Ultima oră

Concert aniversar la Sinagogă, susținut de muzicieni bănățeni consacrați în Germania şi Italia

MondialSeria concertelor cu muzicieni de mare valoare continuă la Sinagoga Neologă din Lugoj, locaș de cult care împlinește 175 de ani de la edi­fi­ca­re.

Următorul eveniment ce va avea loc sâmbătă, 4 august, de la ora 20.30 la Sinagogă este concertul extraordinar susținut de organistul Franz Metz, violoncelista Sandra Guțu și baritonul Wilfried Michl.

În program, vor fi lucrări de Georg Friedrich Haendel – Sosirea Reginei din Sheba, Felix Mendelsshon – Bar­tholdy – ”Es ist Genug” (din ”Oratoriul lui Elias”), Felix Mendelsohn – Bartholdy – ”Andante”, Josef Emanuel Ranftl (1786-1863 Darova, pro­fesor de canto la Lugoj) ”Laudate Dominum”, Karl Rudolf Karrasz (1846 – 1914, Timișoara) – ”Adin Olam” (”Stăpânul lumii”) – orgă, Josef Wenzel Heller (1849 – 1914, Timișoara) – ”Aeterne Deus”, Charles Gounod – ”Mar­che solenelle de Procession” (orgă), Antonin Dvorak – ”Trei psalmi” – op. 99, Johann Sebastian Bach – ”Suita I în sol major pentru violon­cel solo” și Nicholas Jaques Lemmens – ”Fanfare can­ta­bile. Finale” (orgă).

Violoncelista Alexandra Guţu s-a născut la Timişoara şi a început studiul violoncelului la 8 ani, primul ei profesor fiind Simion Zimmer. La doar 12 ani concertează cu orchestra Liceului de Muzică, iar ca studentă, la Conservatorul din București, a studiat cu renumitul profesor Se­rafim Antropov.

Talentul ei a fost recunoscut la cele mai prestigioase concursuri internaționale , primul dintre acestea fiind Concursul ”Pablo Cassals” de la Budapesta. Au ur­mat competițiile muzicale de la Bologna, Florența, Praga, Moscova, Roma, apoi cursurile de specializare la Paris, la Conservatorul Superior de Muzică și la Academia ”Mo­zar­teum” din Salzburg. A făcut turnee importante în Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, Franța și mai ales Italia, patria muzicii clasice.

La Filarmonica ”Banatul” din Timișoara a fost prim-violoncelist, apoi solist concertist. Cu ansamblul timișorean a concertat în America latină, Canada, China, Thailanda, Macao, Maroc și în diferite țări europene. A colaborat cu Orchestra RAI din Napoli, Orchestra Teatrului Olimpic din Vicenza, Orchestra San Carlo și Orchestra Inter­na­țio­nală a Italiei. A avut o susținută activitate con­cer­tis­tică de cameră, în duo cu pianistul Dragoș Mihăilescu, quartetul de coarde ”Ti­mi­șoara”, Trio ”Palladio” din Italia etc.

Baritonul Wilfried Michl s-a născut la Timișoara, a studiat canto la Universitatea din Munchen, scenografie de operă și pedagogie muzicală. A activat ca solist la Opera de Stat din Munchen, la Landestheater Coburg și la Kammeroper Salzburg. A participat ca solist la festivalul ”Stagione lirico” din Salzburg. În ultimii ani s-a dedicat mai mult concertelor de lieduri și oratoriilor. Împreună cu Franz Metz susține în diferite orașe din sudul Germaniei – concerte cu muzică compusă de compozitori bănățeni.

Organistul Franz Metz, născut la Darova, a fost peda­gog și dirijor în Lugoj și Ti­mișoara, până în 1985. În perioada 1975-85 a fost cantor și organist la Biserica din Pia­ța Bălcescu și Biserica Millenium din Timișoara. A susți­nut concerte de orgă organizate de Filarmonica din Ti­mișoara (1981), Arad (1983) și Basilica Maria Radna (1984). După 1985, devine or­ganist la Stiftkirche din Hechingen (Germania), iar din 2000, la Catedrala St. Pius din Munchen.

După 1990, revine în țară și conduce cursuri de măiestrie pentru orgă, la Timișoara. A scris o serie de lucrări foarte bine documentate despre orgile istorice din Banat, precum și lucrări muzicologice, publicate în mai multe țări. Pe aceeași temă, a vorbit la emisiuni ra­dio din țară și din Germania.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE