Ultima oră

Cazarma imperială nu va fi demolată! Va fi protejată de Ministerul Culturii

MondialLa începutul lunii februarie, săptămânalul ”Redeșteptarea” publica articolul cu titlul ”Ca la noi la nimeni! Construim magazine și ne dărâmăm istoria”. Articolul a apărut și online, în data de 15 februarie 2017. El a stârnit discuții aprinse, urmate de semnarea unei petiții în mediul online.

Marea majoritate a lu­go­je­ni­lor s-au declarat împotriva demolării fostei cazarme a artileriei imperiale, ridicată la Lugoj în anii 1741 – 1742, pentru a face loc unui su­per­market pe acea locație.
Au venit apoi o serie de pre­cizări din partea Pri­mă­riei Lugoj și a proprietarului, societatea ”Groalstoc”.

”Cazarma care face su­biectul articolului menționat este proprietate privată și nu aparține domeniului public sau privat al municipiului Lugoj (…) În acest moment nu există o autorizație de desființare a construcțiilor vechii cazărmi. O astfel de au­torizație va putea fi eli­be­ra­tă doar după întocmirea u­nui PUZ, care să conțină această prevedere și care va fi supus dezbaterii publice și aprobării Consiliului Local Municipal Lugoj”, se spunea în replica primită la redacție din partea Primăriei Lugoj.

Pe de altă parte, în co­mu­ni­catul societății ”Groal­stoc” se arată că ”pe parcursul ce­lor 18 ani trecuți din mo­mentul cumpărării de la Statul Român a respectivei proprietăți, societatea noas­tră și-a desfășurat activitatea în condițiile legii, iar în pe­rioada anterior menționată, nu am înregistrat interes din partea autorităților locale, sau centrale, respectiv Mi­nis­terul Culturii și Identității Naționale, nici din partea unor investitori locali, pen­tru a achiziționa această pro­prietate și a o transforma în obiectiv istoric”.

Clădire protejată

Conf. univ. dr. Sorin Vlad Predescu, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Na­țio­nal Timiș precizează că in­stituția pe care o conduce in­tenționează clasarea clă­dirii ridicată la Lugoj, la a­nul 1742.

”Noi vom clasa clădirea vechii cazarme imperiale de la Lugoj. Avem în acest sens sprijinul Ministerului Cul­tu­rii și al Institutului Național al Patrimoniului. Clasarea în­seamnă trecerea ei în pro­tecția Ministerului Culturii, adică primește statutul de clădire protejată, respectiv cel de monument istoric. Cla­sarea definitivă  se face prin ordin al Ministerului Cul­turii, după ce trece prin Co­misia de Evidență a aceluiași minister. Dosarul conține multe documente, cu istoric, stare actuală etc”, ne-a declarat responsabilul cu monumentele din Timiș.

De pe plan local, în 2010 s-a trimis o completare la lista monumentelor istorice pu­blicată în 2004 în Mo­ni­to­rul Oficial, însă această com­ple­tare nu a fost luată în seamă la București.
Vechea cazarmă im­pe­ria­lă a fost dărâmată în mai multe etape.

În prima etapă s-a făcut loc Bisericii Or­to­do­xe ”Învierea Domnului”, iar în a doua, s-a ridicat fir­ma de panificație în­ve­ci­nată.
Procedura de clasare nu exclude însă investiția Lidl, dacă acesta va reconfigura magazinul în așa fel încât corpul de clădire al cazarmei propriu zise să nu fie afectat.

”În urmă cu două săptămâni, am discutat cu cei de la Lidl un proiect de magazin de­di­cat conservării corpului ca­zarmei. Adică nu un pro­iect tip, ci un proiect adaptat. Personal, aș dori ca ei să pună în practică această i­dee, pentru că s-ar putea res­taura și clădirea, cu acest pri­lej. Dacă nu vor găsi va­rianta unui proiect dedicat, diferit de cele standard ale magazinelor Lidl, atunci probabil că vor căuta o nouă lo­cație”, ne-a declarat di­rec­torul Sorin Predescu.

În consecință, fosta ca­zarmă a artileriei im­periale, ridicată la Lugoj între anii 1741 – 1742, de­ve­nită apoi de­pozit ICRA, nu va fi de­mo­lată.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE