Ultima oră

Bugetul Lugojului pe 2016, între cultură şi infrastructură

MondialMunicipalitatea lugojeană îşi propune un program am­bi­ţios de investiţii din bu­ge­tul oraşului pentru anul 2016. Aflat în stadiul de în­toc­mire, bugetul pentru 2016 va avea ca direcţii prin­cipale finanţarea pentru in­frastructura rutieră şi u­ti­litară, edilitar-istorică, sa­ni­ta­ră, de agrement, mo­der­ni­za­rea teatrului şi refacerea centrului pietonal.

Speranţe pentru bani europeni

Viitorul buget consolidat al Lugojului, va avea aproape aceeaşi valoare din 2015, de 160.000.000 lei. Cei mai mulţi bani vor fi direcţionaţi spre investiţii. Cei pentru sec­ţiunea de funcţionare a in­stituţiilor din subordinea pri­măriei rămân în acelaşi plafon ca în acest an, chel­tu­ielile în plus urmând să fie acoperite la rectificările de buget.

“Din banii colectaţi de la lugojeni se poate asigura secţiunea de funcţionare şi doar 4% din proiectele de dez­voltare. Restul de sume ne­cesare sunt atraşi din pro­iectele europene care ur­mea­ză să fie implementate şi constituie baza finanţării lu­crărilor în oraş”, a pre­ci­zat primarul Francisc Bol­dea.

Aproape 30 de milioane  de lei vor fi alocaţi pentru con­tinuarea şi finalizarea mo­dernizării alimentării cu a­pă (14 milioane), ex­tin­de­rea şi refacerea canalizării (14 milioane) şi asfaltarea dru­murilor din oraş şi lo­ca­li­tă­ţile aparţinătoare (1,5 mi­lioane). 17 kilometri de con­ducte noi de apă (ma­gis­trale şi alimentare străzi) sunt programate pentru a fi introduse în Lugoj, în 2016.

Ultimele trei străzi din cartierul rezidenţial Eftimie Murgu (Balta Lată) şi mai multe străzi din cartierul Bocşei, strada Traian Vuia şi străzile din zona Dealului Viilor vor fi reabilitate şi as­faltate.

800.000 de lei vor fi alocaţi pentru dalarea tro­tua­relor în zonele A şi B a municipiului şi 1,8 milioane pentru asfaltarea trotuarelor în zonele C şi D. Un accent important se va pune pe rea­bilitarea şcolilor şi liceelor din municipiu.

Vor be­ne­fi­cia de finanţare de la pri­mă­rie, grădiniţa PP 2, Şcolile 2 şi 3 şi Colegiile Tehnice ”Au­rel Vlaicu” şi ”Valeriu Bra­nişte”.

În jur de 300.000 de lei vor fi investiţi în clă­direa Teatrului “Traian Gro­ză­vescu”, unde este pre­vă­zut un proiect de reabilitare a holului de la intrare, a scă­rilor de acces la etajul su­pe­rior, a balconului şi a su­pra­feţei din scândură, care com­pune scena.

Speranţe noi pentru ştrand

“În primăvară, se vor relua lu­crările la ştrandul mu­ni­ci­pal şi la bazinul acoperit şi sperăm să le putem finaliza în 2016. De asemenea, vom începe construirea în cadrul unui proiect separat a unui tobogan cu trei culoare (ver­­de şi galben pentru cur­să moderată şi albastru pen­tru adrenalină) şi a unui ba­zin aferent. Până în acest mo­ment 90% din bazinul a­co­perit  şi 60% din ştrand este finalizat”, a explicat Fran­cisc Boldea, pri­marul Lu­gojului.

Un milion de euro vor fi pre­văzuţi pentru un nou pro­iect transfrontalier la Spi­talul Municipal “Dr. Teo­­dor Andrei” şi un milion  de euro pentru continuarea pro­gramului de anvelopare ter­mică a blocurilor, care bate pasul pe loc de mai mulţi ani de zile.

Unul din cele mai mari proiecte ale municipiului, în valoare de peste un milion de euro va fi pus în practică în centrul oraşului, unde se va crea o zonă pietonală ex­tin­să care va cuprinde zona din­tre Ca­sa de Cultură a Sin­dicatelor, Cercul Militar, Ga­leria Pro Arte, şi fosta cofetărie Li­lia­cul. Calea ru­tie­ră dintre cea­sul electric şi Cercul Militar urmează să fie desfiinţată, circulaţia ru­tie­ră, urmând să fie re­di­rec­ţionată printr-un sens gi­ra­to­riu construit la in­tersecţia splaiului Co­rio­lan Bre­di­cea­nu c­u drumul din­spre Po­dul de Fier, ur­mând a se rea­liza o nouă stradă pe lângă fosta Baia Comunală pentru legătura cu strada N. Bălcescu şi stra­da Caran­se­be­şului.

“În următorii doi ani Lu­go­jul nu va avea nicio pro­­blemă de finanţare pen­tru proiectele de interes pen­tru oraş”, a mai men­ţio­nat şeful executivului lu­go­jean.

Tot în anul următor vor continua şi lucrările de rea­bi­litare a clădirilor cu va­loare istorică, începute în Pia­­ţa Drăgan.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.