Ultima oră

Banii primăriei: economii la spital, fonduri blocate la izolare termică

MondialÎn condițiile în care trei mari investitori – Lidl, Kauflanad și Dedeman, vor crea la Lu­goj încă 500 de locuri de muncă, iar șomajul este undeva la nivel de 0,7%, primarul Lu­go­jului a răspuns întrebărilor noastre privind fac­torii care pot influența cu plus sau minus co­lectarea fondurilor la bugetul local.

O nouă sursă semnificativă cu plus rezultă din trecerea Compartimentului Primiri Urgențe de la  Spitalul Mu­ni­ci­pal ”Dr. Teodor Andrei” sub finanțare de la bugetul de stat. ”Trecerea Unității CPU pe programul național de la 1 iulie este un lucru bun pentru spital. Gândiți-vă că, la Urgențe, salariile pe o lună sunt de un miliard de lei vechi. Asta înseamnă că, pe an, avem o economie la bugetul local de 12 mi­liarde lei, ceea ce contează foarte mult în bugetul spi­ta­lului. Banii îi putem folosi în altă parte și tot pentru spi­tal: vă amintiți de pro­gra­mul cu Mako și Hod­me­zo­vasarhely de rea­bi­li­ta­rea a secțiilor ATI și Chi­rur­gie”, spune Francisc Boldea.

Inițiativa liberală nu a afectat fluxul plăților la taxe și impozite

Întrebat despre inițiativa din campanie a liberalilor, care au cerut anularea hotărârii pri­vind stabilirea im­po­zi­te­lor şi a taxelor locale, pre­cum şi a taxelor speciale pe anul 2016, primarul Fran­cisc Boldea a răspunsă că ”nu a afectat fluxul de plăți la taxe și impozite. De fapt, a­ceea a fost o încercare dis­pe­rată de a obține semnături pe care să le folosească în campania electorală. Ideea mi s-a părut de la început deosebit de proastă, pentru că încalcă legea, de fapt asta le-a spus-o la ședință și se­cre­tarul municipiului. Ta­xe­le și impozitele se stabilesc cu un an înainte și nu pot fi modificate în timpul anului, cum au cerut ei. Altfel, toate bugetele, și bugetul na­țio­nal, și gradul de îndatorare al țării, toate s-ar modifica după bunul plac. A fost a­pro­bat un proiect de buget, apoi a fost aprobat bugetul, a fost aprobat de Ministerul Finanțelor – astea nu sunt lu­cruri de joacă, să poată fi ori­când schimbate. S-a în­cercat un populism, dar de fapt o păcălire a populației”.
Boldea a precizat că ”noi pu­tem discuta despre im­po­zi­te și taxe pe anul viitor și să adoptăm o soluție dacă vom constata că e necesar să o luăm, dar asta doar pâ­nă în noiembrie, și nici­de­cum după ce a început anul financiar 2017”.

Taxa pe paragină, o opțiune pe care primarul preferă să nu o ia în calcul

Pentru primarul Lugojului, taxa pe paragină încă nu este o opțiune de a aduce ve­nituri suplimentare la bu­getul local: ”Eu de for­ma­țiu­ne sunt social democrat și știu că e foarte multă lu­me săracă în locuințele cu fa­țade deteriorate.  Mai ales  în centrul istoric, sunt ce­tă­țeni care locuiesc acolo de 50 de ani și au vârste de 70-80 de ani, toți sub salariul mediu pe economie. Iar la chi­riași, va trebui să luăm o de­cizie cu foarte mult dis­cer­nământ. Eu aștept să se dea o lege clară, unde să sti­p­­uleze ca noi, Primăria, să pu­tem reface fațadele la clă­dirile istorice. Legea nouă este ambiguă și acum zice că putem pune banii, dar să-i recuperăm tot noi de la pro­prietari, iar pe perioada re­cu­perării ei n-au voie să-și vândă apartamentul. Ceea ce nimeni nu poate ga­ran­ta”.

Fonduri blocate pentru izolarea termică a blocurilor

Un alt aspect legat de bu­getul local sunt fondurile alocate de Primărie pentru i­zolarea termică a blo­cu­ri­lor, aflate într-un veșnic stand by, cu ochii la o de­ci­zie guvernamentală care să permită deblocarea acestui program.

Primarul con­si­de­ră la fel de ambiguă și le­gis­la­ția pri­vitoare la izolarea ter­mi­că a blocurilor: ”15% plătim noi, 25% proprietarii și 60%, dacă obținem fon­duri eu­ro­pe­ne. Noi putem plăti și cei 25% ai pro­prie­ta­rilor, cu condiția să-i re­cu­pe­răm în 5 ani și pe pe­ri­oa­da asta să nu-și vândă a­par­ta­mentul, sau dacă și-l vând, trebuie tre­cut în con­tract ca de la ul­timul pro­prietar să luăm ba­nii. Ori, nimeni nu ia un a­partament cu datorii”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE