Ultima oră

Blocaj! Revoluționarii care vor titlul de Cetățean de Onoare, contestați vehement de o parte a Consiliului Local

MondialMunicipalitatea lugojeană își continuă demersul prin care o parte a revoluționarilor lugojeni urmează să fie declarați cetățeni de onoare.

Primarul Francisc Boldea și-a anunțat public intenția de a promova Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de “Cetățean de Onoare” al Municipiului Lugoj persoanelor care au avut rol decisiv la victoria Re­vo­luției Române.

Proiectul de hotărâre, împreună cu referatul inițiatorului, este afișat la sediul Primăriei Municipiului Lugoj dar și publicat pe site-ul instituției la sec­țiunea Documente publice – Transparență decizională în administrația publică – Proiecte de hotărâri.

Deși în cazuri similare exista varianta unei dezbateri, acum cei interesați pot doar depune în scris propuneri, sugestii sau reclamații cu privire la proiectul de hotărâre până la data de 29 noiembrie 2019 orele 12, la Biroul relații cu publicul, parter camera 7.

Boldea, garantul legii

Edilul șef se justifică însă pentru această decizie simplu: obligația legală de a supune proiectul atenției Consiliului Local.

”Nu puteam să resping această solicitare, fără să o pun în discuție în Consiliul Local. Ar fi fost considerat abuz în serviciu. Solicitarea a venit din partea unei aso­ciații de revoluționari și a secretariatului de stat. Ră­mâne ca aleșii locali să o a­probe sau nu”, a declarat pu­blic primarul Francisc Bol­dea. Acesta nu pomenește nimic însă de oportunitatea acestei decizii, de criteriile care ar trebui respectate și mai ales dacă acestea au fost luate în considerare, când a fost creionat proiectul de hotărâre. Iar, printre aceste criterii sunt și cele care prevăd că nu pot primi această distincție persoanele care: prin comportamentul lor aduc atingeri spiritului civic și demnității umane sau au fost condamnați penal printr-o sentință definitivă, lucruri care planează asupra unora dintre cei no­mi­na­li­zați.”

Proiectul nu va trece

Oricum, propunerea Primă­riei Lugoj, venită în urma solicitării ”Asociației de Revoluționari 16-21 Decembrie 1989”, ca zece persoane să primească titlul de Ce­tățean de Onoare a stârnit reacții dure în rândul unei părți a consilierilor locali. A­ceștia au declarat, prin vocea președinților de grup sau a liderilor de partid, că o asemenea propunere nu va trece de votul consiliului local, fiind un gest de lipsă de respect față de cei care și-au dat viața în revoluție.

Cel mai dur a fost pre­ședintele PNL Lugoj, Claudiu Buciu:

”Culmea absurdului este că această solicitare de acordare a titlului de Cetățean de Onoare acestor indivizi, vine din partea Asociației 16-21 Decembrie 1989 Lugoj, asociație care nu-i reprezintă pe toți participanții la revoluție, ci doar pe cei care s-au ales cu certificate prin efortul lui Petrică Dorin Balint. Aceste persoane sunt propuse la acordarea titlului pentru ”rolul decisiv avut la Victoria Revoluției Române. Ca lugojean, consider că un rol decisiv la această victorie l-au avut toți participanții la evenimentele din Decembrie 1989, însă dintre aceștia, doar Eroii Revoluției merită titlul de Cetățean de Onoare, titlu care deja le-a fost acordat. Mai mult, asociația cere o validare de la SSMRL, care transmite un aviz favorabil pentru următoarele persoane, care printr-o ini­ția­tivă istorică, decise să înfrun­te orice sacrificiu, au contribuit decisiv la înlătu­rarea regimului dictatorial. Mai mare rușinea să afirmi asemenea inepții, când tot Lugojul a fost în stradă. Mă mir cum nu le crapă obrazul celor care se află pe această listă”.

Consilierul local Liviu Brîndușoni, membru al PMP Lugoj, a anunțat că nici el și nici cei doi colegi ai săi, din Consiliul Local Lugoj, nu vor vota proiectul.

”O parte dintre persoanele care se află pe această listă, cu cei nominalizați pentru a primi acest titlu, nu fac deloc cinste orașului. Ar mai lipsi ca să-i facem cetățeni de onoare și pe securiștii care au confiscat Revoluția din 89. De aceea, nu vom vota acest proiect de hotărâre și nu suntem de acord cu persoanele nominalizate”, a declarat Liviu Brîndușoni.

Cel puțin cinci revoluționari fabricați, la unul adevărat

Unul dintre revoluționarii autentici ai acelor zile, Sorin Virgil Boancă, este revoltat de solicitarea ”colegilor” săi, precizând din startul discuției că cele trei titluri de Cetățean de Onoare acordate post-mortem eroilor Valentin Rosada, Norbert Pongracz și Daniel Brocea sunt suficiente.

”În primul rând vreau să spun că în Timișoara, când s-au acordat aceste titluri, primarul Robu a cerut de la toate asociațiile un anumit număr de revo­luționari, care să primească acest titlu, ceea ce primarul nostru nu a cerut. Boldea nu a cerut nici acum cinci ani, când s-a mai încercat acest lucru și noi am contestat asta și am reușit să blocăm inițiativa. Petrică Balint nu este revoluționar, există o sentință definitivă care spune că el a fost arestat pentru scandal. Ce revoluționar este acesta? Asociația respectivă nu este o asociație, ci o filială. Nicolae Toma a apărut în ziua de 22 decembrie la revoluție. Noi vrem democra­ție și res­pec­tul cetățenilor pentru revoluție și în schimb ce oferim. Există în România cel puțin cinci revoluționari fabricați la unul adevărat. Iar bătălia pentru Lugoj s-a dat în seara de 20 decembrie, atunci când noi am fost pe stradă nu pentru certificate, nici pentru beneficii, nici pentru titluri de Cetățean de Onoare”, a declarat Sorin Boancă.

Pentru ca inițiativa primarului Francisc Boldea să se transforme în hotărâre a Consiliului Local, este nevoie de două treimi din voturile aleșilor locali.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.