Ultima oră

Ce sunt lentilele de contact cu protecție contra radiațiilor ultraviolet și când trebuie folosite

MondialRadiațiile UVA si UVB sunt două dintre inamicii principali ai sănătății ochilor. Acțiunea agresivă a radiațiilor ultraviolet determină un cumul de simptome neplăcute, care, pe termen lung, pot avea consecințe nefaste pentru ochi.

În aceste condiții, numeroși producători de lentile de contact au luat în calcul echiparea cu filtru protector tipurile de lentile pe care le comercializează. Accesoriile destinate corecției optice echipate cu filtru UV se pot purta în orice situație, cu predilecție atunci când petreci timp îndelungat în aer liber, când mergi la mare sau când stai foarte mult în soare. Chiar dacă nu asigură o protecție completă a ochilor, lentilele de contact cu filtru UV au proprietatea de a bloca până la 86% din radiațiile UVA și până la 98% din radiațiile UVB.

Riscurile expunerii excesive la radiațiile solare

Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolet într-un timp foarte scurt poate conduce la apariția fotokeratitei, care este definită drept o arsură solară care se petrece în interiorul ochiului. Simptomele fotokeratitei includ, pe lângă durerea ochilor, și iritatația, înroșirea, sensibilitatea pronunțată la lumină, tendința excesivă de lăcrimare, dar și resimțirea unei stări de disconfort a nivelul ochilor.

De regulă, aceste simptome sunt temporare și, în mod normal, nu au repercusiuni majore asupra ochilor și nu cauzează o degradare permanentă a vederii. Însă, în cazul unei expuneri prelungite la soare pentru o perioadă mai lungă de timp, riscul dezvoltării cataractei și a fotokeratitei crește substanțial.

Cum ne putem proteja ochii de acțiunea agresivă a radiațiilor UV?

Medicii oftalmologi recomandă să purtăm ochelari de soare pentru a bloca 99% din radiațiile UV. Purtarea ochelarilor de soare este văzută de către specialiști ca o măsură complementară de protecție contra radiațiilor solare, aceștia nu acoperă întreaga porțiune a ochiului.

Lentilele de contact cu filtru UV au capacitatea de a absorbi radiațiile UV prin reducerea cantității de radiații care pot atinge exponențial suprafața ochiului. Spre deosebire de ochelarii de soare care blochează aceste radiații, lentilele de contact cu filtru UV funcționează în mod diferit. 

Ochelarii de soare nu acoperă partea de sus și părțile laterale care înconjoară ochelarii.

Categorii de lentile de contact cu filtru UV

În ceea ce privește lentilele de contact, ele sunt încadrate în trei categorii, în funcție de capacitatea lor de a bloca radiatiile UV. Într-o primă categorie intră lentilele de contact cu filtru UV care pot bloca până la 90% din UVA și 99% din UVB. În cea de-a doua categorie intră lentilele care pot bloca până la 70% din radiațiile UVA si 95% din radiațiile UVB.

Pentru a stabili tipul de lentile de contact cu filtru UV potrivite pentru tine, este de preferat să iei legătura cu medicul tău oftalmolog și să determine cât de mult timp expui ochii razelor solare pe durata unei zile. La stabilirea lentilelor de contact cu filtru UV mai intră și alți factori, cum ar fi natura locului de muncă, țara unde locuiești, activitățile exterioare pe care le desfășori zilnic sau efectuarea navetei.

Acuvue: o marcă de lentile Premium cu filtru UV

Lentilele de contact Acuvue Oasys with Transition Light Inteligent Technology par a fi cea mai bună soluție pentru persoanele purtătoare de lentile de contact care sunt nevoite să efectueze zilnic naveta până la locul de muncă sau care petrec mult timp în aer liber. Cu ajutorul tehnologiei Light Inteligent, ele oferă ochiului o capacitate mult mai rapidă de adaptare la lumină, dar și o vedere confortabilă. În plus, ele reduc stresul pe care lumina îl poate avea asupra ochilor. De asemenea, lentilele de contact Acuvue Oasys with Light Inteligent Technology ajută la recăpătarea strălucirii vederii cu până la cinci secunde mai rapid. Iar dacă nu știați, Acuvue 1 Day Moist Multifocal a primit prestigiosul SILIMO d’Or!

Lentilele de contact Acuvue sunt considerate printre cele mai potrivite mărci de accesorii care au capacitatea de a bloca o cantitate cât mai mare de radiații UV.

Așadar, dacă chiar îți pasă de ochii tăi, nu uita că pe timp de vară să întrebuințezi lentile de contact cu filtru UV, în special dacă mergi la mare sau stai mult prin soare.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE