Ciupercile de pădure, sursă de venit pentru locuitorii satelor din zona Lugoj – Făget
Sezonul ciupercilor de pădure a început, după ploile din ultima vreme, astfel că tot mai mulți locuitori din estul județului iau drumul codrului pentru a le culege.
Majoritatea le valorifică la centrele de colectare din zonă.
Pădurile din estul județului sunt pline în această perioadă de culegători de ciuperci, care aleargă de dimineața până seara, pentru a aduna în special hribi cenușii.
Pitoncile, cum sunt cunoscute la noi în zonă, sunt foarte căutate la centrele de colectare din zonă.
După ce sunt preluate, acestea iau drumul societăților de prelucrare și ajung apoi în special pe mesele italienilor.
Printre cei care culeg astfel de bureți, în pădurea de lângă satul Pogănești, comuna Bârna, am dat de Gheorghe Longa, în vârstă de 63 de ani, din aceeași localitate. Personaj extrem de pitoresc, omul străbate zeci de kilometri zilnic, pentru a-și umple coșurile cu prețioșii hribi, pe care îi comercializează apoi la un centru de pe raza comunei.
“Alerg de dimineața până seara după bureți. Cel mai mult se caută pitoncile. Pe un kilogram, așa cum le luăm din pădure, primim 15 lei. Dacă le ținem la uscat și le ducem în această stare, prețul poate ajunge și la 100 de lei pe kilogram. Eu nu am încă pensie și banii obținuți mă ajută să-mi asigur traiul de zi cu zi. Nu e ușor, pentru că altă dată alerg kilometri întregi pentru a umple un coș. Sunt și zile când fac plinul doar într-o oră – două. Sunt mulți care caută ciuperci, pentru a le vinde”, ne-a declarat Gheorghe Longa.
Muncă periculoasă
“Plimbările” prin pădure nu sunt lipsite de pericole. Nu de puține ori acesta a întâlnit animale care pot ataca oricând omul.
Maramureșean de origine și fost muncitor în mină, Gheorghe Longa nu se sperie prea ușor de prezența lor în preajma sa.
“Săptămâna trecută am ajuns după bureți până în preajma fostului sat Pereu, din apropiere de Cireșu și Măguri. E cale lungă de la Pogănești și până acolo. La un moment dat m-am trezit în apropiere de mine cu o ursoaică cu doi pui. Nu m-am speriat și am început să strig, pentru a îndepărta animalul. De obicei, am la mine și petarde. Am detonat vreo două și animalul cu puii a plecat înspre partea cu satul Drinova”, a mai spus culegătorul de ciuperci.
În estul județului Timiș sunt tot mai multe persoane care-și rotunjesc veniturile sau chiar trăiesc din adunatul bureților.
Cei mai cunoscuți sunt culegătorii de pe raza comunelor Curtea și Bârna, în special din satele Homojdia și Botinești.