Ultima oră

Ce este un tomografia computerizată, când se face și ce pregătire implică?

MondialCT sau tomografia computerizată este o metodă de investigație minim invazivă, care asociază razele X cu tehnologia computerizată, cu scopul de a oferi medicilor imagini detaliate ale organelor interne. Află detalii despre ce presupune această investigație.

Când se recomandă efectuarea unei tomografii computerizate

Computerul tomograf este capabil să examineze toate părțile corpului uman: organe interne, creier, vase de sânge, ganglioni, oase și articulații (inclusiv de la nivelul coloanei vertebrale).

Dacă medicul identifică structuri anormale în urma unor investigații (de exemplu, după o ecografie) sau rezultatele de la analize nu sunt bune, atunci el poate recomanda efectuarea unui CT. 

Tomografia computerizată se recomandă atunci când medicul bănuiește existența unor tumori, hematoame, hemoragii, chisturi, fibroze, noduli, leziuni, malformații sau anevrisme. Și după un accident vascular cerebral se efectuează această procedură, pentru a verifica starea creierului și regiunile afectate de la nivelul său. 

Computerul tomograf se utilizează pentru a depista cancerul și gradul de metastazare (răspândire) al acestuia, indiferent de zona în care este situat. Examenul CT se realizează și pentru a verifica cum răspunde organismul la tratamentul pentru cancer.

De asemenea, această investigație se efectuează pentru a verifica dacă există inflamații ale organelor, infecții, corpuri străine, blocaje, litiaze (pietre), fracturi. Leziunile sunt analizate pentru prescrierea tratamentului adecvat. Se mai poate utiliza cu scopul de a ghida instrumentele necesare drenării unui abces (eliminarea infecției) sau recoltării de țesut pentru analiză (biopsie).

Cum se realizează procedura

Tomografia computerizată este realizată de către un tehnician radiolog, cu ajutorul unui aparat special numit computer tomograf. Acesta este format dintr-o masă mobilă și un dispozitiv circular asemănător unui tunel. Dispozitivul este dotat cu un sistem de scanner ce conține o sursă de raze X și detectoare electronice. Acesta este conectat la o stație care prelucrează imaginile captate.

În mod normal, investigația durează 15-20 de minute (dar poate atinge și o oră) și presupune următoarele etape:

 1. Pacientul îndepărtează obiectele din metal, bijuteriile și hainele și va primi un halat special.
 2. Pacientul este întins pe masa tomografului, unde va rămâne nemișcat pe toată durata procedurii, timp în care se va afla permanent sub supravegherea medicală.
 3. Masa trece prin gaura aparatului de formă circulară. Sursa de raze X și detectoarele acestuia se rotesc în jurul pacientului și preiau semnale și măsurători din mai multe unghiuri ale zonei investigate.
 4. Computerul utilizează semnalele și măsurătorile, pentru a reconstrui imaginea structurilor examinate.
 5. Imaginile sunt reproduse pe ecran și pe hârtie.

Investigația se realizează în cadrul secției de imagistică medicală din cadrul spitalelor sau clinicilor, cum este și Arcadia Medical.

Pregătirea pentru examenul CT

Dacă tomografia computerizată este utilizată pentru examinarea abdomenului, este recomandat ca pacientul să nu mănânce și să nu consume lichide cu 4 ore înainte. Poate fi necesară efectuarea unei clisme sau administrarea laxativelor, pentru a goli intestinele.

Pentru examenul CT, uneori este nevoie de administrarea unei substanțe de contrast pe bază de iod. Aceasta este o substanță vizibilă radiologic, ce se utilizează pentru evidențierea structurilor investigate. De obicei, substanța trebuie să se administreze atunci când se investighează toracele, abdomenul sau și zona pelvină. Însă se poate utiliza și pentru examinarea articulațiilor și coloanei vertebrale. 

Medicul poate decide și în timpul procedurii dacă este nevoie de substanță de contrast, pentru că uneori structurile interne nu se pot vedea clar. Substanța se poate administra oral, intravenos, intraarterial, intravezical sau intrarectal, în funcție de zona urmărită. Uneori poate fi necesară și sedarea pacientului, dacă este prea agitat, sau suferă de anumite afecțiuni (claustrofobie) care impun acest lucru.

Înainte de efectuarea unei tomografii, pacientul trebuie să informeze medicul în caz de:

 • Sarcină și alăptare
 • Alergii – mai ales la substanța de contrast.
 • Diabet și administrare de metformin
 • Alte investigații imagistice precedente care au inclus administrare de bariu
 • Tratament cu medicamente ce conțin bismut, administrate în ultimele 4 zile
 • Afecțiuni cardiace
 • Claustrofobie
 • Afecțiuni ale glandei tiroide
 • Tratamente cu iod radioactiv 
 • Mielom multiplu
 • Astm
 • Boli renale

În unele cazuri, medicul poate cere efectuarea anumitor analize înainte de realizarea tomografiei computerizate. În acest fel, pacientul va fi în siguranță și nu vor apărea complicații în timpul sau după investigație.

În concluzie, tomografia computerizată este o investigație utilă pentru depistarea multor patologii, însă trebuie realizată doar în anumite condiții, ținându-se cont de istoricul medical al pacientului.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/bethesda-naval-medical-center-80380/

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE