- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Ce sunt tulburările de anxietate și când e cazul să apelăm la psihoterapie?

Mondial [1]Tulburarea de panică

În cazul acestui tip de tulburare, persoana are episoade de frică sau anxietate foarte puternice și intense, care apar brusc, ca ,”din senin”. Aceste episoade sunt numite atacuri de panică și pot dura de la câteva minute la câteva zeci de minute, pot să apară ocazional sau frecvent, iar cauza lor, de cele mai multe ori este necunoscută. De exemplu, se poate întâmpla ca o persoană să meargă pe stradă și dintr-o dată să se simtă copleșită de o senzație de rău, să amețească sau să i se pară că inima îi bate cu putere și că va ceda, asta fără să fi făcut un efort fizic mare.

Simptomele unui atac de panică pot fi diverse, dar tot timpul sunt foarte neplăcute, persoana în cauză fiind convinsă că sănătatea sa fizică sau psihică este pusă în pericol:

Foarte important de reținut este faptul că toate aceste simptome pot avea la bază o condiție medicală ( de exemplu hipoglicemie, hipertiroidism, tulburări cardiovasculare etc ). Vorbim de atac de panică atunci când nu există nici o cauză somatică pentru aceste simptome. Este recomandat ca înaintea stabilirii unui diagnostic de tulburare de anxietate și înaintea începerii oricărui tratament persoana în cauză să facă un consult medical de specialitate care să excludă orice condiție medicală care poate avea simptome similare.

Astfel, conform Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale DSM-IV, diagnosticul de tulburare de panică se poate pune dacă sunt prezente 4 simptome din cele enumerate mai sus, dacă nu există o condiție medicală pentru simptomele respective și dacă apare cel puțin una dintre următoarele caracteristici:

 

Tihoi Yvonne Camelia
Psiholog, psihoterapeut și formator
Informații și programări la nr de tel: 0730890578