Ultima oră

Cadouri guvernamentale! Experţii economici nu văd prea bine anul 2018

Deși România a spart toate recordurile, fiind în al treilea semestru consecutiv pe locul 1 în Europa la capitolul creș­te­re economică, experții din domeniu sunt pesimiști în legătură cu perspectivele pe anul 2018.

Florin Vescan, expert în a­chiziții publice al unei firme lugojene, este implicat în sistem și a analizat riscurile.

”Prin Ordonanța de Urgență 9/2017 s-au suspendat prevederile Legii finanțelor publice potrivit cărora nu puteai angaja cheltuieli decât dacă ai banii necesari. Cu alte cuvinte, s-a dat drumul la primă­rii să poată achiziționa produse, servicii, lucrări chiar dacă nu au la dispoziție fondu­rile necesare pentru respecti­vele achiziții. Efectul este de­vastator, coroborat cu faptul că s-au majorat și salariile bu­ge­tarilor din administrația publică locală. În plus, s-au diminuat fondurile alocate pentru investiții în admi­nis­tra­țiile locale. Cele trei sunt foarte legate, pentru că, pentru a se majora salariile, s-a luat de la investiții. Acesta e efectul final”, spune Florin Vescan, expert în achiziții publice.

Efectul pe piață este îndatorarea fără limite a primăriilor

Vescan mai sesizează un feno­men îngrijorător. În condițiile în care nu mai există un echilibru între salariile din mediul privat și cele de la stat, la Lu­goj se va accentua lipsa forței de muncă intelectuale în mediul privat.

Prin transferul con­tri­buțiilor de la angajator la anga­jat și mărirea fondurilor de salarii se va ajunge inevitabil la mărirea tarifelor oferite clie­n­ți­lor, pentru acoperirea salariilor.

”Estimez creșterea costurilor tuturor serviciilor și lucrărilor cu un minim de 30%, pentru că și eu achiziționez servicii de la alți prestatori, am nevoie de lucrări, de combustibil. Iar asta doar pentru a acoperi in­dicii de cost și a menține pro­fitul la nivelul anului 2017”, avertizează Florin Vescan.

Desi­gur, există și aspecte pozitive.

În 2017, s-au demarat foarte multe investiții în Banat, prin in­termediul Programului Na­țio­nal de Dezvoltare Locală (PNLDL) și prin Programul Na­țional de Dezvoltare Rurală (PNDR), acesta din urmă cu finanțare din fonduri europene.

Partea proastă, potrivit analistului, este că s-au semnat multe con­­tracte cu Ministerul Dez­vol­tării fără ca primăriile să aibă acoperire bugetară. Or­do­nanța 9 a permis să dai dru­mul la lucrări, fără a avea bani la buget.

”Pentru a acoperi angajamentele de plată, România va trebui să se împrumute ani buni de aici înain­te. Majorarea de taxe și impo­zite va afecta generațiile viitoare. Doar anul acesta se im­pun 12 mrd. de euro pentru acoperirea lucrărilor contractuale. În ceea ce privește ju­de­țul Timiș, de pe site-ul Ministerului Dezvoltării se vede că acesta nu poate acoperi într-un an bugetar valoarea contractelor semnate cu primăriile din județ”, subliniază Vescan.

Cercul vicios tipic expus de expertul lugojean este următorul: se majorează salariile – se mărește fondul de in­ves­ti­ții – se fac contracte su­pra­­e­va­lua­te – se merge la Mi­nisterul Dezvoltării pentru semnarea lor – apar contestații la licitații – se blochează in­ves­tițiile.

E­xempul: se așteap­tă un an și jumătate pe hârtie, pentru o lucrare care durează două luni, o asfaltare de 7 km.

În condițiile în care toate primăriile din județ au semnat contracte cu Ministerul Dezvoltării, totul depinde de discernământul edililor de a ține cont de vechea zicală românească: nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE