Ultima oră

Ce analize îţi poţi face gratuit, dacă eşti asigurat, de la 1 iunie?

Pachetele de servicii medicale, minimal şi de bază, şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale intră în vigoare la 1 iunie

hepatita

MondialPachetul de servicii medicale de bază, care va intra în vigoare de la 1 iunie, pune accentul pe prevenţie. Acesta prevede că pentru investigaţiile medicale realizate, pacienţii nu vor mai trebui să suporte nicio coplată, în limita bugetului CNAS. De servicii medicale gratuite vor beneficia şi persoanele neasigurate în sistemul public de sănătate, dar tipul şi numărul acestor servicii este mult mai redus, comparativ cu al celor asiguraţi.

Pachetul de servicii medicale de bază este destinat persoanelor asigurate, care plătesc contribuţia de sănătate, iar cel minimal este valabil pentru cele neasigurate. Astfel, în pachetul minimal intră doar câteva servicii medicale care ţin de urgenţele medicale, sarcină, imunizări ori vaccinări. În schimb, pachetul de bază, faţă de cel minimal, include mult mai multe servicii şi se adresează tuturor celor asiguraţi în sistemul public de sănătate.

De la 1 iunie, toate persoanele cu vârsta între 18 şi 39 ani, dar fără simptome de boală şi care sunt asigurate în sistemul public de sănătate, trebuie să se prezinte o dată la 3 ani la medicul de familie, iar cele de peste 40 ani, anual. Medicul de familie va întocmi aşa numita riscogramă, pentru aflarea riscurilor de îmbolnăvire ale fiecărei persoane.

Ce analize medicale se vor face gratuit?

Pachetul de servicii medicale de bază cuprinde, printre altele, următoarele analize de laborator: hemoleucograma completă, glicemie, colesterol, testare HIV la gravidă, exsudat faringian, urocultură, coprocultură. În plus, asiguraţii vor beneficia gratuit şi de: examen radiologic cranian standard, radiografie de membre, radiografie retroalveolară, radiografie panoramică, mamografie în două planuri/pentru un sân, ecografie generală (abdomen şi pelvis), EKG, ecocardiografie, RMN. Asiguraţii vor beneficia de aceste analize şi de investigaţii, conform unor norme care urmează sa fie emise.

Toţi asiguraţii au dreptul şi la servicii de medicină dentară

Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă. Acestea din urmă se regăsesc şi în pachetul minimal, pentru neasiguraţi. În plus, prin pachetul de servicii medicale de bază, asiguraţii vor beneficia anual de o consultatie gratuita la medicul dentist, care include modelul de studiu, controlul oncologic si igienizarea.

Copiii până la un an beneficiază de medicamente gratuite

Conform Contractului-cadru copiii asiguraţilor vor beneficia de consultaţii periodice active, cu rol de preventie, în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea, starea de nutriţie şi practicile nutriţionale, depistarea şi intervenţia în consecinţă pentru riscurile specifice grupei de vârstă/sex.

Copiii până la un an beneficiază de medicamente gratuite, fără plafonare valorică şi cantitativă. În cazul lor, valoarea medicamentelor prescrise pentru tratamentul afectţunilor este suportată din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Ce analize îţi poţi face gratuit, dacă eşti asigurat, de la 1 iunie?

  1. Buna ziua
    Va rog sa-mi raspundeti daca pot face gratuit o hemoglobina glicozilata, sunt asigurat, am diabet si doresc sa stiu la ce alte analize pentru diabet am gratuitate.
    Multumesc.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE