"> Care sunt diferitele tipuri de lentile de contact? | Redesteptarea

Care sunt diferitele tipuri de lentile de contact?

 Care sunt diferitele tipuri de lentile de contact?

Alegerea lentilelor de contact se face ținând cont, în primul rând, de natura defectului de vedere pe care trebuie să îl corecteze, iar acest lucru nu poate fi determinat decât cu ajutorul medicului oftalmolog.

Producătorii țin cont și de alte aspecte, lentilele de contact trebuind să se adapteze perfect și ochilor utilizatorului, dar și rutinei zilnice a acestuia și perioadei de timp în care le va purta.

Clasificarea se face ținând cont de o serie de criterii și astfel putem vorbi de următoarele tipuri de lentile de contact, toate regăsindu-se în oferta lentiamo.ro.

După tipul materialului

La această categorie, vom avea lentile de contact rigide și lentile de contact moi, primele fiind mai durabile și mai rezistente, dar reprezintă o problemă în ceea ce privește confortul la purtare.

Lentilele moi sunt cele mai populare, fiind mult mai ușor de purtat și asigurând o mai bună protecție a ochiului. Sunt, însă mai sensibile, necesită o mai bună îngrijire și au un termen de valabilitate de maxim 30 de zile. Dacă dorești un produs cu perioadă de viață mai lungă, există și lentile cu purtare trimestrială sau anuală, dar este indicat să te consulți cu medicul tău oftalmolog înainte de a lua o decizie sau alege un produs.

Lentilele moi se împart în două subcategorii, reprezentate de cele produse din hidrogel și cele din silicon-hidrogel.

După perioada de purtare

Lentile de unică folosință – se pot utiliza în interval de 12-24 de ore fiind recomandate pentru cei care doresc să utilizeze lentile ocazional sau sunt la începutul perioadei și au nevoie să se obișnuiască cu ele

Lentile zilnice – pot fi purtate doar pe parcursul zilei și trebuie scoase în timpul somnului. În funcție de perioada în care se pot utiliza, sunt lentile bilunare, lunare și trimestriale.

Lentile cu purtare extinsă – acestea pot fi purtate ocazional și pe timpul nopții, permițând o mai bună oxigenare a ochiului în perioada somnului. Însă timpul de purtare noaptea este limitat – urmează cu atenție recomandările producătorului.

Lentile permanente – după cum le spune și numele pot fi purtate și ziua și noaptea, având o perioadă de valabilitate de 30 de zile. Însă de cele mai multe ori, producătorul nu recomandă purtarea mai mult de 6 nopți.

În funcție de defectul pe care îl corectează

Lentile monofocale – recomandate pentru persoanele cu miopie și hipermetropie. Fiind vorba de unul dintre cele mai des întâlnite defecte de vedere, lentilele din această gamă sunt cele mai numeroase de pe piață

Lentile bifocale și multifocale – denumite și lentile progresive, aceste tipuri de lentile sunt recomandate celor cu prezbiopie. 

Lentilele multifocale asigură o vedere bună, atât la distanță cât și de aproape, însă necesită o perioadă de adaptare de circa două săptămâni.

În același timp, cele bifocale sunt compuse din două secțiuni, cea de jos pentru vederea de aproape, iar cea de sus pentru vederea la depărtare. În cazul acestora, vederea intermediară nu este una foarte clară.

Lentile torice – este tipul de lentile recomandat persoanelor cu astigmatism. Este vorba de o afecțiune generată de o problemă de refracție, lumina nefocusându-se pe retină într-un singur punct. Din această cauză, persoana cu astigmatism va avea vederea încețoșată la orice distanță.

Lentilele trebuie să se potrivească perfect pe forma ochilor, astfel că producătorii au creat o varietate de sute de modele ce oferă diferite combinații de diametru și curbură.

Alegerea tipului cel mai potrivit de lentile de contact se face în colaborare cu medicul oftalmolog, primul pas fiind consultul oftalmologic pentru stabilirea problemei de vedere care trebuie corectată.

Astfel, medicul va decide dacă veți avea nevoie de lentile monofocale, progresive, bifocale sau torice.

Pentru început, este recomandată purtarea unor lentile de contact de unică folosință pentru a vă putea acomoda cu ele. Acestea se găsesc în pachete de 30 sau 90 de lentile și nu necesită nici un fel de întreținere, pentru că se aruncă la sfârșitul zilei.

Odată ce s-au obișnuit ochii cu purtarea lentilelor de contact, puteți să vă alegeți lentilele în funcție de perioada de purtare după preferințe.

Pentru purtarea lentilelor cu perioadă extinsă este bine să consultați medicul oftalmolog în prealabil, iar ulterior sunt recomandate controale periodice.  

cristi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *