Ultima oră

Când Emilia plânge, Tolo comentează! Crize de conștiință live

MondialHotărât lucru, pentru amfitrioana de gală a ”Profesioniștilor” Eugenia Vodă (”Gema” pentru amicii de suflet), emisiunile la dublu sunt ghinioniste. După ediția consacrată a doamnei Buciuceanu Botez, când prietena și partenera Stela Popescu încercând să-i facă o surpriză, ivindu-se brusc din spate și acoperindu-i ochii (o ghicitoare ludică) i-a pricinuit dragei doamne Tamara un semiatac de panică, iată că un nou incident, evident nedorit și total neașteptat, a ”zguduit” cea mai recentă ediție a, poate, celui mai bun și mai inspirat talk show TV nu doar al postului public, ci și de pe întreaga piață de gen. Invitați: doi jurnaliști serioși de investigații, Emilia Șercan și Cătălin Tolontan, ultimul lansat la debut în gazetăria sportivă.

Așadar, materie multă de luat în vizor și de dezbătut, cazuistică și palmares notabil: pentru Emilia, ”dosarele” Hildegard Puwak, Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu, Nicolae Onțanu, doctoratele faimoase ale lui Petre Tobă sau mai ales Gheorghe Oprea dar și suspiciunile privind teza 35% a doamnei Kovesi; pentru Tolo, scandalul Hexi Pharma, cazul Monica Ridzi ori celebra Gală Bute și implicațiile directe sau colaterale – Rudel Obreja sau Elena Udrea.

Emisiunea a mers într-un crescendo inteligent, fremătător, excelent ritmat. S-au furnizat și date personale: Tolo este familist, cu un flăcău de 19 ani, student la aeronautică (și care-l ”apostrofează” mereu că prea se implică în anchete laborioase, cu subiecți dubioși), în timp ce Emilia e venită în Capitală după o copilărie în mirific provinciala Vatra Dornei și o licență în jurnalism la Sibiu.

O idee centrală a discursului celor doi valoroși oameni de presă sublinia carențele societății române contemporane, criza de competențe autentice, solide, care antrenează fenomenul în expansiune al corupției la toate nivelurile. S-au adus în discuție sărăcia endemică, în straturi adânci ale populației, și o educație precar întreținută și de un ruralism încă pregnant.

Relatând despre o experiență personală dezagreabilă (în timp ce ancheta/investiga potlogăriile lui Sorin Ovidiu Vântu, a primit de ziua acestuia drept cadou un coș imens cu flori și o lădiță de lux cu șase sticle de șampanie Dom Perrignon, un soi de aroganță mult mai stilată decât cea gen ”Becali”; darurile simbolice au fost imediat returnate portarului somptuoasei reședință Vântu de pe strada Paris), Emilia Șercan are o criză de moment, amintindu-și despre ”compromisul” de a fi activat ulterior la trustul de presă ”Realitatea TV”, coordonat de controversatul magnat amintit anterior.

Chiar și după atâta vreme, deși nu a scris la comandă și a plecat prin demisie, acea decizie îi apare astăzi drept inacceptabilă, o opțiune greșită, în dezacord cu principiile etice la care a aderat. Nu a fost cale de a fi convinsă a reveni în platoul dezbaterii, rămânând în culisele emisiunii, plânsul său fiind auzit în cască de o moderatoare siderată, care a continuat însă extrem de profesionist emisiunea, netăind nimic la montaj, cu un Cătălin Tolontan în ipostază de coleg oarecum stânjenit, dar rezistând până la capăt asaltului de întrebări ale gazdei.

În pofida oricărei logici a combaterii derizoriului, și astăzi oricând Tolo ar răspunde invitației unui personaj precum Sebastian Ghiță (Sebi) de a-i acorda un interviu, fiind convins că ar putea afla ceva în plus față de ”faimoasele” dezvăluiri din serialul casetelor de la ”România TV” cu toate momentele lor de incongruențe absurde sau ”exagerațiuni” extravagante.

De ce ar face asta? Pentru că e, inconturnabil, blestemul meseriei de gazetar. După clipa de vulnerabilitate trădându-i o sensibilitate ”a fleur de peau”, Emilia Șercan, o celibatară solitară care s-a dedicat complet profesiei, va continua probabil să scrie din convingerea că răul trebuie curățat, pentru ca binele nesufocat încă să poată respira. Emisiunea a avut parte în ultimul său segment de o abordare parodică, prin agasantul kroll de bandă galbenă cu breaking news, abordată de posturile comerciale de scandal, suprapus confesiunilor sobre și ferme ale lui Cătălin Tolontan.

Totul s-a încheiat cu vocea lui Mihail Sadoveanu (un alt acuzat de compromisuri legendare, dar a cărui operă transcede tribulațiile vieții) citind magistral ”Seara pe deal” de Eminescu (înregistrarea favorită și adorată a maestrului Beligan, care socotea că nici un actor român nu a izbutit vreodată să împărtășească atât de blînd – duios și persuasiv comuniunea cu Natura și Iubirea, în ipostazele lor spiritualizate).

O veste bună, tot de la TVR: Virgil Ianțu se va întoarce pe micul ecran într-un nou format de concurs de cultură generală despre România și oamenii care i-au făcut cinste de-a lungul veacurilor. Preselecțiile de concurenți sunt în plină desfășurare.

După atâtea competiții tip talent show obositoare și redundante, mai ales în domeniul vocalității și al dansului (ca să nu mai vorbim de imitațiile în detaliu ale unor vedete de aici și aiurea), o gură de aer proaspăt e binevenită.

Ne era oricum dor de surâsul ghiduș al lui Virgil, de poantele sale simpatice și de stilul atât de personal al interacțiunii cu invitații săi, care fie spun lucruri trăznite (copilași deștepți foc), fie vin să devină milionari, grație propriei erudții.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE