Ultima oră

Contractele prin care șeful procurorilor din Timiș și șeful DNA Timișoara și-au cumpărat locuințe de la Stat sunt verificate de Guvern

Venit la Timișoara pentru a verfica modul în care clanurile de rromi au pus mâna pe imobile importante din centrul orașului, Corpul de Control al Guvernului a descoperit fapte care confirmă o legendă urbană. Printre contractele verificate sunt acelea prin care au cumpărat locuințe la prețuri de nimic procurori care dețin în momentul de față funcții de conducere în sistem.

Clădirea din apropierea centrului Timișoarei în care procurorul Vasile Bâc a cumpărat un apartament de 181 de metri pătrați, cu 4.500 de dolari

MondialMai multe documente descoperite de Corpul de Control al Guvernului la Primăria Timuișoara arată că printre cei care au cumpărat la prețuri mici case de la Stat, în condiții dubioase, sunt și procurori cu funcții de conducere în sistem. Totul a început în 1995, când a fost aprobată legea 112, care permitea vânzarea apartamentelor aflate în proprietatea Statului către chiriașii care le ocupă. Legea prevede clar că apartamentele pot fi vândute „numai chiriașilor care, având un contract de închiriere valabil încheiat, ocupau apartamentele la data intrării în vigoare a legii”. Cu toate acestea, Primăria Timișoara a vândut apartamente și persoanelor care au încheiat contracte de închiriere mult după intrarea în vigoare a legii.

Printre cei care au cumpărat de la primărie apartamente, deși nu erau chiriași la momentul intrării în vigoare a legii, se numără prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc, dar și actualul procuror-șef al DNA Timișoara, Tamaș Shiffbeck. Documentele arată că Shiffbeck a devenit chiriaș în 22 noiembrie 1999 și a cumpărat apartamentul două săptămâni mai târziu, în 9 decembrie 1999. Pentru apartamentul situat pe strada Mureș, cu trei camere și o suprafață de 62 de metri pătrați, a fost stabilit un preț de aproximativ 83 de milioane de lei vechi, echivalentul a 4.500 de dolari, la cursul de la data încheierii contractului. Potrivit contractului, prețul apartamentului a fost plătit în rate întinse pe 10 ani.

Dacă Shiffbeck a reușit să cumpere un apartament de 62 de metri pătrați, într-o zonă mai periferică, procurorul Vasile Bâc, care a devenit chiriaș al primăriei în septembrie 1998, a cumpărat patru luni mai târziu, la aceeași bani, un apartament de 181 de metri pătrați, pe bulevardul 16 Decembrie. Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, Bâc a cumpărat locuința de patru camere și dependințe la un preț de aproximativ 85 de milioane de lei vechi (8500 de lei noi), banii fiind plătiți în rate întinse pe 10 ani.

Lăsând la o parte prețurile apartamentelor cumpărate de Vasile Bâc și Tamaș Shiffbeck, în condițiile în care toți cei care au cumpărat pe Legea 112 au beneficiat de astfel de tarife, principala problemă vizează dreptul procurorilor de a cumpăra locuințe în baza Legii 112 dacă au devenit chiriași după intrarea în vigoare a legii. Cum procurorii au devenit chiriași la mai bine de trei ani de la intrarea în vigoare a legii aceștia nu ar fi avut dreptul să cumpere locuințele.

Document controversat

Vânzarea a fost posibilă totuși  printr-o „notă” emisă de comisia de aplicare a Legii 112 din cadrul Primăriei Timișoara, din care făceau parte „grei” precum Gheorghe Ciuhandu (primar), Nicușor Miuț (șeful Direcției de Patrimoniu), Vasile Tărciatu (consilier juridic) sau Liviu Barbu (șef al ADP). În ședința din întâi iulie 1998, comisia a hotărât, în ciuda legii, să se vândă locuințe și acelora care nu erau chiriași la momentul intrării în vigoare a legii. Decizia este motivată prin faptul că „există precedente”. „Întrucât există precedente se pot vinde către chiriașii cu contracte de închiriere încheiate după intrarea în vigoare a Legii nr. 112/1995 (25.01.1996), doar acele apartamente pentru care nu există nici un litigiu (adică în imobile nerevendicate pe cale administrative sau prin instanță)”, se arată în documentul semnat de Ciuhandu, Miuț, Tărciatu, Barbu și alți membri ai comisiei, mai puțin cunoscuți.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc, a refuzat să comenteze modul în care a dobândit apartamentul cumpărat în baza Legii 112. La rândul său, procurorul-șef al DNA Timișoara, Tamaș Shiffbeck, a declarat că a cumpărat legal apartamentul pentru care a plătit rate 10 ani.  „La momentul respectiv făceam parte dintre persoanele care puteau intra în posesia unei locuințe cu singura condiția să nu fi avut în proprietate sau să nu fi vândut în ultimii ani o locuință nu numai în Timișoara, ci oriunde în țară. Mă încadram aici. Luasem legătura cu conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. La vremea respective era o preocupare de a-i ajuta pe procurorii care stăteau în chirie. Pe atunci nu se decontau chriile, trebuia să le plătim din salarii. Eu am făcut un singur lucru ce mi s-a cerut: să dau o declarație notarială pe proprie răspundere că nu am nimic în proprietate și că nu am înstrăinat un imobil. Eu eram stagiar atunci, abia venisem. Nu știu ce se discuta la nivelul conducerii. Eu l-am cumpărat în rate, legal, am plătit 10 ani pentru el. Niciodată nu mi-a trecut prin cap că ar fi vreo neregulă”, a declarat Tamaș Shiffbeck.

Potrivit unor surse judiciare importante, ancheta Corpului de Control al Guvernului pleacă de la documentul primăriei care a permis vânzarea apartamentelor pe Legea 112, conform legii. Aceleași surse au mai declarat că pe latură penală faptele sunt prescrise, dar s-ar putea totuși efectua cercetări față de angajații primăriei pentru abuz în serviciu în formă continuată, ceea ce ar atrage după sine anularea prescripției. Dincolo de asta, susțin surse guvernamentale, s-ar putea merge până la solicitarea anulării contractelor încheiate ilegal, în materie civilă neexistând termen de prescripție.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

2 Comentarii on Contractele prin care șeful procurorilor din Timiș și șeful DNA Timișoara și-au cumpărat locuințe de la Stat sunt verificate de Guvern

  1. Bac. Procurorul cu dosare de mucava. De asta niciun unul din Primarie nu are probleme cu legea? Pentru un apartament? Legea prevede exceptii doar pentru unii? De aceea sondajele dau increderea in Justitie pe ultimele locuri? Mai bine merg la Biserica si ma rog. Acolo poate gasesc si ajutor. Datorita voua oamenii nu mai au incredere in Justitie. Ca e oarba doar pentru unii. Cum vrea un Bac sau un Schiffbeck. Pacat mare.

  2. Hotul striga hotul // 9 septembrie 2014 at 11:01 // Răspunde

    Astia toti sunt „organele” statului de aplicare a legii. La ei nu se aplica??? Daca te cheama Schiffbeck sau Bac esti ferit de rigoarea legii??? Nu se mai poate asa. Asta nu e democratie. Domnilor faceti o introspectie si vedeti ce gasiti. Mai multa corectitudine ar ajuta si omul simplu. Care munceste ca voi sa aveti salarii si sa va faceti treaba pentru asta.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE