Ultima oră

Clădirile istorice: unii renovează, alții demolează

O supriză foarte plăcută a acestei veri este noua înfăţişare a faţadei Palatului Reformat, clădire reprezentativă a oraşului, ridicată în 1906.

Arhitectura deosebită a clă­di­rii este foarte bine pusă în va­loare de culorile calde ale fa­ţadei, reproduse după i­ma­gini autentice de epocă, dar şi de faptul că – nota be­ne! – aici a existat înţelep­ciu­nea de a se monta ter­mo­pane cu aspect de lemn, care se integrează mult mai bine ansamblului. Lucrările au fost realizate de firma lu­go­jeană ”Conpep Drag SRL” şi au durat trei luni.

Banii strânşi de la enoriaşi, chiriaşi şi comercianţii de la parter

”În anul 2010, când am re­pa­rat Biserica Reformată, am fost – să zic aşa – somaţi de către Primărie, ca pro­prie­tari, din cauza tencuielii degradate la faţadă. Lucrările de restaurare au început anul acesta, în jurul datei de 1 mai, prin 27 a­pri­lie, dacă nu mă înşel, şi au du­rat trei luni. Am strâns bani, în primul rând de la e­noriaşii noştri, apoi de la chiriaşii clădirii, pentru că Pa­latul Reformat adăpos­teş­te 12 apartamente cu două şi trei camere. De ase­me­nea, de la spaţiile co­mer­cia­le care funcţionează la par­ter, şi anume o cafenea, un magazin alimentar, o far­ma­cie – fosta Farmacie nr. 24, o florărie, o bijutierie şi un magazin de îmbrăcăminte”, ex­plică pentru ”Re­deş­tep­ta­rea” pastorul reformat Gall Zol­tan.

123.000 lei faţada, 56.000 – termopanele, 2.400 – acoperişul

Efortul financiar a fost de 123.000 lei doar pentru fa­ţa­dă, la care se mai adaugă ter­mopanele cu aspect de lemn şi montarea lor, în va­loare de 56.000 de lei. Dar asta nu este tot.

”Acum trei ani noi am pornit să vopsim acoperişul, dar din păcate lucrarea nu a fost de cea mai bună calitate. Aşa că a­cum am revenit şi cu a­ceas­tă reparaţie, suma totală este de 2.400 de lei, pe care o vom plăti în etape”, spune pastorul Gall Zoltan.

Tot el precizează că următoarele lu­crări sunt soclul care va fi rea­lizat într-o culoare mai în­chisă, dar în ton cu nuan­ţe­le clădirii, precum şi zu­gră­virea pereţilor laterali, din­spre clădirile Şcolii nr. 6 ”A­nişoara Odeanu” şi fostei Şcoli nr. 5.

Palatul Reformat din Lugoj a fost ridicat în anul 1906. Iniţial, planurile erau ase­mă­nătoare Palatului Re­fo­r­mat de la Timişoara, care are încorporată şi biserica (la etajul I). Însă enoriaşii re­­formaţi lugojeni nu au a­great ideea şi aşa s-a ajuns la varianta mult mai inspi­ra­tă, cu Palatul Reformat în cen­trul Lugojului German şi cu Biserica Reformată şi ca­sa parohială pe malul Ti­mi­şului, într-o poziţie foarte bună.

La nici 100 de metri, fosta Policilinică în paragină

La nici 100 de metri dis­tan­ţă, la polul opus, într-o stare de degradare evidentă, se a­flă o altă clădire frumoasă.

E vorba de impunătorul i­mo­bil de pe strada Oltului nr. 1, construit în jurul anul 1900 şi situat în centrul is­to­ric al Lugojului German, într-o zonă alcătuită din con­strucţii declarate în ma­re parte monumente de ar­hi­tectură.

Iniţial, clădirea a a­dă­postit Casinoul “Othon” (Ca­sinoul Maghiar), deve­nit mai târziu cunoscutul lo­cal de lux “Bristol”.

După al doilea Război Mondial, des­tinaţia s-a schimbat, iar clădirea a fost integrată în sistemul sanitar al oraşului. Până prin anii ‘70, aici a funcţionat Spitalul de Co­pii, care avea şi saloane la etaj.

După ce spitalul a fost desfiinţat, aici au început să funcţioneze mai multe in­sti­tu­ţii din domeniul sănătăţii şi care ţineau de Policlinică: Radiologia II, cabinetele sto­m­atologice şi labor­a­toa­re­le de tehnică dentară, La­bo­ratorul de analize, Fi­zio­terapia, Oftalmologia, ORL şi, o perioadă, chiar Sane­pi­dul, care se ocupa cu igiena publică. Clădirea, dispusă pe trei nivele, ocupă o im­por­tantă suprafaţă de teren, şi anume 1180 mp.

”Avertizăm un proprietar aflat în insolvenţă”

”Conform Legii 153 şi a unei Hotărâri de Consiliu Lo­cal luată conform aces­te­ia, noi emitem avertizări tu­turor proprietarilor care au fa­ţadele deteriorate. Este e­la­borată o listă în acest sens, însă, în cazul de faţă, avem de-a face cu o firmă aflată în insolvenţă”, spune ing. Di­nel Mazilu, arhitectul şef al oraşului.

În acest caz, o in­tervenţie din partea au­to­ri­tă­ţilor este imperios nece­sa­ră.

Fosta Policlinică nu a­re numai faţada degradată, ci şi interiorul.

În momentul în care imobilul a trecut în ad­ministraţia firmei ”Rom­plan”din Timişoara, a venit o echipă de muncitori care a a­dunat tot metalul din clă­di­re, obiecte de fier, ţevi etc.

Până atunci, la numai 100 de metri una de alta, două clădiri istorice din centrul o­raşului se află în situaţii dia­metral opuse: aşa da! – şi aşa nu!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*