Ultima oră

Cosmetizări de toamnă la TVR 2! Postul public şi provocările prezentului

MondialParlamentul a mai comis un moft, plasând-o la şefia interimară a TVR pe Dorina Gradea, nemulţumit de prestaţia administrativă a Irinei Radu. Cum criteriile schimbării sunt în această privinţă profund subiective, iar o atare demnitate publică a suscitat întotdeauna controverse, ne întrebăm doar ce au căutat de-a lungul vremii intelectuali de elită la cârma TVR, în afara măgulirii propriei vanităţi? Se ştie că nimeni nu va scăpa neterferlit la final de mandat sau la înteruperea intempestivă a exercitării funcţiei.

Unii observatori apreciază că, privind strict obiectiv datele financiare şi managementul performant, s-ar părea că „era” Valentin Nicolau a fost cea mai apropiată de standarde (regretatul editor purtând însă în cârcă „toxica” relaţie cu regimul lui Adrian Năstase). Lăsând însă chiţibuşurile politicianiste la o parte, e clar că oricine s-ar afla vremelnic la şefia TVR, instituţia trebuie să existe şi să emită.

Să nu ne gândim la ce elegant au rezolvat austriecii problema asta în contextul existenţei a trei posturi TV din care două publice (îneobşte anoste şi banale), restul fiind ofertă cablu satelit, astfel că vienezii sau salzburghezii nu-şi mai bat capul cu agitaţiuni parlamentare şi lupte subterane pentru sinecuri şi măriri efemere. Revenind la noi, să numărăm precum bietul Pristanda (versatil, după cum îi cere misia şi orientarea momentului) nu steagurile, ci oferta TVR. Avem aşadar TVR 1, TVR 2, TVR 3 (subîntitulat şi recomndat drept TVR Regional şi Cultural, un  hibrid bizar, fără o identitate marcată), TVR HD, TVR Info, TVR + şi TVR Internaţional, adică şapte dintr-o lovitură.

Ce prestează ele, rămâne altă poveste. Cel puţin TVR 1 a devenit un magazin social politic de actualităţi şi dezbateri, împărţind cu TVRv 2 transmisiunile sportive live. TVR 2 îşi arogă rolul de a mixa divertismentul cu documentare, filme, seriale, talk show-uri (apropo, a revenit în grilă tripleta de graţii feminine care dezbat cu amuzament şi spirit la purtător subiectele zilei în „Se zice că …”, un pandant la „Femei de 10, bărbaţi de 10”, redusă la o oră, cu Mircea Radu şi Maria Almăşan căpitani de echipă, singurii care se mai străduiesc să fie sprinţari şi inventivi, într-o mare de plictiseală şi blazare generală).

E adevărat că şi Cristian Tabără şi Irina Radu rezistă pe baricade cu „Exclusiv în România”, completând seria documentară „Adevăruri despre trecut”. Dar toate acestea sunt mici insuliţe de normalitate într-un peisaj tern.

Stăm însă total dezamăgitor la capitolul film noir, cu apetitul bizar al unui segment de public pentru serialele coreene („Legendele dragonilor”), romance-ul italian („Onoare şi respect”) şi preluări ale unor seyoane mai vechi din „Anatomia lui Grey” (difuzate mai demult la DIVA), ori „Managerul de noapte” (din grila AMC, februarie 2016). Cinefilii TVR 2 sunt cei mai dezamăgiţi.

Cum poţi să declari senin că „Duminica filmului românesc” conţine produse în premieră (ora 14 şi ora 22), când ele sunt pelicule de dinainte de 1989, cu tarele lor evidente, iar „Telecinemateca” revenită în grilă propune, ca întotdeauna, nesfârşite reluări. Nu credem că ultimele achiziţii de filme din timpurile de glorie ale cinematografului ar fi atât de costisitoare.

Nici la capitolul mult mai pretenţios al filmului de artă (cu „barajul” lui exclusivist din definiţie nu stăm mai mulţumitor). Ne-am dori ca atât Radu F. Alexandru sau Laurenţiu Damian să fie mai implicaţi măcar în sugestia de selecţie, deşi suntem conştienţi că puterea lor de decizie este extrem de limitată, rolul lor reducându-se în a vorbi dintr-un fotoliu, mai plat sau mai inspirat, după dispoziţie şi afinităţi afective, despre ceea ce urmează să vedem. Se afirmă că noul sezon din quiz showul „Câştigă România”  prezentat de Virgil Ianţu ar fi mai dinamic (ca grafică digitală şi sound design), fapt mai ales remarcat la Berlin la Gala celei de-a 12 ediţii „Eurovision Creative Forum”.

Sperăm că formatul va fi mai atractiv, deşi până acum nu am simţit emoţia şi suspansul din „Vrei să fii milionar?”, mult mai bine conturat şi pus în pagină. Era inevitabil să ajungem la unicul talent show de la TVR. Cum piaţa competitivă era ocupată de genurile lejere, (de la „Factor X” la „Vocea României”, „Azi eu sunt vedeta”, „Românii au talent”), a mai rămas să fie reprezentat pentru cele şapte regiuni ale României după 15 ani de când TVr nu a mai organizat un concurs naţional de profil. Despre autenticitate în repertoriu şi interpretare, este misiunea specialiştilor să se pronunţe. Să consemnăm cel mai eclectic juriu din istoria competiţiilor de gen: Grigore Leşe, Mircea Dinescu, Laura Lavric, Constantin Enceanu şi Elise Stan.

Va acompania Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei şi vor mai intra în ecuaţia evenimentului doi co-prezentatori, actori cu „roluri surprinzătoare”. Nu ştim dacă regulamentul  va prelua ceva din istoricul competiţional al „Florii din grădină”, dar vor exista trei probe.

Câte etape vor fi, probabil că vom afla ulterior. Suntem, asiguraţi că toţi concurenţii vor purta costum tradiţional. Ar fi fost ceva ceva să apară în smoking şi rochie de tafta! Organizatorii trepidează de nerăbdare, sperând că vor găsi „vedete populare” pe măsură. E frumos să visezi.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE