"> Bugetul comunei Dumbrava a crescut de şapte ori, datorită proiectelor europene – Redesteptarea

Bugetul comunei Dumbrava a crescut de şapte ori, datorită proiectelor europene

 Bugetul comunei Dumbrava a crescut de şapte ori, datorită proiectelor europene

Proiectele cu finanţare europeană sunt ”spe­cia­litatea casei” pentru administraţia locală a comunei Dumbrava.

Datorită fondurilor de­rulate pe tot parcursul anului trecut, bu­ge­tul local a fost majorat de aproape şapte ori, faţă de cel existent la începutul lui 2015.

Edilii locali din Dumbrava continuă să câştige şi să pu­nă în aplicare proiecte eu­ro­pe­ne, care să-i ajute să dez­volte teritoriul admi­nis­tra­tiv, fără a sta mereu la mâna guvernanţilor pentru a primi fonduri. La începutul anului 2015, bugetul aprobat se ri­di­ca la valoarea de 2,5 mi­li­oa­ne de lei, pentru ca în 31 de­cembrie, anul să fie în­chis cu investiţii de circa 17 mi­lioane lei.

”În 2015, am a­vut pe raza comunei cele mai multe investiţii din ul­ti­mii ani. Banii au fost fo­lo­siţi pentru modernizare de străzi şi drumuri, atât pe in­tra­vilan, cât şi pe extravilan, construirea  de centre civice în Bucovăţ şi Dumbrava, e­di­ficii culturale sau reţele de apă – canal în Răchita. Ne-am descurcat, în co­n­di­ţii­le în care bugetul a fost mai mic decât cel din 2014. Toate investiţiile s-au efec­tuat prin absorbţia de fon­duri europene, prin patru pro­iecte ample. Toate au fost finalizate conform con­trac­te­lor, fără nicio proble­mă şi fără a primi vreun e­u­ro penalizare”, ne-a declarat Ioan Ihasz, primarul Dum­bra­vei.

În ultimii zece ani, Dum­brava  a reuşit să atragă circa 30 de proiecte cu fi­nan­ţare europeană, a căror va­loare se apropie de zece mi­lioane euro, comuna fiind prima din estul judeţului la absorbţia acestor fonduri.

”Am avut foarte multe pro­iec­te cu finanţare euro­pea­nă, o parte dintre ele trans­fron­taliere cu Serbia sau Un­garia. Au fost valori mai mici, dar ele ne-au ajutat să dezvoltăm comuna şi să nu fim dependenţi doar de fon­du­rile guvernamentale. Sunt destule proiecte care au depăşit valoarea de un mi­lion de euro, în special ce­le legate de in­fra­struc­tu­ră”, ne-a mai spus e­di­lul şef al comunei.

Şi anul 2016 începe cu două proiecte europene pen­tru Dumbrava.

Unul se află în faza de licitare pe Ser­viciul Electronic de A­chi­ziţiii Publice (SEAP) şi vizează construirea şi mo­der­ni­zarea unui drum agri­col de circa şapte kilometri, între Răchita şi Mănăştiur, a cărui valoare este de un mi­lion de euro.

Celălalt pro­iect, intitulat ”Banat Tour”, este unul transfrontalier de­ru­lat în parteneriat cu mu­nicipalitatea Kanisza din Ser­bia.

Contractul de fi­nan­ţare a fost semnat la înce­pu­tul acestui an şi are o va­loare totală de 500.000 de eu­ro, din care 230.000 re­pre­zintă partea Dumbravei.

Din aceşti bani se va rea­bi­li­ta integral clădirea in­fo­cen­trului turistic.

Cristian Obeadă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: