favorabilă la Tribunalul Hunedoara. Un complet de trei judecători a stabilit că banca a greșit în realizarea procedurilor de executare silită, intervenind între timp prescripția dreptului de a mai cere executarea datoriei. Termenul de prescripție in care banca putea executa datoria este de 3 ani.

„Termenul de prescripție a dreptului creditorului de a cere executarea silită a creanței s-a împlinit la data de 23 ianuarie 2011. Începerea unei noi executări la data de 12 octombrie 2012 este nulă și în consecință se impune atât anularea tuturor actelor și formelor de executare silită efectuate în contra debitorilor contestatori cât și încetarea executării silite în acest dosar”, se arată în sentința prin care soții Posteucă rămân cu cei 300.000 de euro, dar și cu vila cu care au garantat, fără să plătească nicio rată. În momentul de față, cei doi soți se judecă cu banca pentru radierea din cartea funciară a ipotecii puse de bancă pe imobil.

Avocatul Alexandru-Cătălin Pușa susține, însă, că după sentința care anulează orice executare silită, radierea ipotecii este o simplă formalitate. „Abordarea noastră ca avocați in acest dosar a fost una diferită. Am încercat altceva decât obișnuitele contestații clasice pe clauze abuzive ori anulare comision de risc. Am riscat și am mers direct pe prescrierea întregului credit. Am si reușit , rezultatul fiind spectaculos – clientul nu va mai restitui nimic din credit si primește înapoi cadou vila ipotecată. Procesele cu banca sunt unele dificile. Contractele de credit sunt de partea lor și băncile se apără viguros, dar avocații buni reușesc sa învingă si băncile”, a declarat avocatul Alexandru-Cătălin Pușa.

 

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

2 Comentarii on Cum să iei un credit de sute de mii de euro și să rămâi cu banii fără să plătești nicio rată din cauza unei greșeli a băncii

  1. Bancpost e si mai periculoasa

  2. Felicitari ! Sper sa mai castige multi in special cu BRD-ul o banca care trage tepe pe fata si are clauze abuzive sa nu mai spun de comisioanele nesimtite!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE