- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Campanie electorală mascată? Serbări, spectacole și paranghelii în centrul Lugojului

Mondial [1]

Ziua de 9 Mai, cu tripla sa sem­ni­fi­ca­ție (Indepen­den­ță, Regalitate, Ziua Europei) este o sărbătoare care în ultimii ani s-a impus la Lugoj prin eveni­men­te de ținută.

De Ziua Europei, Asociația culturală ”Pordampi” dorește să-i fericească pe lugojeni cu orice preț. Un afiș mare, cu multe portrete mici, anunță patru zile de ”Serbări ale… verii”, desfășurate primăvara, în zilele de 9, 10, 11 și 12 mai. Ca de obicei, totul se va încheia în 12 mai, la ora 23, spre bucuria lugojenilor, cu ”tradiționalul foc de artificii”, ca să folosim o formulă consacrată. În plus, marele eveniment are loc în același timp cu Festivalul Intern­a­țio­nal de Canto ”Tiberiu Brediceanu”, care va aduce la Lugoj tineri artiști de operă din patru țări. Pe drumul spre sălile de concert, aceștia vor putea gusta din specificul local și vor pleca în țările lor cu amintiri pe măsură.

Pe afiș apar Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lugoj

Toate bune și frumoase, gusturile nu se discută, doar că pe afiș apar Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lugoj.

”Noi, în calitate de con­silieri, nu am fost informați despre acest eveniment și el nu apare în agenda culturală pe 2019, aprobată de consiliu, doar ne-am trezit ca parteneri. Ca și consilier, ieri (n.r. – luni, 6 mai), am fost contactat de organizator, care mi-a spus că a încercat să ajungă la Lugoj de mai mulți ani și că este un eveniment caritabil pentru o colegă solistă, căreia nu i-a dat numele. Precizarea de spectacol caritabil nu apare pe afiș. Până mi se va prezenta aprobarea conform Legii 30/91 privind adunările publice, evenimentul este organizat ilegal, în plină campanie elec­to­rală. Se ocupă ilegal domeniul public și nimeni nu ia nici o măsură”, ne-a declarat Liviu Brîndușoni, consilier din partea USR.

Invitat să comenteze formularea de pe afiș – ”As­o­ciația Culturală Pordampi în colaborare cu Primăria Municipiului și Consiliul local Lugoj”, Claudiu Buciu, președintele filialei municipale a PNL spune că, din câte știe, asociația a făcut o cerere către Primărie pentru a ține aceste serbări, iar administrația locală a aprobat un concert pe scena de pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, dar nu și activități ale comercianților pe domeniul public.

Acestea din urmă, evident, nu țin de asociație.

Buciu: Dacă e caritabil, de ce nu se vând bilete?

În schimb, Buciu întreabă:

”Dacă este un eveniment caritabil, de ce nu se vând bilete? Cine aduce atâția cântăreți în centrul orașului, doar de amorul artei? E un business care se alimentează din închirierea ilegală a domeniului public către comercianții veniți din alte părți. Nu am nimic cu ei, dar, mă întreb: lugojenii nu mai știu să frigă un mic? Comercianții lugojeni vor oferi servicii de calitate, pentru că rămân în orașul unde își au clienții, care le pot cere oricând socoteală. De ce nu închiriază Primăria Municipiului Lugoj către lugojeni? De ce să nu promovăm comercianții locali?”.

Până când toate aceste întrebări vor primi răspuns, cele patru zile de veselie își vor urma cursul, iar idealurile europene vor fi cinstite cu mici, bere și decibeli pe măsură.

De semnalat, în categoria evenimentelor de ținută, de 9 Mai, este spectacolul Ansamblul de copii și tineret ”Lugojana” organizat în aer liber, în Piața Josif Constantin Drăgan, de la ora 11.

O bucurie nu numai pentru părinți și bunici, ci și pentru toți lugojenii care vor asista la suitele de dansuri populare autentice, interpretate de juniorii de la ”Lugojana”.