Ultima oră

Cosmin Petruescu admis la cursul pentru antrenori UEFA Pro

MondialCosmin Petruescu, antrenorul echipei de liga a III-a, CSM Lugoj, a fost admis la primul curs de licenţă UEFA Pro organizat de şcoala federală de antrenori, din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în ultimii cinci ani. Absolvenţii acestui curs vor avea posibilitatea să antreneze, din postura de principal, cluburi de primă ligă, din orice ţară afiliată UEFA şi FIFA, inclusiv la echipele naţionale de juniori, tineret şi seniori.

Practic acesta este cel mai înalt grad pe care îl poate obţine un antrenor de carieră.

Pentru admiterea la curs s-au prezentat aproximativ 50 de candidaţi (România şi străinătate), care au concurat pentru 20 de locuri în faza iniţială, fiind aprobate ulterior de către UEFA, suplimentar, încă 10 locuri. Admiterea a constat dintr-un concurs de dosare, în care a contat cariera de jucător, cariera de antrenor, participarea la cursurile de perfecţionare din ultimii 3 ani şi nu în ultimul rând licenţa şi vechimea în munca de antrenor.

“Mă bucur că am fost admis la acest curs. A fost dificil pentru că am concurat alături de candidaţi cu o carieră impresionantă, în spate, de jucători. Această nouă postură mă onorează, dar în acelaşi timp mă şi obligă. Cursul în sine nu este uşor, presupune multe sacrificii, dar sper să-l pot absolvi cu bine. Este o oportunitate de a acumula cunoştinţe noi şi o foarte importantă experienţă profesională. Consider că este maximul ce-l poate obţine un antrenor. Pentru mine reprezintă o încununare a rezultatelor profesionale înregistrate până în prezent, atât la nivel de copii şi juniori, cât şi la seniori. Cursul de licenţă UEFA Pro cuprinde 360 de ore, conform convenţiei UEFA, dintre care 144 sunt teoretice, iar 216 practice. Orele sunt repartizate în 15 module, de 2-7 zile, pe perioada unui an şi nouă luni. De asemenea va trebui să întocmesc un raport profesional pe baza unei grile în urma unei vizite de 5-7 zile, cu scop profesional, la un club de top din Europa sau Asia. Primul modul este programat pentru 27-29 martie, la Bucureşti, la şcoala federală de antrenori, din cadrul Federaţiei Române de Fotbal”, a explicat profesorul Cosmin Petruescu.

Antrenorul lugojean va fi coleg cu mari nume fotbalistice precum Aurel Ţicleanu care a jucat la Craiova Maxima şi a participat la euro 1984, Cosmin Bărcăuan care a evoluat la Universitatea Craiova, Dinamo sau Sahtior Donetk, Adrian Mihalcea (Dinamo), Nicolae Dică (FC Argeş, Steaua), Laurenţiu Diniţă (Sportul, Steaua), Mugur Bolohan (Dinamo, Rapid), George Ogăraru (Steaua, Ajax, antrenor Academia Ajax în prezent).

Petruescu este absolvent al Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu” şi al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, în anul 2000.

În prezent este profesor titular, având gradul didactic I, la catedra de fotbal din cadrul Clubului Sportiv Şcolar Lugoj, unde antrenează din 2000, neîntrerupt.

Din anul 2004 a făcut pasul ca antrenor la seniori şi până în 2007 a antrenat Auxerre Lugoj (liga III, promovare liga II), continuând apoi la ACS Recaş (liga IV, promovare liga III, promovare liga II) până în 2012, după care timp de doi ani a antrenat la ACS Poli Timişoara (liga II, promovare liga I).

Din 2014 a revenit la Lugoj, antrenând Vulturii, iar din 2015 până în prezent a pregătit echipa CSM Lugoj. Ca jucător Petruescu şi-a făcut junioratul la CSŞ Lugoj, apoi a evoluat la echipele din ligile 4 şi 3 CSM Lugoj, Conprest Lugoj, Vulturii Lugoj, Auxerre Orşova şi a bifat o experienţă de doi ani în Liga I, la echipa de futsal, FC Arad.     

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE