Ultima oră

Camelia Voin – o lugojeancă pe scena Carnegie Hall din New York

Camelia Voin at The Carnegie HallCamelia Voin este una din lugojencele care strălucesc în lume. Născută în anul 1972 în oraşul de pe Timiş, soprana de coloratură de astăzi are în palmares prezenţe pe mari scene lirice ale lumii, precum Carnegie Hall din New York

Camelia Voin at The Carnegie HallCamelia Voin este una din lugojencele care strălucesc în lume. Născută în anul 1972 în oraşul de pe Timiş, soprana de coloratură de astăzi are în palmares prezenţe pe mari scene lirice ale lumii, precum Carnegie Hall din New York, Teatro Gayarre din Spania, West Palm Beach Orchestra, Los Angeles Music Center şi altele. Este stabilită în Statele Unite ale Americii, unde trăieşte alături de soţul ei, prof. dr. Viorel Gheorghe, compozitor şi dirijor. Anul trecut, Camelia Voin a cucerit primul loc la prestigiosul concurs vocal internaţional „Barry Alexander” de la New York, al cărui juriu a fost condus de către tenorul de faimă mondială Jose Carreras.

Primii paşi la Şcoala Populară de Artă din Lugoj

Camelia Voin a făcut primii paşi în muzică la Şcoala Populară de Artă din Lugoj, apoi a cântat în cadrul corului „Ion Vidu”.

„Era o fetiţă plăpândă, brunetă şi stătea în gazdă pe str. 13 Decembrie la Margareta Lupu, mama actorului de cinema Ionel Lupu. Margareta Lupu, prietenă a familiei Voin, cânta în Corul Vidu şi aşa a ajuns şi Camelia să cânte la cor”, spune maestrul Remus Taşcău, dirijor al Corului „Ion Vidu”, care îşi aminteşte că fata avea „o voce foarte bună, foarte expresivă, de soprană şi tocmai de aceea am luat-o în cor, unde, pe vremea aceea, mai cântau Aura Avram Twarowska şi Mirela Lăzărescu (Zafiri), alte două cântăreţe de operă consacrate de astăzi”.

Tot Margareta Lupu a fost cea care i-a prezentat-o pe tânăra talentată Rodicăi Rădulescu, profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din Lugoj. Aceasta a început perfecţionarea tehnicii sale muzicale, remarcând nuanţa de coloratură lirică a vocii. În paralel, activitatea de la Corul Vidu i-a adus Cameliei Voin prima înregistrare discografică din carieră, la singura casă de discuri din România acelor vremuri, „Electrecord”.

Corul împlinise 175 de ani de la înfiinţare în anul 1985, iar dirijorul Remus Taşcău era foarte preocupat de imprimările discografice prilejuite de aniversare. Corul întregistrase deja un prim album cu lucrări de Ion Vidu în 1986, solişti fiind Claudia Gâlea, Speranţa Bona, Vasile Grosu şi părintele Gheorghe Cristescu. Pe al doilea album, cu imprimări din muzica romantică germană (Brahms, Schubert etc.), apare şi glasul Cameliei Voin.

Notorietate în SUA – 16 premii internaţionale şi felicitările lui Carreras

De la zece ani, Camelia Voin a urmat cursurile Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, apoi pe cele ale Conservatorului din Bucureşti, unde a beneficat de şcoala foarte severă a profesoarei Arta Florescu. Se stabileşte în America, în California, unde cariera sa muzicală capătă strălucire. Îşi pune semnătura vocală pe roluri precum „Violeta” din Traviatta, Rosina din „Bărbierul din Sevilla”, Julieta din „Romeo şi Julieta”, Olympia din „Povestirile lui ETA Hoffmann” etc.

Cele 16 premii obţinute la concursurile de canto de peste hotare vorbesc de la sine. Alături de premiul I la concursul vocal internaţional „Barry Alexander” de la New York – 2009, unde a fost felicitată personal de preşedintele juriului, Jose Carreras, Camelia Voin mai are în palmares primul loc la concursurile Sorantin Opera Competition – San Angelo, Texas, 1997; Metropolitan Opera District Competition San Bernardino, California, 1996; Artist Award Comp. at the 44th NATS Convention – St. Louis, Missouri, 1996; premiul I şi titlul de „Cântăreaţa anului” la NATS Artist Audition în acelaşi an; Opera Guild of S. California – Music Center Los Angeles 1995, Redlands Bowl Zoung Artist Competition, Redlands, California 1994 şi Palm Spring Opera Guild – Palm Springs California, 1994.

În 1998, la Palm Beach – Florida, obţine premiul internaţional „Giuseppe Verdi”.

Deşi aflată la început de carieră în România, numele său nu a avut notoritatea pe care o are acum în America şi în lume, Camelia este mândră de faptul că este româncă, amintind cu drag şi de oraşul său natal – Lugojul.

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE