Ultima oră

Ayurveda – alimentele sunt medicamente

MondialÎn ultima perioadă, pretutindeni auzim că suntem ceea ce mâncăm. Se pare că indienii au un întreg sistem în jurul acestei noțiuni, numit Ayurveda sau „știința vieții”. Dacă noi de abia acum facem eforturi în a ne hrăni mai bine și mai sănătos, acest sistem al indienilor are o vechime de aproximativ cinci milenii.

Ce înseamnă Ayurveda și ce presupune?

Ayurveda este o practică complexă, medicală, spirituală și dietetică, cu rădăcini în hinduismul antic. Pentru că se bazează pe ideea că alimentele sunt medicamente, Ayurveda recomandă consumul de alimente „sattvic”, adică alimente pure, încărcate de energie, care echilibrează energiile corpului. Mai trebuie știut că Ayurveda este strâns legată de conceptul hindus al non-violenței, așa că un regim cu adevărat sattvic nu va include carne.

Prin urmare, o dietă ayurvedică va avea la bază alimente integrale, alimente vegetale și sezoniere, precum nuci, semințe, uleiuri vegetale presate la rece, unele produse lactate, cereale integrale, leguminoase, fructe și legume sezoniere și mirodenii. Cei care apreciază bucătăria indiană, poate că deja au observat că Ayurveda și bucătăria indiană sunt în continuare strâns legate. Ayurveda, această „știință a bucătăriei” a evoluat în casă, cu ingrediente de zi cu zi.

Ce include o dietă tradițională indiană – una bazată pe principiile Ayurvedice?

Ayurveda ne învață că fiecare om este caracterizat de o anumită trăsătură dominantă, numită „dosha”. Această trăsătură este trădată de aspectul nostru, de personalitatea noastră și de modul în care suntem afectați de alimente. Cu toții împrumutăm caracteristici ale altor persoane, dar de obicei suntem dominați de o anumită trăsătură și putem suferi dezechilibre la nivelul altor trăsături, așa că ceea ce mâncăm sau nu mâncăm poate ajuta la echilibrarea sistemului nostru.

Ayurveda ne îndeamnă să mâncăm în funcție de dosha proprie. Suntem încurajați să urmăm recomandările dietetice pentru dosha personală, adaptând ceea ce mâncăm la anotimpuri și la nevoile noastre specifice de sănătate. Astfel, dieta ayurvedică dă dovadă de flexibilitate, fiind potrivită pentru o varietate de constituții și restricții alimentare. De exemplu, în ciuda accentului pus pe produsele lactate cum ar fi laptele și untul clarifiat, mesele ayurvedice pot fi preparate din ingrediente strict vegane.

De asemenea, dieta ayurvedică se folosește foarte mult de proprietățile sănătoase ale condimentelor, uleiurilor și ierburilor. S-ar putea afirma cu toată convingerea că dieta ayurvedică încorporează cea mai mare varietate de condimente. Mirodeniile, ierburile și legumele nu sunt folosite doar de gust, ci au un scop unic – cel de a elimina toxinele din organism pentru a susține astfel claritatea mentală. Dacă europenii au apreciat multe dintre aceste ingrediente doar pentru că sunt gustoase, practicanții ayurvedici au petrecut milenii observând și notând efectele lor asupra bunăstării umane.

Spre deosebire de unele principii ayurvedice, care pot fi destul de complexe, ingredientele simple cum ar fi condimentele și ierburile sunt ușor de inclus în orice regim alimentar. Nu este o surpriză că acum avem la dispoziție numeroase produse ayurvedice, plante medicinale ayurvedice, siropuri sau produse cosmetice.

Este indicat să includem cât mai multe astfel de produse în stilul nostru de viață, dar totodată trebuie să ne amintim că Ayurveda este despre echilibru și intenție. Putem adăuga ashwagandha în ceaiul de dimineață pentru a reduce stresul și, la fel de bine, putem folosi suplimente de bacopa pentru a fi mai concentrați la locul de muncă, însă fiecare gest trebuie să fie însoțit de o abordare holistică a iubirii și grijii de sine.

Ayurveda vizează cultivarea unui stil de viață bazat pe înțelegerea corpului nostru și despre hrănirea acestuia cu alimente nutritive și o gândire sănătoasă. Oricâte suplimente și superalimente am folosi, dacă avem o minte toxică, tot vom continua să ne confruntăm cu tot felul de probleme. Ceea ce Ayurveda ne învață mai presus de toate este că mintea, trupul și spiritul sunt strâns legate și trebuie să le echilibrăm pentru a ne bucura de sănătate.

Vezi aici oferta de produse ayurvedice prezenta in magazinul online Sanavita

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE