Ultima oră

Chitare semnate de Carlos Santana, Gilmour sau Peter Frampton, în colecția unui lugojean

MondialFreddy Stauber, cunoscutul muzician care a cân­tat la toate cele trei mari trupe ale Lu­go­ju­­lui de dinainte de 1990 – ”Logic”, ”Betta” şi ”Stelele”, îşi continuă cu succes cariera mu­zicală în Germania. În fiecare vară, revine la Lugoj împreună cu cântecele sale înre­gis­tra­te pe ultimele albume, care se adună într-o cifră impresionantă.

Freddy ne-a vorbit despre o pasiune mai puţin cu­nos­cu­tă a sa, legată tot de muzică şi anume colecţia de chitare de mare valoare, unele din­tre ele inscripţionate cu sem­nături originale ale unor mari muzicieni precum Car­los Santana, David Gilmour sau Peter Frampton.

Prima chitară aşezată în ”Hobby raum”, un templu privat al muzicii

”În momentul de faţă, am peste 20 de chitare. Toate sunt de valoare, chiar dacă u­nele au ”doar” valoare sen­timentală. De exemplu, păs­trez şi acum chitara Ro­manţa, de producţie au­toh­to­nă – fabricată la Reghin. Este prima chitară cu care am cântat la Lugoj. Am cum­părat-o de la magazinul Mu­zica de pe malul Ti­mi­şu­lui, era la parterul palatului Be­jan. Este o chiară-nos­tal­gie, prima pe care am a­şe­zat-o într-o încăpere spe­cia­lă, la mine acasă şi pe care o numesc hobby-raum. E un fel de templu al meu, unde cânt, repet, compun, am şi o ca­napea pe care mai aţipesc acolo”, spune muzicianul.

Fenderul cu care a cântat la ”Stelele”, la loc de cinste

Tot din perioada ro­mâ­neas­că, Freddy păstrează primul său Fender, o chitară va­lo­roa­să nu numai prin ve­chi­me, ci şi pentru faptul că fa­ce parte dintr-o serie li­mita­tă, produsă în Japonia, în pe­ri­oa­da în care firma ame­ri­ca­nă pornea să cucerească pia­ţa orientală.

”Altă chitară de care mă leagă multe a­mintiri fru­moa­se este un Gib­son SG Standard, cu care am cântat la Timişoara alături de trupa Stelele. Este o piesă veche, vintage, cum se spune, din anul 1983 şi reprezintă e­xact copia 1:1 a instru­men­tului lui Angus Young de la AC/DC. E mai mult o piesă de colecţie, cânt foarte rar pe ea”, arată Freddy.

Chiară primită în dar de la Peter Frampton

Cea mai valoroasă chitară din colecţie este cea primită în dar de la marele chitarist Peter Frampton, autorul ce­lui mai bine vândut album live din istoria SUA:

”Este o chitară Gibson, care face par­te dintr-un lot restrâns, de numai 1.000 de exem­pla­re produse şi am primit-o în dar la un concert al său, când a oferit publicului trei din­tre chitarele sale”, pre­ci­zea­ză artistul lugojean, care adaugă pe lista achiziţiilor ”un PRS – Paul Reed Smith, cu semnătura lui Car­los Santana, pe care am comandat-o din seria cu sem­nătura originală a a­ces­tuia. Alta,  după care am aş­tep­tat foarte mult, este un Tom Anderson – fost maes­tru la Fender – care acum lu­crează pe cont propriu, un­deva în California, şi face cam 200 de chitare pe an. Eu îi spun chiară clinică, pen­tru că are un sunet pre­cis, chirurgical, poate prea curat, după gustul meu. În fine, mai am un Fender cu semnătura lui David Gil­mour de la Pink Floyd. Este tot o chiatră veche, la care am făcut câteva modificări, pentru că n-am putut să mă obişnuiesc cu tastele foarte subţiri, de tip spaghetti. Aş fi vrut să cânt cu ea la En­glish Pub acum în august, dar nu am adus-o pentru că nu m-am obişnuit destul cu ea”, mai spune muzicianul.

După 40 de ani de muzică, preferă tot vechile Fender

Colecţia lui Freddy mai cu­prinde o ES Gibson – chitară semiacustică cu semnătura lui Joe Pass, un bass cu ce­le­bra marcă Ibanez, o Art&Luthery canadiană, din lemn de cireş sălbatic şi una din cele mai valoroase chi­tare acustice ale mo­nem­tului, un Taylor realizat din lemn special din America de Sud.

Chiar dacă are în colecţie chitare de clasă, precum Gibson sau Ibanez, preferatele lui Freddy ră­mân şi acum, după patru de­ce­nii de muzică, vechile Fen­der, care se pliază cel mai bine pe personalitatea sa artistică.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE