Ultima oră

Biblioteca Municipală Lugoj, o alternativă în sezonul estival

MondialBiblioteca Municipală Lu­goj aduce tinerilor o al­ter­na­tivă la relaxare, într-un ca­dru încărcat de cunoaștere, în timp ce prietenii tăcuți ai o­mului, cărțile, promit dez­vol­tare și descoperirea de noi universuri.

”Dintotdeauna a existat o parte de lectură obli­ga­to­rie, impusă de programa șco­lară, pentru care elevii vin la bibliotecă. Cei con­știin­cioși sosesc încă din pri­mele zile de vacanță, cei mai puțin interesați, amână momentul, însă important e faptul că ei rămân cititorii noștri. În principal solicită ce se recomandă pentru școa­­lă, dar a fost și va ră­mâ­ne o bucurie că elevii vin și cer cărți, deoarece mediul on­line și diversele rezumate ar simplifica această preo­cu­pare, însă ei aleg să răs­fo­ias­că o carte, grație e­du­ca­ției, familiei, școlii și nu în ultimul rând bibliotecii. Pe lângă lectura școlară, tinerii în principal citesc, dar poate în prim-planul lecturii se gă­sesc volume legate de a­nu­miți eroi: Harry Potter, Spi­derman, Stăpânul i­ne­le­lor, cărți care sunt pornite poa­te dintr-o idee pe care au avut-o vizionând un film. Noi încercăm, în măsura în care putem, fiind cărți care cir­culă, ca ele să ajungă în mâinile cât mai multor ci­ti­tori. Plecând de la eroii con­temporani, copiii pot ajunge la descoperirea altor cărți. Copiii vor rămâne în­tot­deau­na fascinați de basmele Fra­ților Grimm, de Hans Christitan Andersen, de po­vești și basmele ne­mu­ri­toa­re, acestea fiind citite de ge­nerații și generații. În fișele tinerilor lugojeni, printre cărțile citite, se pot regăsi cărți motivaționale, ori de dez­voltare personală, de cu­noaș­tere, autori contem­po­rani, a căror lecturare mo­de­lea­ză armonios latura u­ma­nă. Nu în utlimul rând ti­ne­rii solicită cărți prin care au ocazia să descopere noi spa­ții geografice și fapte is­to­ri­ce”, a declarat Henrieta Sza­bo, directoarea Biblio­te­cii Municipale.

Mediul de lectură este într-o continuă schimbare, pu­nând la dispoziție lu­go­je­ni­lor volume noi, iar îm­preună cu tinerii voluntari, se transmite de la an la an trad­iția și pasiunea pentru carte.

”Pe timpul verii, îm­preu­nă cu tineri iubitori de lec­tură, desfășurăm acti­vi­tăți ce durează deja de câți­va ani. Primin destul de frec­vent donații de la dife­ri­te persoane, care din varii mo­tive sunt nevoite să re­nun­țe la colecțiile perso­na­le. Împreună cu voluntarii noștri selecționăm aceste cărți, le sortăm pe categorii, încercăm să le prelucrăm cât mai repede cu putință, pentru a se putea bucura cât mai mulți cititori de noile achiziții. Tot cu tinerii care vin în timpul verii, or­ga­ni­zăm și un club de vacanță; un­deva spre sfârșitul va­can­ței vom face un mic concurs – eroul meu preferat dintr-o carte. Anul acesta ne-am gân­dit să legăm această ac­tivitate și de Lugoj și să povestim săptămânal despre o clădire monument istoric, cu rezonanță din orașul nos­tru”, a completat Henrieta Sza­bo.

La sfârșitul lunii iulie, in­stituția urmează să acorde pre­mii pentru titlul de Citi­to­rul anului, fiind răsplătite astfel  dragostea pentru lec­tu­ră și colaborarea de suc­ces cititor-bibliotecă.

”Aceste premii sunt a­cor­date în principiu tinerilor cititori, dorin astfel să le trans­mitem faptul că ei con­tează foarte mult pentru noi, încercând să îi recom­pen­săm cu câte un mic cadou, cu un pachet de cărți, cu o di­plomă”, a conchis Hen­rie­ta Szabo.

Printre activitățile de va­canță puse la dispoziția lu­go­jenilor, se regăsește și Bi­blionetul, un concept ex­trem de apreciat atât în rân­dul tinerilor, cât și a celor trecuți de prima tinerețe.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE