Ultima oră

Centralele termice au pornit în majoritatea instituțiilor de învățământ lugojene

MondialÎn luna martie a acestui an, în urma unui ac­cident survenit la şcoala din Tâncăbeşti (Il­fov), când 21 de copii s-au intoxicat cu mo­no­xid de carbon de la centrala termică a in­sti­tuţiei de învăţământ, prefectul judeţului Ti­miş, Eugen Dogariu, a dispus controale în toa­te şcolile din judeţ, care folosesc centrale pe gaz pentru încălzirea sălilor de curs.

La începerea sezonului re­ce, am făcut un tur al câ­tor­va unităţi de învăţământ din Lugoj, pentru a afla cum stă situaţia. Miercuri, 14 oc­tom­brie, s-a dat drumul la căl­dură la Colegiul Naţional ”Coriolan Brediceanu”.

”Săp­tămâna trecută, s-au fă­cut verificări şi probe la cen­trala din curtea şcolii. Cen­trala are tot ce trebuie – autorizaţie ISCIR până în 16 octombrie 2016 şi aşa mai departe. În urma pro­be­lor şi ve­rificărilor nu s-au con­­sta­tat scurgeri de apă, ca­lo­ri­fe­rele au fost veri­fi­ca­te la ca­păt de coloană şi ­ae­ri­site în­că din vară”, spune pro­­fe­soa­ra Mihaela Bînă, direc­tor adjunct la Colegiul Na­ţio­nal ”Coriolan Bre­di­cea­nu”.

”Cazanele sunt curăţate încă din primăvară. Avem două cazane cu capacitate de câte 350 KW, cu care a­li­men­tăm şi Teatrul Muni­ci­pal. De pe lista be­ne­fi­cia­ri­lor lipsesc în acest an şco­li­le 5 şi 6, care erau pe ve­chea centrală, la care s-a renunţat” ne-a de­cla­rat Mar­cel Roman, res­pon­sa­bilul centralei de la ”Bre­diceanu”.

Şi la Şcoala nr. 6 ca­lo­ri­fe­rele au fost deja puse în func­ţiune pentru cele 37 de săli de clasă. ”Centrala a fost verificată şi are auto­ri­za­ţie ISCIR. Căldură am dat încă de săptămâna tre­cută, pentru că avem cla­sele mici.

Caloriferele s-au curăţat din vară, iar fo­chis­tul le verifică în fiecare di­mi­neaţă”, ne-a spus prof. Da­na Tipei, director de la Şcoala nr. 6.

La Colegiul Naţional ”Iu­lia Hasdeu”, centrala da­tea­ză din vremea dezac­ti­vă­rii sistemului centralizat la blocuri.

”Centrala este pe gaz şi are o capacitate mare, de 1650 kilowaţi, cu putere de 5 bari şi un consum de 45-50 mc de gaz pe oră. În­căl­zim 31 de săli de clasă, plus cabinete, laboratoare şi sala de sport. Caloriferele sunt cele vechi din fontă, nu am avut probleme, dar le-am schimbat complet într-o clasă din Corpul B”, pre­ci­zea­ză prof. Letiţia Fedorca, director Colegiului Na­ţio­nal ”Iulia Hasdeu”.

Şi aici, centrala a fost ve­ri­fi­cată la 31 octombrie 2014 şi are autorizaţie ISCIR până la 31 octombrie 2016.

O situaţie aparte este la Co­legiul Tehnic ”Valeriu Bra­nişte”, unde centrala in­sti­tuţiei acoperă o suprafaţă foarte mare de încălzit şi are multe trasee, iar consumul de gaz este pe măsură. Sunt încălzite corpul de clădire de la stradă, corpul ”B”, a­te­lierele şcoală, dar şi in­ter­natul.

În aceste condiţii, por­nirea instalaţiei pentru scurt timp nu este rentabilă.

”M-am consultat cu ad­mi­nis­tratorul nostru şi în func­ţie de evoluţia vremii, vom da drumul de mâine (n.r. joi, 15 octombrie) la căl­dură. Centrala este is­ci­ri­za­tă, avem toate au­to­ri­za­ţii­le. La noi s-a făcut deja un control mare de la In­spec­to­ra­tul Şcolar Ju­de­ţean, plus alte instituţii de la judeţ, ca­re au verificat atât cen­trala, cât şi toate auto­ri­za­ţiile, in­clusiv cele sanitar-ve­te­ri­na­re”, ne-a declarat prof. Sil­via Pop, directoarea Co­le­giului ”Valeriu Bra­niş­te”.

O altă centrală cu con­sum mare de gaz este cea care deserveşte Grupul Şco­lar ”Aurel Vlaicu”.

Direc­to­rul, prof. Cristian Gogu, spu­ne că a dat drumul la căl­dură încă de acum două săp­tămâni, pentru că cen­tra­la deserveşte şi grădiniţa de pe strada Titulescu.

”Avem toate autorizaţiile ISCIR. Cen­trala şi supapele au fost ve­rificate recent. Centrala are o putere de circa 500 KW, dar consumul de gaz este mare. O dată, cen­tra­la se află la 200 m de se­diul nostru într-o curte şi sunt scurgeri pe parcurs, apoi noi încălzim trei cor­puri de clădire – unul cu 26 de clase şi alte două, cu câte două clase”.

O situaţie a­par­te o au atelierele de pe strada Xenopol, primite de li­ceul lugojean în acest an.

”Deocamdată, acestea se încălzesc cu lemne, dar în vii­tor încercăm să le dotăm cu o centrală de capacitate mai mică”, adaugă direc­to­rul de la ”Vlaicu”.

La Şcoala ”Eftimie Mur­gu” s-a dat deja căldură de marţi, iar centrala are toate verificările valabile până în 2016.

”Încălzim toa­te cele 29 săli de clasă, plus spaţiile de birouri, se­cretariat, direcţiune şi ho­lu­ri­le foarte mari”, ne-a de­cla­rat prof. Daniela Fiat, di­rec­torul instituţiei.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE