Ultima oră

Banii lugojenilor sunt apă de ploaie! Vremea ne afectează în continuare buzunarele

MondialAdministrația lugojeană a primit de curând un nou instrument administrativ și financiar, cu care poate jongla și “aranja” anumite interese economice, financiare și administrative ale unității teritoriale aflate în subordine.

Autoritățile locale vor putea să decidă dacă vor scuti o anumită categorie de populație sau chiar toată populația de la plata unor servicii de utilități publice, preluând în sarcină proprie această responsabilitate. Asta poate fi un avantaj în favoarea celor ce ocupă sau vor ocupa la anumite funcții publice în administrația locală, iar pe de altă parte poate limita capacitatea investițională pentru dezvoltarea și eficientizarea, de exemplu, tocmai a unor servicii de utilități publice.

În ultima decadă a lunii iulie, Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat o lege care modifică și completează Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, ce prevedea ca sarcina costurilor corespunzătoare colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale să fie suportate de utilizatori, adică de populație.

Noua lege, adoptată pe 4 iulie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, stabilește că, prin excepție, primăriile pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării transportului, epurării și evacuării apei de ploaie, cu suportarea din bugetul local în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinația.

Nu e simplu de aplicat

Totuși această modificare nu se poate aplica, dacă activitatea operatorilor de apă-canal este afectată. Noua lege este pe placul administrație locale, care a anunțat că a luat în studiu posibilitatea preluării de la populație a sarcinii taxării apei pluviale de la populație.

“Personal nu sunt de acord ca populația să plătească apa meteorică. Cred că este o decizie bună, ca administrațiile să poată prelua, dacă pot, plata apei de ploaie, dar este o măsură care nu este atât de simplu de aplicat. Trebuie să vedem ce sume trebuie să plătim și să nu afectăm sau să încărcăm prea mult bugetul de cheltuieli. De aceea am dat juriștilor noștri să studieze această posibilitate și cum poate fi aplicată noua lege. Dacă avizul consultativ va fi favorabil, atunci în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Lugoj, din luna septembrie, vom propune o hotărâre în acest sens”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Tarife exagerate în anumite situații

Pentru populație legea este numai bună pentru a-și dimi­nua cheltuielile cu întreținerea și totodată o ocazie de a scăpa de o taxă considerată injustă și respinsă mai mult sau mai puțin de majoritatea oamenilor.

”Am plătit apa 96 de lei. Din suma asta, 10,53 lei au fost pentru apa rece de consum, 5,22 lei pentru canal şi pentru apa meteorică – 80.04 lei. A fost plata din iu­lie pe luna iunie. Locuiesc la casă, am o curte mică şi nu am mai plătit niciodată aşa mult. Anul acesta am dat ma­ximum 50 de lei pe lună. Mi s-a spus că e în funcţie de cât a plouat, dar 96 de lei e prea mult, e dublu. Nici a­nii trecuţi nu am dat aşa mult, îmi amintesc că o dată am plă­tit 70 de lei, dar a fost ce­va izolat”, spune Mariana Cordoș, proprietara unei case din zona centrală a oraşului.

Nu pentru toți legea este avantajoasă

Operatorul local de apă-canal din Lugoj, Meridian 22, este mai circumspect în ceea ce privește aplicarea legii și consideră că autoritățile locale, în cazul în care vor lua o decizie de punere în aplicare a noilor prevederi, trebuie să prevină dificultățile de finanțare a societății care gestionează epurarea apei de ploaie.

“Bugetul societății nu s-ar dezechilibra în condițiile în care Consiliul Local ar aloca sumele corespunzătoare apei de ploaie, ce revin populației, acceptându-se o medie a ultimilor cinci ani. Dacă aplicarea noi legi nu periclitează activitatea noastră, atunci nu ar fi nici o problemă, oricum noi trebuie să primim banii de la cineva, dar depinde de perioada în care vom încasa și ce sume”, a comunicat Meridian 22.

Anul trecut pentru apa de ploaie, în Lugoj, s-a facturat o sumă totală de 1.252.154 lei cu tot cu TVA. Din această sumă 610.666 lei cu tot cu TVA a revenit populației, între 400.000 și 500.000 de lei domeniului pu­blic, iar diferența a fost a­co­perită de la agenții econo­mici. Rămâne să vedem cum Primăria Lugoj va aplica noile prevederi legale și eventual dacă acestea vor fi extinse, pentru că legea prevede și posibilitatea scutiri celor cu venituri modeste de la plata serviciului de alimentare cu apă și canalizare, de la bran­șarea și rebranșarea la rețelele de apă și canalizare. Pentru cei care trăiesc din ajutor social, primăria poate suporta cel puțin 50% din costuri.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Banii lugojenilor sunt apă de ploaie! Vremea ne afectează în continuare buzunarele

  1. si la mine a venit o suma nesimtit de mare , daca se va repeta probabil ca ii voi da in judecata , cum contorizeaza ei apa la fiecare ? tare as vrea sa vad normele de aplicare , dupa ploile din tara sau din Lugoj s-au luat? ca la noi a fost cam seceta , o ploaie mai mare si restul din alea de vara , cum e posibil apa meteorica sa fie mai scumpa ca apa potabila? legi tampite ale psd-ului de parca e apa mea nu a naturii , mai o lege sa platim aerul si le-au facut pe toate

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE