- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Civilizați societatea civilă!

Mondial [1]Societatea civilă din Lugoj dovedește în ultima perioadă, din păcate, mari lacune de ci­vi­lizație, iar acest lucru tinde să devină o problemă, dacă persoanele ce își doresc să facă parte din acest segment tind să respecte principiul unei astfel de societăți. Care se presupune că intervine pe lân­gă factori de decizie, insti­tu­ții și încercă influențarea a­cestora, pentru grupurile de cetățeni pe care îi reprezintă.

În general componenții so­cie­tății civile sunt apolitici, neinstituționalizați și nu fac parte din sectorul de afaceri, dar cum la noi se poartă ju­mă­tățile de măsură (pentru că putem!), nu mai contează. Ultimele două ieșiri publice ale reprezentanților societății civile au fost jenante, cu tot res­pectul pentru cei câțiva care chiar cred în acest lucru.

O societate civilă îndeamnă la calm, propune soluții și mai puțin folosește apelative de genul ”bă”, ori invective precum ”marș” sau ”mișcă”. Punctual, problemele ce­tă­țe­nilor din cartierul Militari sunt vizibile și acestea nu țin doar de intrarea în cartier, acolo unde societatea civilă acuză interese de partid.

Ori aceste probleme se pare că nu se mai ”văd”, iar vina a­par­ține tocmai ”societății ci­vile”, care în loc să facă auzită vocea cetățenilor și să îi sprijine, obturează mesajul și de­turnează fondul.

Că nu se dorește aprobarea proiectului privind terenul de acces în Militari este una, dar mai important este că oamenii care locuiesc acolo nu au străzi asfaltate, canalizare proastă, salubritate aproape de zero și altele.

Acestea sunt ofurile pe care locuitorii din Militari încearcă să le strige și să le rezolve. Tocmai de aceea au organizat o întâlnire publică, la care au fost invitați toți consilierii locali și culmea cei mai mulți absenți au fost tocmai din partea celor ce vor să ajute, PSD.

Vociferările stupide, de genul ”ce căutați aici, că voi sunteți contra?” nu își aveau locul la o dezbatere la care trebuiau să fie toți și să se caute soluții ori să se propună termene de rezolvare. Cum a încercat viceprimarul Cristian Galescu, în câteva situații. Altfel, cu ce rămân cei de acolo? Sau cu ce pleacă societatea civilă în cartierele lor?

Cu un spectacol de slabă factură, în care o tanti supărată pe lume stropește cu apă un consilier, iar altul exclamă satisfăcut: ”Așa, bine i-a făcut lui Buciu! Că Buciu e contra!”.

Singura problemă că victima era Liviu Brândușoni. Aici vedem cam ce reprezintă societatea civilă, cel puțin în forma prezentă pe teren. Nimic decât un grup de presiune, trimis acolo pentru a fi partizan al unora și dușman al altora din politică.

Ceea ce repet, nu e cazul, pentru că acțiunile societății civile sunt pentru cetățeni și nu pentru politicieni. Nimănui nu face bine un astfel de tip de acțiuni, nici lui Boldea, nici pesediștilor și nici so­cie­tății civile. Care are momente cât poate veni cu argumente la anumite probleme, exprimate clar și direct.

Nu cu apă aruncată sau vociferări ale unor puști de 16 ani!