- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Cel mai tare! Parcul din Ohaba Forgaci, copia celebrelor Versailles şi Schonbrunn

Mondial [1]Localitatea Ohaba Forgaci are unul dintre cele mai frumoase parcuri din mediul rural al județului Timiș și poate chiar din vestul țării.

Inspirația administrației locale din Boldur a venit din două mari capitale ale occidentului, Paris și Viena.

Un domeniu de peste 2,5 hectare de teren a fost transformat în urmă cu circa 11 ani într-un loc de recreere deosebit, de care se bucură locuitorii din Ohaba Forgaci, dar și cei din Lugoj și alte lo­calități.

Pe terenurile de sport din vecinătate își dis­pu­tă meciurile de fotbal echipa din sat, dar și formații din Lugoj. Apoi, în parc, an de an se organizează tot felul de ma­nifestări, care atrag mii de oameni.

Aleile bine conturate, zona centrală și ar­buș­tii de diverse specii, com­pletează un loc rupt parcă din poveste.

Realizat cu bani de la stat

Puțină lume știe că relaxantul perimetru a fost inspirat, pentru proiect, de două locuri ce­lebre în Europa – Versailles, Grădina Parisului, “cultivată” de regele Ludovic al XIV-lea și Schonbrunn din Viena, ctitorit de Casa de Habsburg.

“În momentul când ne-am apucat de proiect am încercat să combinăm două realizări excepționale ale Europei Occidentale. Versailles-ul, o capodoperă, și Schonbrunn, imaginația Imperiului Habsburgic. Locul de re­creere, l-am realizat, în urmă cu circa 11 ani, cu bani de la Agenția Fondului de Me­diu. Costurile s-au ridicat la circa 450.000 de lei. Cred că am reușit să facem ceva frumos”, ne-a spus Cristian Stoi.

În estul județului, parcuri care merită menționate se mai află la Dumbrava, Nă­drag și Coș­teiu.