Ultima oră

Cristian Ghinea va prezenta un nou capitol din istoria neconveţională a Lugojului

Colegul nostru, scriitorul şi jurnalistul Cristian Ghinea, va lansa la English Pub un nou volum din seria “O is­to­rie neconvenţională a Lu­go­ju­lui”. Volumul poartă nu­­me­le “Zece pentru Lu­goj” şi va fi prezentat pu­bli­cului joi, 21 ianuarie, de la ora 19.

Cartea va fi pre­ze­n­ta­tă de profesoarele Simona A­vram şi Mihaela Bână, iar mo­deratori vor fi Henrieta Sza­bo, directoarea Bi­blio­te­cii Municipale Lugoj şi Dan Haica, amfitrionul Colţului de Cultură de la English Pub.

Cristian Ghinea a pu­bli­cat până în prezent 13 vo­lu­me de carte şi este prezent în trei antologii literare. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania – fi­liala Timişoara, din 5 iu­nie 2007 şi redactor al re­vis­tei culturale „Banat” din Lugoj, de la înfiinţare – 2003. A obţinut premiul pen­tru critică, istorie lite­ra­ră şi eseu al Uniunii Scrii­to­ri­lor din România, filiala Ti­mişoara, pentru volumul „Pasajul discret”, Editura „Anthropos” Timişoara, 2011 şi Premiul naţional pen­tru jurnalistică – eseu, o­fe­rit de Reprezentanţa Or­ga­nizaţiei Naţiunilor Unite în România, Bucureşti, 2005.

“Cartea întregeşte acea se­rie de volume căreia îi spun, la modul afectuos şi com­plice, O istorie necon­ven­ţională a Lugojului. Se­ria a început în 2005 cu Clipa magică, a continuat în 2006 cu Intra muros şi, un an mai târziu, cu Ars longa. Însă, aşa cum m-am convins în cele două decenii de când scriu şi tot scriu, căr­ţile au viaţa şi per­so­na­li­t­atea lor, pe care şi-o capătă discret încă de la naştere, apoi şi-o dezvoltă singure, făurindu-şi un destinul, cu sau fără voia autorului. Aşa că, până la urmă, a ieşit o galerie de portrete, o sumă de biografii remarcabile – pri­ma care poartă pe co­per­tă binecu­vân­tatul nume al bur­gului bă­năţean în care m-am năs­cut. În fond, chi­purile Ce­tă­ţii pot fi puse la fel de bine în lumină prin dia­loguri cul­turale – scrise sau purtate în studiouri de te­leviziune, sub lumina re­flec­toarelor, prin po­veşti, re­por­taje ori sim­ple, ba­na­le însemnări, a că­ror im­por­tanţă o des­co­pe­rim ade­sea târziu, mult prea târziu. Zece pentru Lugoj nu este şi nici măcar n-are am­biţia de a fi o enci­clo­pe­die, nu este nici compendiu, nici car­te de istorie, nici mă­car un almanah who’s who lo­cal. Zece pentru Lu­goj este o sumă de întâlniri me­­morabile, pe care m-am sim­ţit dator să le îm­păr­tă­şesc, să le transmit mai de­par­­te”, ne-a declarat au­to­rul.

Despre galeria por­tre­te­lor alese, autorul spune că “sunt în aceste pagini oa­meni pe care i-am întâlnit, cu care am vorbit, care m-au cucerit şi m-au fascinat. Sunt oameni pe care i-am descoperit în apele mai mult sau mai puţin îndepărtate ale trecutului şi cu care aş fi vrut să fiu contemporan, mă­car preţ de o clipă. Pentru că n-am avut acest privilegiu, pe câţi am putut, i-am invitat respectuos în paginile acestei cărţi. Apoi, sunt oameni ai prezentului, care se încăpăţânează să apere ideea de cultură într-o societate grăbită, m­a­te­ria­lis­tă şi tot mai săracă su­fle­teş­te. În fine, am aruncat o privire spre viitor, prin ti­ne­rii care au izbândit în ţară sau peste hotare, menţinând încă vie speranţa celor buni, care vor veni după ei, mo­de­lele reprezentate de marii noştri performeri necu­nos­cuţi. Necunoscuţi, din pă­ca­te – la ei acasă. Modeşti, ei îşi continuă drumul plin de succes dincolo, luptând – pe bune! – cu sute şi chiar mii de contracandidaţi care le-ar lua locul de muncă şi mâine, dacă ar putea, într-o com­petiţie dură, dar cin­sti­tă, cu reguli corecte şi care nu se schimbă pe parcursul jocului”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE