Ultima oră

Băile Herculane agonizează printre ruine, arestări şi sechestre

MondialStaţiunea Băile Herculane, cândva, una dintre cele mai vechi şi apreciate baze de tratament din Europa, preferata împărătesei Sissi, a devenit astăzi o ruină, după ce a încăput pe mâna omului  de afaceri Iosif Armaş.

În anul 2001, ministrul turismului de la acea vreme, Dan Matei Agathon, a oferit, în cadrul unui proces de privatizare controversat, aproape întreaga staţiune, centrul istoric şi complexul de hoteluri şi baze de tratament, lui Iosif Armaş, care s-a angajat să investească sume considerabile, dar condiţiile contractului de privatizare au rămas secrete.

După descinderile efectuate în luna aprilie 2016, de procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, au fost duse la audieri 11 persoane, iar Armaş a fost plasat în arest la domiciliu fiind acuzat că a înstrăinat ilegal mai multe clădiri şi locaţii din patrimoniul staţiunii.

Luna aceasta, anchetatorii au emis mandate de reţinere pentru 24 de ore pe numele a încă doi inculpaţi din acelaşi dosar.

“La data de 10 noiembrie 2016, DIICOT Biroul Teritorial Caraș-Severin cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin au efectuat acte de urmărire penală în dosarul penal privind devalizarea SC Argirom Internațional SA București, SC Aeroportul Caransebeș SA (Aeroportul din Municipiul Caransebeș), SC Hercules SA, fiind dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Marescu Dorin – avocat în cadrul Baroului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de delapidare şi Hrelescu Iancu – pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de delapidare, complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani”, se menţionează în comunicatul DIICOT.

Potrivit rechizitoriului, există suspiciunea că, în perioada decembrie 2007- august 2008, cei doi l-au ajutat pe Iosif Armaș să-şi însuşească principalele active ale societăţilor Argirom Internațional și Hercules SA. Armaș a vândut 60% din acțiunile deținute de Argirom Internațional SA la Aeroportul Caransebeș, contra unui teren cu o valoare de piață de 19.000 de euro, iar, ulterior, la un interval scurt de timp, le-a revândut către Excav Prod SRL Caransebeș contra sumei de 418.400 de euro.

De asemenea, în aceeași perioadă, au fost însușite prin acte fictive, un număr de 7 imobile cu o valoare de 4.000.000 lei și 400.000 de euro, din patrimoniul Hercules SA unde Argirom Internațional SA era acționar majoritar, apoi au fost înstrăinate către SC Excav Prod SRL, cu un preț de aproximativ 12 ori mai mare decât prețul la care au fost achiziționate prin executare silită.

Întreg grupul ar fi înstrăinat în mod fraudulos mai multe zeci de imobile printre care – Clădire Băi Termale Apollo, Clădire Baia Termală Hebe, Spital pentru militari şi ofiţeri – Pavilion 4, Sanatoriul medical Balnear – Pavilion3 (actual Hotel Apollo), Imobilul ”Băile Neptun”, Hotel Decebal – Sanatoriu medical balnear – Pavilionul 2, Hotelul Traian– Pavilionul 1, Complex de edificii – Cazinou, Sanatoriul Militar cu curte si baie pentru militari, Hotelul Diana, Hotelul Roman, Hotelul Afrodita, Baia Venera, Baia Diana, Sanatoriul medical balnear IOVR – Pavilionul 12, Clădire Sediu Nou, Hotelul Hercules , Hotelul Ferdinand, Pădure în Domogled cu Fabrica de Gheaţă, Pădure la Cerna cu restaurant Grota Haiducilor şi clădire IBTH – birouri.

Conform anchetatorilor, prin aceste tranzacţii, statul român a fost prejudiciat cu aproximativ 123.000.000 de lei.

Procurorii îl mai acuză pe Iosif Armaș că ar fi cumpărat SC Hercules SA cu zahăr cristal din rezervele statului.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE