Ultima oră

Cinci județe și mai multe țări din Europa aprovizionate cu pomi de la Pohalma

Ferma pomicolă de la Po­hal­ma, specializată de patru decenii în producerea de ma­­terial săditor, se menține de mai mulți ani  în prima linie a aprovizionării cu pomi fructiferi, rezistenţi la clima şi dăunătorii din ultimii ani.

Printre clienții care își dezvoltă plantațiile pomicole sunt nu doar fermierii din Banat, ci şi cei Ardeal și Oltenia, și chiar românii plecați în Austria, Germania, Italia sau Spania, care nu au uitat calitatea fructelor de la Lugoj.

Brandul “Pomicola Pohalma” este fo­lo­sită şi ca reclamă ne­­a­utorizată de către unii co­mercianţi, care oferă la vânzare puieţi de calitate îndoielnică, pro­fitând şi de faptul că în zona pieţei din Lugoj nu există nici un punct de vânzare al cu­nos­cutei ferme.

Lucrătorii de la Po­halma au reuşit după anii ’90 să-şi di­­versifice soiurile produse, îmbunătăţind şi acli­ma­ti­zând puieţi cu soiuri aduse de pe alte con­­­tinente (Asia, Europa, A­merica de Nord).

La Lugoj au fost aclimatizați cu success cireși, piersici, nectarini, meri sau nuci din Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Japonia şi SUA. Pepiniera de pe Timiş a fost prima din ţară care a altoit un cireş belgian, a­pre­ciat pentru calitatea și mărimea fruc­­telor.

În acelaşi timp au fost îm­bunătăţite cele mai va­lo­roase soiuri româneşti de pomi fructiferi. A­proape ju­mătate dintre so­iurile altoite la Pohalma provin din afara ţării. Sunt testate mai mulţi ani (între patru şi zece ani), până să fie introduşi în producția mare.

Din 2015 producţia de puieţi de la Pohalma s-a dublat. Ferma lugojeană a produs pentru plantările din sezonul toamnă 2017- primăvară 2018 peste 80.000 de puieţi din speciile cais, cireş, vișin, piersic, nectarin, măr, păr, prun, gutui, nuc și arbuști precum zmeur, coacăz și moșmon (scoruș). Din toamna și până acum au plecat  de la Pohalma spre ferme din Arad, Caraş-Se­verin, Hunedoara, Me­hedinţi, Sibiu, Timiş, Austria, Germania, Italia, Spania peste 60.000 de pomi fructiferi.

“Cele mai cerute soiuri au fost prunul, mărul, părul, cireşul, vişinul, nectarinul. Din punct de vedere al acumulărilor din sol a fost un an  propice pentru plantări. Doar primăvara ne-a dat puțin peste cap în această lună martie, dar noi considerăm că pomii pot rezista la temperaturile scăzute, dacă nu este o perioadă cu înghețuri mari și pe o perioadă întinsă. Până la mijlocul lui aprilie se pot sădi puieţi în condiţii optime şi cu şanse mari de dezvoltare. Ferma dispune  în pepinieră de material calitatea I, soiuri timpurii, de vară şi toamnă . Mai sunt cam 20.000 de puieți din speciile prun (trei soiuri), mer (22 de soiuri), per (20 soiuri), cireş (4 soiuri), vișin (3 soiuri) piersic (5 soiuri), nectarin (5 soiuri), cais (9 soiuri) şi gutui (3 gutui). Pe lângă pomi fruc­tiferi se găsesc arbuşti precum coacăzul negru, zmeur roşu şi galben, moșmon (scoruș), dar şi trandafiri. Puieţii pe care noi îi oferim, se li­vrea­ză numai de la sediul din dru­mul Jabărului de luni până vineri între orele 8-16, sâmbătă de la 8 la14. O plantație este eficientă economic între 25 și 30 de ani”, a spus dr. ing. Nicolae Ni­co­rici, direc­to­rul fermei care este parte a stațiunii de cercetare din cadrul Universitații Agronomice din Timișoara.

Pre­ţurile pentru orice soi de pom fructifer este de 10 lei, ar­buştii se pot lua cu 3 lei, iar trandafirii cu 5 lei. Ferma Pohalma poate fi vizitată pe internet pe pagina “pepiniera USAMVB Timişoara sau pe facebook “USAMVBT sta­ţiu­nea di­dactică Timişoara”.

Se pot face comenzi și telefonic la 0724/226174-dr. ing. Nicolae Nicorici sau 0723/090895- drd. ing. Cristian Călin.

Pe­piniera lu­gojeană a fost înfiinţată în 1978, iar din 2005 este staţiune didactică şi aparţine de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Me­di­cină Ve­te­ri­nară a Banatului, din Ti­­mişoara.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE