- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Concert aniversar la Sinagogă, susținut de muzicieni bănățeni consacrați în Germania şi Italia

Mondial [1]Seria concertelor cu muzicieni de mare valoare continuă la Sinagoga Neologă din Lugoj, locaș de cult care împlinește 175 de ani de la edi­fi­ca­re.

Următorul eveniment ce va avea loc sâmbătă, 4 august, de la ora 20.30 la Sinagogă este concertul extraordinar susținut de organistul Franz Metz, violoncelista Sandra Guțu și baritonul Wilfried Michl.

În program, vor fi lucrări de Georg Friedrich Haendel – Sosirea Reginei din Sheba, Felix Mendelsshon – Bar­tholdy – ”Es ist Genug” (din ”Oratoriul lui Elias”), Felix Mendelsohn – Bartholdy – ”Andante”, Josef Emanuel Ranftl (1786-1863 Darova, pro­fesor de canto la Lugoj) ”Laudate Dominum”, Karl Rudolf Karrasz (1846 – 1914, Timișoara) – ”Adin Olam” (”Stăpânul lumii”) – orgă, Josef Wenzel Heller (1849 – 1914, Timișoara) – ”Aeterne Deus”, Charles Gounod – ”Mar­che solenelle de Procession” (orgă), Antonin Dvorak – ”Trei psalmi” – op. 99, Johann Sebastian Bach – ”Suita I în sol major pentru violon­cel solo” și Nicholas Jaques Lemmens – ”Fanfare can­ta­bile. Finale” (orgă).

Violoncelista Alexandra Guţu s-a născut la Timişoara şi a început studiul violoncelului la 8 ani, primul ei profesor fiind Simion Zimmer. La doar 12 ani concertează cu orchestra Liceului de Muzică, iar ca studentă, la Conservatorul din București, a studiat cu renumitul profesor Se­rafim Antropov.

Talentul ei a fost recunoscut la cele mai prestigioase concursuri internaționale , primul dintre acestea fiind Concursul ”Pablo Cassals” de la Budapesta. Au ur­mat competițiile muzicale de la Bologna, Florența, Praga, Moscova, Roma, apoi cursurile de specializare la Paris, la Conservatorul Superior de Muzică și la Academia ”Mo­zar­teum” din Salzburg. A făcut turnee importante în Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, Franța și mai ales Italia, patria muzicii clasice.

La Filarmonica ”Banatul” din Timișoara a fost prim-violoncelist, apoi solist concertist. Cu ansamblul timișorean a concertat în America latină, Canada, China, Thailanda, Macao, Maroc și în diferite țări europene. A colaborat cu Orchestra RAI din Napoli, Orchestra Teatrului Olimpic din Vicenza, Orchestra San Carlo și Orchestra Inter­na­țio­nală a Italiei. A avut o susținută activitate con­cer­tis­tică de cameră, în duo cu pianistul Dragoș Mihăilescu, quartetul de coarde ”Ti­mi­șoara”, Trio ”Palladio” din Italia etc.

Baritonul Wilfried Michl s-a născut la Timișoara, a studiat canto la Universitatea din Munchen, scenografie de operă și pedagogie muzicală. A activat ca solist la Opera de Stat din Munchen, la Landestheater Coburg și la Kammeroper Salzburg. A participat ca solist la festivalul ”Stagione lirico” din Salzburg. În ultimii ani s-a dedicat mai mult concertelor de lieduri și oratoriilor. Împreună cu Franz Metz susține în diferite orașe din sudul Germaniei – concerte cu muzică compusă de compozitori bănățeni.

Organistul Franz Metz, născut la Darova, a fost peda­gog și dirijor în Lugoj și Ti­mișoara, până în 1985. În perioada 1975-85 a fost cantor și organist la Biserica din Pia­ța Bălcescu și Biserica Millenium din Timișoara. A susți­nut concerte de orgă organizate de Filarmonica din Ti­mișoara (1981), Arad (1983) și Basilica Maria Radna (1984). După 1985, devine or­ganist la Stiftkirche din Hechingen (Germania), iar din 2000, la Catedrala St. Pius din Munchen.

După 1990, revine în țară și conduce cursuri de măiestrie pentru orgă, la Timișoara. A scris o serie de lucrări foarte bine documentate despre orgile istorice din Banat, precum și lucrări muzicologice, publicate în mai multe țări. Pe aceeași temă, a vorbit la emisiuni ra­dio din țară și din Germania.