"> Consulul Serbiei, la Lugoj: suntem gata de colaborare, pregătiți proiectele europene! – Redesteptarea

Consulul Serbiei, la Lugoj: suntem gata de colaborare, pregătiți proiectele europene!

 Consulul Serbiei, la Lugoj: suntem gata de colaborare, pregătiți proiectele europene!

Consulul general al Serbiei la Timișoara, dr. Vladan Tadić, a fost luni oaspetele Primăriei Municipiului Lugoj.

Mesajul Excelenței Sale poate fi rezumat astfel: pregătiți proiectele europene, așteptăm propuneri, partea sârbă este gata de colaborare.

Tadić a mai declarat că dorește extinderea relațiilor Lugojului nu numai cu localități din zona de frontieră, ci și cu orașe sau comune din interiorul Serbiei.

”Vă mulțumesc pentru calda primire. Deși sunt aici de doi ani, încă de la început am dorit o vizită la Lugoj, care s-a concretizat acum. Vă mulțumesc și pentru faptul că mi-ați vorbit în limba sârbă. Acesta este un semn de mare respect pe care îl purtați poporului sârb”, i s-a adresat oaspetele primarului Francisc Boldea.

În legătură cu relațiile de înfrățire deja existente, consulul a opinat că relația cu Vârșetul trebuie revigorată, iar cea cu Veliko Gradiște se află pe un drum bun.

”Știu că, în ultimul timp, relația cu Vârșețul nu mai e la fel de bună cum era înainte. Personal, voi încerca să am o discuție cu doamna primar de acolo, pe această temă. Relația de parteneriat cu Veliko Gradiște sunt convins că va merge pe un drum bun. Îi cunosc personal pe cei care conduc primăria de acolo și sunt oameni serioși, au capacitate și interesul de a colabora. De altfel, colaborarea la nivel local și regional, prin diverse proiecte europene, cum sunt cele transfrontaliere, este foarte importantă pentru ambele părți. Unele merg spre 2.000.000 de euro, dar indiferent de valoarea nominală, fiecare proiect e foarte important. Sunt primării aflate la al doilea sau al treilea proiect. De la faza oficială s-a ajuns la relații de prietenie”, a declarat Tadić.  

Oficialul a anunțat că partea sârbă așteaptă noua tranșă de proiecte, pe exercițiul 2021 – 2016: ”Pregătim următoarea perioadă de proiecte europene. Trebuie să ne gândim din timp la proiecte comune și e bine să așteptăm pregătiți acest program. Primării și organizații din Serbia s-au adresat Consulatului cu rugămintea de a găsi parteneri în România. Dumneavoastră, la Lugoj, aveți deja relații, dar noi suntem pregătiți în orice moment cu noi contacte în Serbia, chiar mai îndepărtate de zona de frontieră”.

La întrevedere a participat și Anucin Bogo, ca reprezentant al comunității sârbe din Lugoj și Liviu Savescu, alături de colegii pe care îi coordonează în cadrul Compartimentului Management, Programe și Proiecte Europene al Primăriei Lugoj.

El a enumerat proiectele europene finalizate cu Pancevo, Vârșet și Veliko Gradiște.

Primul dintre acestea, cel cu Pancevo, pe energie verde, a fost în valoare de aproape un milion de euro.

Cristian Obeadă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: