Cartoful nu îngrașă.
În ciuda mitului pe care îl știe toată lumea, un studiu publicat în 2009 Jurnalul Britanic de Nutriție, arată că această legumă este chiar bună în curele de slăbire și a fost inclusă greșit în lista carbohidraților cu indice glicemic mare.
De fapt, un cartof nou gătit are doar 26 de calorii. Cartofii sunt hrana viitorului.
Anul 2008 a fost declarat de ONU anul cartofului, considerat de organizație leguma viitorului, care ar putea hrăni cu ușurință o populație din ce în ce mai înfometată. ONU și-a susținut aceste afirmații prin faptul că deja cartofii sunt un aliment accesibil la scară mondială.
Ingrediente:
– 6 cartofi medii
– Umplutură:
– 200 gr ciuperci proaspete,
– 1 ceapă,
– 10 ml ulei pentru uns cartofii,
– 50 ml ulei,
– 1/2 legătură pătrunjel,
– sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Cartofii se spală și se curăță cu un burete aspru. Se înțeapă ușor, cu o furculiță de jur împrejur, se ung cu ulei și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc în cuptor la 200ºC pentru 50-60 min, sunt gata când furculița intră ușor.
Se lasă să se răcorească câteva momente apoi tăiem cu grijă capacele.
Se scobesc de miez, cu grijă, lăsând puțin miez pe coajă.
Miezul se pune într-un bol și se pasează.
Într-o tigaie se pune ulei la încins, se adaugă ciupercile tăiate cubulețe și lăsăm cca 5 min. pe foc.
Se adaugă ceapa tăiată mărunt, se amestecă cu ciupercile și se mai lasă pe foc cca 2-3 min.
Se adaugă sare și piper, după gust.
Se lasă să se răcorească 1-2 min. apoi se pune împreună cu pătrunjelul mărunțit peste miezul de cartofi.
Se amestecă bine până formăm o compoziție omogenă.
Se umplu cartofii scobiți cu compoziția formată, se pun din nou în tavă și se dau la cuptor pentru 10 min la 160ºC și pentru 5 min. cuptorul pe grill, pentru a se rumeni ușor.
Se servesc imediat.