Ultima oră

Criză de primăvară! Un singur medic alergolog pentru Lugoj

MondialPrilej de bucurie pentru majoritatea oamenilor, primăvara aduce multora neplăceri. Este vorba despre alergiile de sezon, care își fac deja simțită prezența în rândul populației.

Din păcate pentru cetățeni, în Lugoj există la ora actuală un singur medic alergolog, în rețeaua privată ”Regina Maria”, urmând ca din luna mai să fie disponibil încă un medic cu această specializare și la Centrul Medical Dr. Cev.

Alergenii pot pătrunde în organism prin mai multă căi, prin hrană, aerul inspirat, prin contactul pielii cu sub­stan­țele alergene sau prin înțepăturile insectelor. Practic, alergia este o suprareacție a sistemului imunitar, apărută ca răspuns la o substanţă străi­nă (alergen).

Perioadele aprilie-mai și august-septembrie, când apare ambrozia, cea mai alergenică plantă, sunt cele care fac probleme lugojenilor.

“Alergia la ambrozie a debutat în 2007, după ce am născut. Abia după 5 ani, după ce am tot fost cobai pe la medici, am descoperit ce este. Am fost la medicii din Lugoj, am făcut inclusiv injecții cu Diprophos (corticoid) doi ani la rând, apoi un alt medic mi-a spus că unui coleg de breaslă i-a murit o pacientă din pricina substanței și am renunțat. Am fost și la Ti­mi­șoara și am făcut drenaj limfatic care m-a ajutat, iar din au­gust 2016 am trecut pe hra­nă vie 80% și am făcut de­parazitare cu o metodă a­daptată după dr. Hulda Clark, cu tratament naturist lugojean, de la dr. Virginia Faur, și a fost prima oara când nu am mai avut probleme. S-a lăsat în paragină toată suprafața României. Există interes să se umple țara de ambrozie pen­tru a da populației vaccinul la alergia la ambrozie. Are sens? Acesta este sco­pul“, ne-a declarat Luminița Riș­ca, ce a suferit de alergie ani de-a rândul.

Creștere alarmantă

În Lugoj, numărul de cazuri de astm bronșic cu exacerbări, care au necesitat internare, a crescut față de anul trecut. Astfel, în perioada 1 ianuarie-31 martie 2017 existau 18 cazuri, iar anul acesta, pentru aceeași perioadă, s-au înregistrat 25 de cazuri.

”În perioada aceasta încep polenurile de pomi, cele mai alergenice fiind cele de mesteacăn, alun, frasin și salcie. Precizez că polenul de tei nu are un caracter alerge­nic foarte mare, doar că este foarte iritativ prin substanțele o­dorifere pe care le emană. Acestea ar fi polenurile întâlnite în martie-aprilie, apoi de la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai apare polenul de graminee și cereale. Alergiile nu sunt mai frecvente la copii, ci la adulții tineri din grupa 25-35 de ani. Poate că adresabilitatea este mai scăzută decât la Ti­mi­șoa­ra, dar cred că aici intervin și niște considerente financiare. Ca frecvență a patologiei, este la fel de mare și la Lugoj”, a declarat asist. univ. dr. Luminița Cernescu, medic alergolog la ”Regina Maria”

Pericol de moarte

Lugojenii sunt sfătuiți să iși facă regulat, în special înaintea primăverii și toamnei, testele alergologice cutanate pentru a identifica factorii la care organismul lor reac­țio­nea­ză, astfel încât să urmeze un tratament corespunzător și să evite alergenii.

”Ca mă­suri de prevenție avem evi­ta­rea expunerii la frig, u­me­zeală, noxe și alergeni respiratori, folosirea corectă a medicației prescrise și, în funcție de situație, vaccinarea antigripală și pneu­mo­cocică”, a precizat purtă­to­rul de cuvânt al Spitalului Municipal Lugoj, dr. Theodora Mateescu.

Din păcate, alergiile pot căpăta și aspecte mai severe, precum îngreunarea respi­ra­ţiei, sen­za­ţia de sufocare, crize de astm sau cel mai grav, şoc anafilactic, acesta din urmă necesitând in­ter­ven­ția de urgență.

În caz contrar, pune în pericol viaţa persoanei prin modificările cardiovas

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE