"> Clădirile istorice ale Lugojului, transformate în gropi de gunoi clandestine | Redesteptarea

Clădirile istorice ale Lugojului, transformate în gropi de gunoi clandestine

 Clădirile istorice ale Lugojului, transformate în gropi de gunoi clandestine

Lugojenilor le plac luminile și decorațiunile de Crăciun, dar nu le place să aibă un oraș curat. În zona centrală, clădirile vechi ale orașului se transformă cu pași repezi în gropi de gunoi clandestine. Nepăsători, cetățenii fără urmă de bun simț aruncă la întâmplare deșeuri dintre cele mai variate.

Deşi fără valoare arhitec­to­­nică deosebită, Baia Co­munală din Lugoj a fost o clădire de utilitate pu­blică ce aducea bani fru­moşi la bugetul local până prin anii ’70. Odată cu multiplicarea apartamentelor de bloc stan­dard dotate cu baie, clien­ţii instituţiei s-au împuţinat, iar clădirea s-a degradat.

Astăzi, pe scările care duc spre subsolul clădirii, în partea orientată către malul Timi­șului, sunt aruncate mormane întregi de gunoaie. Deșeuri menajere, materiale plastice, sticle și chiar haine zac nestin­ghe­rite, transformând zona într-un adevărat focar de in­fecție.

Situația pare trasă la in­digo și în cazul clădirii care găzduia odinioară Galeria Pro Arte. Încet, dar sigur, pe scările imobilului se adună gunoaie, contribuind la ima­ginea dezolantă pe care o are centru pietonal al Lugojului. Municipalitatea este de părere cu numai montarea camerelor de supraveghere ar putea descuraja aruncarea la deșeu­rilor pe domeniul public.

”Gunoaiele din gropile clandestine, în baza unei co­menzi date de către Primăria Lugoj, prin biroul tehnic, le adună tot cei de la Salprest. Probabil va dura un timp până vom stopa fenomenul, dar sperăm că situația se va schimba când vor fi montate mai multe camere în oraș. Camerele de supraveghere sunt prevăzute și în progra­mul de achiziții pentru anul viitor”, precizează vicepri­marul Lugojului, Cristian Galescu.

Și malurile Timișului, în special în apropierea Podului de Fier, încep să fie din nou luate în stăpânire de gunoaie, deși chiar luna trecută a avut loc o amplă acțiune de igienizare în cadrul campaniei ”Let’s do it, Romania!”, fiind adunați circa 200 de saci de gunoi.

cristi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *