"> Campanie gratuită! Începe distribuirea vaccinului care previne cancerul de col uterin | Redesteptarea

Campanie gratuită! Începe distribuirea vaccinului care previne cancerul de col uterin

 Campanie gratuită! Începe distribuirea vaccinului care previne cancerul de col uterin

Odată cu luna ianuarie a acestui an, Ministerul Sănătății inițiază campania de vaccinare gratuită anti-HPV, inclusă în Programul Național de Vaccinare. Această măsură este necesară deoarece vaccinarea anti-HPV previne infecția cu virusul Papiloma uman, considerat cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin.

HPV este un virus cu numeroase tulpini, fiind descoperite până acum peste 100 de genotipuri, dintre care tipurile 16 și 18 au potential oncogen deosebit de mare. Cancerul de col uterin este o afectiune care progreseaza lent, însă sunt doua modalitati de prevenire a cancerul de col uterin, respectiv vaccinarea anti-HPV și efectuarea periodică a testului Babeș-Papanicolau.

Lugojenii trebuie să știe că vaccinarea se realizează la solicitarea scrisă a părinților ori reprezentanților legali către medicul de familie, fiind disponibilă numai pentru fetele care se încadrează în grupa de vârstă 11 – 14 ani.

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Timiș, în județ a fost primit primul lot de vaccin anti-HPV, respectiv 267 de doze, destinat vaccinării fetelor pentru care au fost depuse cereri în anii 2017-2018. Vaccinarea se va face în cabinetele medicilor de familie, iar pe parcursul anului 2020 urmează să fie distribuite și dozele aferente cererilor din 2019.

Părinții sau reprezentanții legali care doresc să depună cereri pentru solicitarea vaccinării fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani sunt rugați să se adreseze medicilor de familie în vederea redactării acesteia.

Adelina Tomescu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *