Ultima oră

Cartea despre Palatul Bejan a Patriciei Manea, lansată în prezenţa președintelui Centrului de Studii al Francmasoneriei din România

MondialMiercuri, 4 mai, de la ora 17, la cinematograful „Bela Lugosi”, a avut loc lansarea cărții „Palatul familiei nobiliare Athanasievici – Bejan. Atlas de geometrie sacră”, apărută în condiţii grafice excepţionale la Editura Nestor din Capitală. Autoarea, Patricia Manea, este la al doilea volum dedicat oraşului nostru, după “Egregora de la Lugoj”.

După cuvântul de deschidere al primarului Francisc Boldea, au vorbit istoricul Horia Nestorescu – Bălcești, președintele Centrului de Studii al Francmasoneriei din România și director al Editurii Nestor, arh. dr. Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie, Artă şi Etnografie din Lugoj, prof. Simona Puţinelu, din partea descendenţilor familiei Athanasievici – Bejan şi Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj.

“De ce am ales Palatul Bejan şi nu altă clădire semnificativă din Lugoj? Dacă faceţi o o statistică a vederilor cu Lugojul, veţi observa că Palatul Bejan şi Podul de Fier sunt construcţiile cel mai des reproduse. Într-adevăr, clădirea îmi este foarte dragă, iar simbolurile ei sunt grăitoare pentru cei care ştiu să privească în această realitate inefabilă, în primul rând să privească prin această fereastră deschisă a sufletului. Se spune că valoarea omului nu constă neapărat în adevărul pe care îl deţine, ci în capacitatea de a merge pe calea spre a căuta.

Mesajele încriptate în piatră aici se regăsesc oriunde la nivel internaţional. Acest limbaj internaţional al simbolurilor este universal valabil. L-am înţeles fără să ştiu limba locului. Acesta este şi rolul simbolului, dar rolul simbolului este şi de a te provoca să cauţi şi să găseşti calea pirin labirintul iniţiatic”, a spus Patricia Manea cu referire la palatul familiei nobiliare Athanasievici – Bejan, construit în anii 1901-1902, construcție a cărei arhitectură include o bogăție de simboluri care duc către misterele francmasoneriei.

“De ce să nu aveţi un album reprezentativ al oraşului? Acela va fi o carte de vizită. Şi această carte va fi, până la urmă, o carte de vizită, dar a unei singure clădiri. La Lugoj aveţi zeci de clădiri interesante, poate sute. Să încercăm aşadar să nu mai fim modeşti. Să ne mândrim cu aceste valori inestimabile!” a punctat istoricul Horia Nestorescu – Bălcești.

El a făcut o paralelă, vorbind şi despre tradiţiile masoneriei române: “la 1717 la Londra era constituită prima Mare Lojă modernă din lume, când s-a trecut de la masoneria operativă la cea speculativă, sau cum îmi place mie să spun, spirituală. Iar la Iaşi, prima Lojă se înfiinţa la 1732 – la ceva mai mult de un deceniu distanţă! Şi atunci de ce să nu ne mândrim că suntem contemporani cu fondatorii masoneriei modene? Şi acestea nu sunt cazuri izolate, sunt multe, multe, altele”.

Evenimentul de la Cinema Bela Lugosi a fost organizat de Primăria Municipiului Lugoj, în parteneriat cu Biblioteca Municipală și Editura Nestor.

SSC MEDIA - RED SSC MEDIA - RED-2 SSC MEDIA - RED-3 SSC MEDIA - RED-4 SSC MEDIA - RED-5 SSC MEDIA - RED-6 SSC MEDIA - RED-7 SSC MEDIA - RED-8SSC MEDIA - RED-9

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Cartea despre Palatul Bejan a Patriciei Manea, lansată în prezenţa președintelui Centrului de Studii al Francmasoneriei din România

  1. Masoneria pute // 4 mai 2016 at 23:28 // Răspunde

    Nespalatul asta ne-a vândut masonilor.huooooo

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE