- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Aura Avram Twarowska, o lugojeancă pe scena Operei de Stat din Viena

Mondial [1]

Aura-Avram-TwarowskaMezzo-soprana Aura Avram Twarowska se numără printre lugojenii care strălucesc în lume. Artista de operă, născută la Lugoj, cântă pe scena Operei de Stat din Viena, aşa cum o făcea în anii ’20 marele deschizător de drumuri, tenorul Traian Grozăvescu.

Aura-Avram-TwarowskaMezzo-soprana Aura Avram Twarowska se numără printre lugojenii care strălucesc în lume. Artista de operă, născută la Lugoj, cântă pe scena Operei de Stat din Viena, aşa cum o făcea în anii ’20 marele deschizător de drumuri, tenorul Traian Grozăvescu.

Aura Avram Twarowska s-a născut la Lugoj, la 21 noiembrie 1967. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi a Facultăţii de Muzică – secţia Canto, a Universităţii de Vest din Timişora (1996), unde a susţinut cursuri de măiestrie vocală cu maestrul Corneliu Murgu. A urmat masteratul şi studiile aprofundate de canto la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în anul 1997.

La 8 decembrie 1997, debutează la Opera Naţională Română din Timişoara în „Carmen” de Bizet. Devine o prezenţă constantă la concertele vocal-simfonice de la Bucureşti, cu Orchestra Naţională Radio sau Filarmonica „George Enescu”. În anul 2004, este decorată de Preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

După ce a văzut-o într-un spectacol la Timişoara, în decembrie 2006, Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena, considerată de mulţi prima scenă lirică a lumii, o invită să cânte în capitala Austriei. La Wiener Staatsoper debutează în sezonul 2007/2008 în rolul Guvernantei din „Dama de Pică”. Urmează roluri precum Gertrude (Roméo şi Julieta), Waltraute (Walkiria), Schenkenwirtin (Boris Godunov), Suzuki (Madama Butterfly), Doamna a treia (Flautul fermecat), Teresa (La Sonnambula), Annina (Rosenkavalier). În cele două sezone de când e la Wiener Staatsoper a cântat în trei premiere: Dama de Pică, Walkiria şi Evgheni Oneghin.

„Românii s-au impus şi la Viena, dovadă că, la Opera de Stat din capitala Austriei, se vorbeşte mai mult româneşte şi italieneşte, decât în germană”, după cum spune şi Coriolan Avram, tatăl artistei. De când este director Ioan Holender, timişorean de origine, „colonia” cântăreţilor români s-a înmulţit simţitor la Opera de Stat din Viena, unde mai cântă Teodora Gheorghiu, Ildiko Raimondi, Gergely Nemeti, Zoltan Nagy, Marius Brenciu şi alţii.

Ultima premieră a Aurei Avram Twarowska, alături de tenorul Marius Brenciu, a fost cu spectacolul „Evgheni Oneghin”, apreciat de spectatori şi de critică drept un triumf al artei lirice. Sala de 2000 de locuri a Operei de Stat din Viena a fost arhiplină. Coada la autografe de după spectacol a impresionat-o pe Aura la fel de mult ca şi cronicile entuziaste din presă.

În anii ce au urmat, Aura Twarowska a revenit cel puţin o dată pe an în oraşul natal, unde a şi susţinut câteva concerte. În 2009, este premiată la secţiunea Cultură în cadrul Galei Premiilor Lugojene de către Primăria Municipiului Lugoj şi săptămânalul „Redeşteptarea”.

 

{jathumbnail off images=”images/!poze_site/ianuarie_2012/31_ian/Aura-Avram-Twarowska.jpg”}