Ultima oră

Bab Gulyas, sau despre cum se-mprietenește fasolea cu gulașul într-un ceaun

Bab gulyas-ul este o ciorbă de fasole în stil unguresc, deasă, foarte consistentă și încă și mai gustoasă. În timp ce desăvârșeam „opera” cu multă răbdare, căci bab gulyas-ul este prin excelență unul dintre acele feluri de gătit pe îndelete, fără grabă.

Ingrediente:

  • 500-600 de grame de fasole uscată boabe
  • cam 2 kg. de carne de porc, din care jumătate afumată și jumătate crudă (puteți folosi ciolan afumat, coaste afumate etc., eu am folosit un ciolan crud și bucăți de jambon afumat)
  • 2 cepe mari
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2-3 ardei grași sau capia
  • 1 ardei iute (după gust, dacă nu vă place prea picant, renunțați la el)
  • 3 linguri de ulei
  • 2-3 morcovi mărișori
  • 1 rădăcină de păstârnac (opțional, pun pe listă tot ce am folosit eu)
  • 1 bucată cam de mărimea unui ou de rădăcină de țelină sau 2-3 tije de țelină apio
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 3-4 roșii mari, coapte, sau 250 ml. de bulion
  • 1 lingura cu varf de paprika dulce, aromata
  • 1 lingură de chimen măcinat
  • 3 foi de dafin
  • sare și piper măcinat
  • 1/2 legătură pătrunjel verde tocat pentru presărat
  • opțional: găluște din 1 ou, 1 praf de sare și 75-80 de grame de făină

Preparare:

Înainte de a ne apuca de treabă, țineți cont că din ingredientele de mai sus plus câțiva litri buni de apă vor rezulta cam 8-9 litri de ciorbă, așa încât dacă vreți să preparați rețeta într-o cantitate mai mică, adaptați cantitățile ingredientelor nevoilor voastre.

1. Fasolea boabe se spală în câteva ape reci și se pune la înmuiat cu apa rece, încă din seara precedentă.

2. Afumătura,  dacă e foarte sărată, e bine să se pună și ea la desărat peste noapte în apa rece. Eu am folosit un mare ciolan de porc crud și cam 1 kilogram de șuncă de casă afumată, tăiată cuburi.

3. Cepele se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se încinge uleiul într-o oală de mărime potrivită (eu am folosit ceaunul de fontă și am profitat de o zi superbă, gătind afară) și se adaugă ceapa și o linguriță rasă de sare. Se călește ceapa până când se înmoaie.

4. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă în ceaun ardeii tăiați cubulețe deodată cu usturoiul zdrobit.

5. Pregătiți 1-2 litri de apă fierbinte pe care s-o aveți la îndemână.

6. Adăugați chimionul măcinat în ceaun, amestecați și căliți 1 minut să-și dezvolte aroma.

7. Adăugați paprika dulce, amestecați scurt și după numai câteva secunde turnați apa în ceaun, pentru că paprika se arde ușor și își schimbă gustul.

8. Se adaugă toată carnea și frunzele de dafin și se completează cu apă fierbinte ca să aibă cărnurile suficient lichid pentru a fierbe. Condimentați cu piper și sare, însă e bine să fiți zgârciți cu sarea pentru că de obicei carnea afumată e destul de sărată și prin fierbere va săra și zeama. Dacă se folosesc roșii, se curăță de pieliță, se toacă mărunt și se adaugă tot acum în oală, dacă folosiți bulion puteți să-l adăugați mai târziu. Țineți cont să supravegheați oala și să adăugați apa fierbinte când se evaporă oridecâte ori va fi nevoie.

9. Fasolea înmuiată se adaugă ceva mai târziu, eu am folosit fasole cu bobul mare și untos, care nu fierbe foarte greu, în plus era înmuiată și am și opărit-o scurt, apoi am scurs-o și am clătit-o (opărirea mai reduce din „efectele secundare”). Dacă folosiți fasole pe care o știți mai tare, puteți s-o adăugați după ce carnea a dat doar câteva clocote. Eu am adăugat fasolea când ciolanul a fost pe jumătate fiert.

10. Când carnea e moale și vedeți că are tendința să cadă de pe os, scoateți cu grijă ciolanul din oală și lăsați-l să se răcească. Adaugați în oală toate legumele rădăcinoase tocate în cuburi potrivite, dacă mai e nevoie se mai completează cu apa fierbinte, dacă folosiți bulion acum e momentul să îl adăugați. Se mai fierbe până când se înmoaie legumele.

11. Ciolanul se dezosează și carnea se taie în bucăți de mărime potrivită și se adaugă înapoi în oală.

12. Opțional, puteți pregăti câteva găluște: se frământa rapid un aluat ca de tăiței, dar mai molcuț, din 75-80 de grame de făină, 1 praf de sare și 1 ou. Se rup din acest aluat bucățele cât puteți prinde între police și arătător și se aruncă în oală. Se fierb găluștele 4-5 minute și bab gulyasul este gata.

La final, se potrivește gustul de sărat și de piperat, după cum vă place.

Se trage oala (sau ceaunul) de pe foc, pătrunjelul verde se spală și se toacă mărunt apoi se presară peste bab gulyas.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE