Ultima oră

Casa compozitorului Ion Vidu blochează lucrările din zona Pieței Agroalimentare

MondialReabilitarea Splaiului Morilor  din Lugoj așteaptă un nou ministru al culturii sprijin, care să aprobe continuarea lucrărilor.

Situația neobișnuită este explicată de primarul Boldea:

”Aveam un plan de refacere a zonei de la Podul de Fier până la piață, la Atlassib, pentru a face acolo festivalurile și a apărut cineva din Lugoj care a sesizat că pe strada Ion Vidu este casa memorială a compozitorului Ion Vidu. Și, fiind casă memorială, la 100 de metri de la ea nu se pot face intervenții și asta se răsfrânge până în parcarea unde a fost piața de sârbi”.

Ca atare, sunt necesare a­probări de la Direcția Pa­trimoniu din Ministerul Cul­turii și de la Comisia zo­na­lă a monumentelor istorice. Până atunci, tot proiectul de reabilitare a zonei este blocat.

Primarul își recunoaște o­bli­ga­țiile, dar aruncă o săgeată spre administrațiile trecute: ”Este interesant că, atunci când s-au construit imobilele din jur, nu le-a mai cerut nimeni aprobări proprietarilor. Iar noi aveam în plan lucrări de refacere a trotuarului și carosabilului. Reclamația a venit chiar în ziua în care se discuta problema și era aprobat proiectul. Acum, s-a amânat aprobarea proiectului până la întrunirea comisiei de monumente”.

Noul ministru decide

Edilul șef al Lugojului es­ti­mea­ză o întârziere a lucrărilor de trei – patru luni.

”Ministru nu există la Cultură, și până se numește unul nou, până își intră în a­tribuții, până numește comisia de monumente, până se adună dosarul din țară cu toate restanțele rămase, mai du­rea­ză trei, patru luni”, explică Boldea.

Amenajarea cuprinde Splaiul Coșbuc, de la Podul de Fier până în piață la Atlassib și Splaiul Morilor.
Cu alte cuvinte, ame­na­ja­rea unei artere rutiere și pietonale a Lugojului stă într-o decizie a Ministerului Cul­turii, pentru că pe o stradă mai încolo se află casa lui Ion Vidu. După ce dr. Lia Vidu Benkoczi, nepoata marelui compozitor, s-a stins din viață, acolo nu mai stă nici un des­cendent al familiei.

”Casa e scoasă la vânzare, probabil o va achiziționa una din familiile de rromi care stau în zonă”, mai spune primarul.

Pe casa lui Vidu este amplasată o placă memorială cu următoarea inscripție:”În această casă a trăit între anii 1867 – 1931 și a creat, în vremuri de grea cumpănă, opere naționale muzicale nemuritoare marele doinitor român bănățean Ion Vidu. De­pusu-s-a această placă în semn de admirație de mem­bri Casinei Române”.

Monumentele, protejate de lege

Conform legii, respectarea zonelor de protecție ale mo­nu­mentelor istorice și caselor memoriale este o obligație a administrației locale: ”zona de protecţie din jurul unui mo­nu­ment este o porţiune de teren delimitată şi trecută în re­gu­lamentul local de urbanism pe care nu se pot face construcţii, plantaţii şi alte lucrări care ar pune în pericol, ar polua, ar diminua vizibilitatea, ar pune în pericol eventualele vestigii arheologice subterane aflate sub sau în imediata vecinătate a monumentului.

Este o zonă tampon între monument şi mediul înconjurător actual. Zonele de protecţie din jurul monumentelor istorice sunt de minimum 100 de metri în localităţile urbane, de 200 de metri în localităţile rurale şi de 500 de metri în exteriorul localităţilor, distanţe măsurate de la limita exterioară a te­re­nu­rilor pe care se află mo­nu­mente istorice.

Terenul pe care se află un monument is­toric include, în afară de con­strucţia propriu-zisă, şi dru­muri de acces, scări, parcul sau grădina, turnuri, chioşcuri şi foişoare, gardul sau zidul de incintă, bazine, fântâni, statui, ci­mitire şi alte construcţii sau a­me­najări care formează an­­sam­­blul monumentului”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE