Ultima oră

Christian Maier, un eminent astronom care face parte din programul de elită mondial Z-Cosmos

Chr-MaierAstronomul Christian Maier poate fi numit, fără exagerare, un geniu al Lugojului. La ora actuală, studiază galaxiile la Institutul Astronomic din Zürich face parte din elita astronomilor şi astrofizicienilor, fiind selecţionat în programul Z-Cosmos

Mondial

Chr-MaierAstronomul Christian Maier poate fi numit, fără exagerare, un geniu al Lugojului. La ora actuală, studiază galaxiile la Institutul Astronomic din Zürich face parte din elita astronomilor şi astrofizicienilor, fiind selecţionat în programul Z-Cosmos, care reuneşte cei mai valoroşi oameni de ştiinţă din domeniu.

Christian s-a născut în 14 noiembrie 1974 la Lugoj. Primele opt clase le-a făcut la Şcoala generală nr. 6 din municpiu, unde şi-a demonstrat de timpuriu calităţile. Colegii şi profesorii îşi amintesc şi acum abilităţile sale de excepţie.

Era primul la fizică, matematică, chimie, română şi… muzică!

După ce profesorul făcea o demonstraţie la tablă şi apoi o ştergea cu buretele, Christian era capabil să recompună imediat şi cu acurateţe calculele, dovadă a atenţiei şi spiritului său de obervaţie. Ani la rândul, a obţinut locul I la olimpiadele judeţene, atât la matematică, fizică şi chimie, cât şi la limba română. Însă marea sa iubire a fost şi a rămas fizica, fără a fi ceea ce se cheamă un ”tocilar”. Christian a iubit şi literatura ştiinţifico-fantastică, fiind membru al Cenaclului ”Sirius”, fondat în septembrie 1981, dar şi muzica. Şapte ani la rând, a studiat pianul, cu profesoara Elisabeta Toth.

Părinţii l-au sprijinit în toate demersurile lui, indiferent că a fost vorba de ştiinţe exacte sau umaniste. Mama sa, Rodica Ingeborg Maier (fostă angajată a Bibliotecii Municipale) a cântat un sfert de veac la Corul ”Vidu”. Christian are două surori, Ingrid şi Chantal, ultima fiind atrasă, la rândul ei, de muzică şi artele frumoase.

După 1990, se stabileşte cu familia la Konstanz, în Germania. Îşi urmează visul şi, între anii 1994 şi 1999, îl găsim ca student la Facultatea de Fizică şi Astronomie a celebrei Universităţi din Heidelberg, absolvită cu calificativul foarte bine. Cu alte cuvinte, examenele de licenţă (fizică teoretică şi experimentală, atrofizică şi matematică) au fost trecute cu nota maximă: 1.0!

A fost angajat al observatorului astronomic din Heidelberg şi a lucrat la marile observatoare din Andaluzia (Spania) şi Chile. În 1999 este angajat al Institutului ”Max Planck” pentru Astronomie din Heidelberg, iar în 2002 îşi ia doctoratul – Magna cum Laude – în astronomie, la Unversitatea din Heidelberg. În acelaşi an, la 11 august, revine în România pentru a observa eclipsa totală de Soare, denumită şi eclipsa secolului.

În 2003 trece ca asistent şef la Institutul de Astronomie ETH din Zürich. Din 2007, este data manager la Programul Z-Cosmos, care studiază evoluţia galaxiilor. Aici, Christian Maier face parte dintr-o echipă de 70 de creiere briliante din America, Japonia şi Europa (universităţile din Milano, Zürich, Marsilia, Bologna, München, Toulouse etc.), selectate în cadrul acestui program, care are la activ 600 de ore de supraveghere a cosmosului cu ajutorul celor mai performante telescoape din lume.

Domeniile de studiu în care Christian excelează peste hotare par oamenilor de rând îndepărtate… ca nişte galaxii: formarea stelelor, evoluţia chimică a galaxiilor, luminozitatea şi radiaţiile emise de către ele, structura prafului intergalactic, densitatea masei stelare, fotometria quasarilor etc. Acestea sunt teme ale prelegerilor şi seminariilor sale, pe care le susţine în toată lumea. Articole despre formarea stelelor şi evoluţia galaxiilor au apărut sub semnătura lui Christian Maier şi a colegilor de la Eidgenossiche Technische Schule din Zürich în prestigioase reviste de specialitate, precum „Astronomie şi Astrofizică” sau „Astrophysical Journal”.

Astronomul lugojean Christian Maier este apreciat drept unul dintre cei mai buni specialişti din lume în domeniul fotometriei quasarilor. Invitat în vara lui 2010 la Universitatea ”Ehime” din Matsuyama – Japonia, ca doctor al Institului de Astronomie Max Planck din Heidelberg, Christian Maier a susţinut lucrarea ”Care galaxii au contribuit mai mult la formarea densităţii stelare în ultimele 8 milioane de ani”. La summit-ul ştiinţific de la Matsuyama au participat peste 100 de astronomi din Japonia, SUA, Italia, Germania, Elveţia, Franţa, Portugalia, Spania şi Africa de Sud.

Christian Maier ar fi dorit să se stabilească în Japonia, dar catastrofa de la Fukushima de anul trecut i-a schimbat planurile. La ora actuală, el trăieşte în Elveţia, alături de soţia sa, Anita Maier, şi de copii: micuţul Cedric Marvin Eliah (botezat aşa după numele bunicului) în vârstă de doar un an şi trei luni şi de sora lui Hira Ayana, de patru ani.

COSMOS-Ehime-2009-Photo

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.