"> Ce alegi între instant de apă caldă sau boiler electric? Află care este soluția cea mai eficientă | Redesteptarea

Ce alegi între instant de apă caldă sau boiler electric? Află care este soluția cea mai eficientă

 Ce alegi între instant de apă caldă sau boiler electric? Află care este soluția cea mai eficientă

Chiar dacă este secolul 21, în România există în continuare multe zone rurale unde localnicii nu au un sistem de alimentare cu apă și nici nu beneficiază de acces la rețeaua de gaz. Pentru a avea apă curentă în casă, un hidrofor conectat la fântână este soluția ideală, dar nu poate fi încălzită fără o sursă de gaz, așa că trebuie să se apeleze la variante alternative, precum un boiler electric sau un instant. Dar care dintre ele este mai eficient? 

Din păcate, nu doar zonele rurale sunt afectate de lipsa apei calde. În orașele mari sunt cartiere noi construite, unde rețeaua de gaz nu a ajuns încă sau pot apărea avarii neprevăzute și să fie oprită furnizarea gazului metan timp de mai multe zile, așa cum s-a întâmplat în județul Lugoj în decembrie 2018. 

Iată o comparație între cele două dispozitive:

 

  • Instantul de apă caldă. Avantaje și dezavantaje

 

Este un dispozitiv relativ nou pe piața din România, dar foarte eficient, pentru că încălzește apa într-o fracțiune de secundă la o temperatură de până la 75°C. Orice model pe care îl găsești în magazine, precum și un instant electric de la Caloreshop, va aduce imediat beneficii locuinței tale, pentru că sunt durabile dacă sunt întreținute corespunzător, iar prețul este accesibil. 

Pe lângă aceste beneficii, vei avea mereu apă proaspătă și curată, pentru că nu există riscul de depuneri de calcar sau rugină de-a lungul timpului, așa cum se întâmplă la un boiler electric, unde, pentru a putea fi încălzită, apa trebuie să fie depozitată în interiorul acestuia. 

Față de acesta, instantul este de mici dimensiuni, se montează ușor, iar consumul de energie este redus. 

Instantul este recomandat atunci când nu ai un consum mare de apă și locuința ta este izolată, pentru că altfel, dacă locuiești la casă, în timpul sezonului rece, apa poate îngheța pe conducte.

 

  • Boilerul electric. Avantaje și dezavantaje

 

    Spre deosebire de instantul de apă caldă, boilerele electrice sunt veterane pe piața din România, începând să fie montate într-un ritm mai alert imediat după 1989. Sunt de dimensiuni mai mari, iar capacitatea cilindrică este de la 10 L până la 100 L, ceea ce le recomandă atunci când vrei să-ți asiguri această facilitate în toată casa. 

Sunt două tipuri de boilere: “tank în tank” și cu serpentină. 

Boilerele “tank în tank” au în interior un rezervor din oțel inoxidabil, apa încălzindu-se mult mai repede, iar presiunea este cea ideală, de 1,2-1,5 bari. Mai puțin optimizate sunt cele cu serpentină, dar încă sunt destul de căutate pe piață datorită prețului de achiziție redus.

Un mare dezavantaj pentru un boiler electric este faptul că trebuie să stea mereu conectat în priză, ceea ce poate aduce un consum nedorit de energie electrică. Fiind de dimensiuni mari, acesta ocupă destul de mult spațiu, așa că alege capacitatea rezervorului în funcție de necesitățile tale.

Decizia finală îți aparține

Înainte să te decizi asupra achiziționării unui boiler electric sau a unui instant de apă caldă, trebuie să ții cont de caracteristicile locuinței tale, bugetul disponibil și necesități. În cazul unei mici case de vacanțe sau a unei bucătării de vară ori baie, soluția cea mai bună este un instant, dar dacă te gândești să încălzești toată casa, atunci varianta cea mai fiabilă ar putea fi boilerul electric. 

Din punct de vedere al prețului de achiziție, atât instantul, cât și boilerul electric sunt cam în același registru, așa că nu acesta trebuie să fie factorul major de decizie, însă trebuie să ții cont, totuși că un preț mai mare, chiar dacă inițial ai tendința să-l eviți, îți poate aduce economii pe termen lung, pentru că nu vor exista, probabil, multe lucrări de mentenanță.

sursa foto: unsplash.com

cristi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *